Ultimele doua tronsoane din Autostrada Soarelui - Bucuresti-Constanta - vor fi date in folosinta peste doi ani, a anuntat, marti, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, intr-o conferinta de presa. Astfel, autostrada Cernavoda - Constanta va fi finalizata pana la inceperea sezonului estival din 2011, contractele pentru realizarea portiunilor de autostrada Cernavoda - Medgidia si Medgidia - Constanta fiind semnate deja de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADR).

Constructorii sunt compania franceza Colas - pentru tronsonul de 20 de km Cernavoda - Medgidia, iar pentru tronsonul Medgidia - Constanta, de 32 de kilometri - consortiul format din companiile Anstaldi& Max Boegl. "Constructorii mai au de definitivat niste proiecte tehnice si, in maximum doua-trei luni, vor incepe lucrarile", a spus ministrul Transporturilor, potrivit Agerpres.

Mai mult, la sfarsitul anului 2009, Radu Berceanu doreste sa masoare 42 de kilometri din autostrada Transilvania si vreo 30 din autostrada Bucuresti-Ploiesti. "Contractul Bechtel are si va avea totdeauna probleme din cauza ca este un contract acordat prin incredintare directa. Autostrada Bucuresti-Ploiesti putea sa fie gata, toata. Pe de o parte, s-au dat tot felul de terenuri cu tot felul de autorizatii de constructie de catre primarii din zona. In al doilea rand, s-au apucat sa se faca schimbari de solutii, adica pe primii 40 si ceva din kilometri s-a schimbat solutia de la doua benzi pe sens, la trei benzi pe sens. Nu o sa putem sa circulam pe Bucuresti-Ploiesti la sfarsitul anului acestuia", a declarat Berceanu, citat de Rador.

El a mai precizat ca noile contracte, semnate marti, permit Companiei Nationale de Autostrazi sa amendeze constructorul pentru nerespectarea termenelor. "Niciodata, pana in prezent, niciun constructor nu a respectat pe vreun santier termenele de finalizare a lucrarilor. Acum vom aplica amenzi pentru intarzieri in valoare de pana la 0,005% pe zi din valoarea contractelor."

Potrivit Agerpres, Berceanu a anuntat ca modalitatile de finantare pentru programul de autostrazi vor fi prezentate in aproximativ trei saptamani. "Acest program de autostrazi nu se refera neaparat la trasee, pentru ca sunt cunoscute, ci mai ales la modalitatea de finantare a respectivelor proiecte, astfel incat sa putem realiza 836 de kilometri de autostrazi, pana in anul 2012", a spus ministrul Transporturilor.

Potrivit acestuia, tinta poate fi atinsa daca va fi abordata cu inteligenta modalitatea de finantare a proiectelor. "Tinta pana in 2012 poate fi atinsa daca abordam cu mai multa imaginatie si inteligenta modalitatea de finantare a autostrazilor si modalitatile concrete de realizare", a spus Berceanu.