Declaratia ministrului de Interne, Dan Nica, potrivit careia o banca poate fi jefuita la fel de usor ca o taraba este un pic tendentioasa, a declarat duminica directorul executiv al sucursalei Bancii Transilvania din Cluj, Leontin Toderici.

"Nu vrem sa intram in polemica cu ministerul, noi consideram ca avem o colaborare buna" cu politia, a spus el, adaugand ca "nu as vrea sa spun ca si ei (politistii din Cluj, n.r.) sunt consternati de declaratie".

El a explicat ca planul de securitate aplicat de banca este standard si nu difera cu nimic ca rigurozitate de celelalte banci din Romania. In plus, planul de supraveghere este conform Legii 333 si are avizul MAI.

In banca sunt amplasate 6 camere de supraveghere, care functioneaza 24 de ore din 24, iar imaginile captate au fost puse la dispozitia politiei.

Si protocolul de paza semnat de BT cu firma de securitate are avizul politiei, a subliniat Leontin Toderici.

El a adaugat ca banii a fost sustrasi din casierie intr-o zona cu acces limitat, cu geam blindat, iar usa de acces era securizata si conectata la senzorii de efractie. Hotii au patruns prin fortarea usii de acces, deoarece in momentul in care au intrat in banaca se terminase de alimentat ATM-ul si casierita intrase in casierie.

In contractul semnat cu firma de paza nu se stipula ca agentul trebuie sa poarte o arma letala asupra sa, pentru a limita riscurile legate de pierderea unor vieti omenesti.

Acesta era insa dotat cu o arma cu soc electric dar, "din pacate, infractorul a actionat foarte rapid si in cateva secunde a fost pus la podea", a adaugat reprezentantul BT.

El a infirmat si sugestia ministrului potrivit careia atacatorii ar fi avut complici in banca. Toderici a precizat ca banca a demarat propria ancheta, dar pana in prezent nu s-a gasit niciun indiciu care sa arate existenta unor complici.

Ministrul Administratiei si Internelor, Dan Nica, a acuzat duminica sistemele precare de siguranta de la Banca Transilvania din Cluj, afirmand ca jaful "a fost mai simplu decat daca era o toneta intr-o piata".