Ministerul Afacerilor Externe isi exprima preocuparea profunda in legatura cu tentativele de incendiere a unor magazine aflate in proprietatea unor cetateni romani din Italia, aparute in urma viol comis de un grup de romani in Guidonia, si subliniaza ca numai aproximativ 0,278 % dintre romanii de acolo sunt arestati sau condamnati.

"Infractionalitatea nu are cetatenie, iar cetatenia romana nu inseamna cetatenie de infractor. Subliniem ca potrivit statisticilor, in Italia traiesc peste un milion de persoane. Raportat la aceasta comunitate, doar 0,278 % sunt arestati sau condamnati. Adevarata contributie a comunitatii de romani la societatea italiana este munca cinstita, care asigura aproximativ 1% din PIB-ul Italiei si taxe la bugetul acestei tari", informeaza un comunicat al MAE.

Ambasada Romaniei la Roma se afla in legatura cu proprietarii celor doua magazine si cu autoritatile locale. Niciuna dintre agresiuni nu s-a soldat cu victime. Incercarea de incendiere de astazi a dus la producerea de pagube materiale, se mai precizeaza in comunicat.

MAE respingem in mod ferm culpabilizarea intregii comunitati de romani sau represaliile in orb, indreptate impotriva unor oameni pentru ca sunt romani, actiuni care contravin normelor si principiilor statului de drept.

Ministrul italian de extrene, Franco Frattini, a cerut adoptarea unor masuri severe impotriva strainilor care comit infractiuni in Italia, facand referire in special la cetatenii romani. Reactia vine dupa ce sase romani au fost retinuti de politisti, fiind acuzati ca au violat cu deosebita cruzime o tanara italianca.

Ministrul roman de Externe, Cristian Diaconescu a cerut scuze in numele Romaniei pentru ultimul caz de infractiune facut de romani in Italia, dar i-a spus omologului sau, Franco Frattini, ca nu este firesc sa fie blamat un popor intreg pentru actele unui numar mic de infractori.

Un nou caz: O prostituata a fost violata de trei romani in nordul Italiei

O prostituata bulgara in varsta de 21 de ani a fost sechestrata si violata de trei romani, in orasul italian Padova, relateaza publicatia La Voce, citata de Mediafax.

Fata a fost acostata de cei trei romani in apropierea unui hotel din Padova, urcata cu forta intr-o masina si dusa intr-o casa din zona Cortemaggiore. Femeia a fost amenintata cu un pistol, a fost violata si talharita.

Cei trei romani i-au furat telefonul mobil si banii pe care ii avea asupra sa. Intr-un final, tanara bulgara a reusit sa fuga si a alertat autoritatile. Cei trei romani au fost identificati si arestati de carabinieri.