Fostul presedinte al Republicii Socialiste Romania, Nicolae Ceausescu, ar fi implinit luni 91 de ani. Sarbatoare nationala pana in 1989, ziua fostului dictator este astazi o simpla amintire pentru cei mai multi dintre cei care au trait acele vremuri si o data ca oricare alta in calendar pentru generatiile tinere, care nu apucat sa guste din beneficiile epocii Ceausescu.

Nicolae Ceausescus-a nascut la 26 ianuarie 1918, in Scornicesti. Din anul 1965 si pana in decembrie 1989, el a fost conducatorul Republicii Socialiste Romania. In timpul evenimentelor din decembrie 1989, Ceausescu fuge din cladirea Comitetului Central, insa este prins si arestat in zona localitatii Targoviste. La 25 decembrie 1989, sotii Nicolae si Elena Ceausescu sunt judecati de un Tribunal Militar Exceptional, condamnati la moarte dupa un proces controversat si executati la doar cateva minute dupa pronuntarea sentintei.

26 de ianuarie era, pana in 1989, o zi care sa sarbatorea cu fast iar manifestatiile populare nu erau egalate decat de spectacolele omagiale din 23 august, cand era ziua nationala a RSR.

Mii de oameni participau la manifestarile din aceasta zi, organizate in toate orasele tarii. Muncitorii erau scosi din fabrici si dusi la intruniri omagiale, pionierii, soimii patriei si utecisti recitau poezii si cantau ode inchinate Marelui Conducator, iar televiziunea publica avea program special dedicat in totalitate tovarasului Nicolae Ceausescu.

Nostalgici dupa acei ani

Ziua de 26 ianuarie nu mai este sarbatorita astazi decat de o mana de nostalgici, care se strang an de an la presupusul mormant al fostului dictator. Ceausescu continua insa sa se bucure de simpatia multor romani.

Intr-un top realizat la sfarsitul anului 2007 si citat de Adevarul, Nicolae Ceausescu era plasat in topul personalitatilor politice despre care romanii cred ca au facut cel mai mare bine tarii in ultimii o suta de ani.

Potrivit editiei din octombrie 2007 a Barometrului de Opinie Publica (BOP), realizat la comanda Fundatiei Soros Romania, 23 la suta din cetateni il considera pe Ceausescu cel mai bun lider politic autohton din ultima suta de ani. Aceeasi ancheta a dezvaluit insa ca fostul dictator era vazut de 24% dintre romani drept liderul care a facut cel mai mult rau in ultimii o suta de ani.

Rezultatele BOP indica faptul ca nostalgicii epocii Ceausescu sunt cei care au trait mai bine in perioada respectiva si continua sa aiba relatii influente. Acestia nu s-au imbogatit dupa 1989 si au ramas relativ izolati sub aspect cultural.

Ceausescu pe bloguri

"Inainte de 1989 luna ianuarie era ocupata in intreaga presa cu doua aniversari: a Elenei Ceausescu (7 ianuarie) si a lui Nicolae Ceausescu (26 ianuarie). Presa, radioul si televiziunea se intreceau in a preamari aceste momente istorice. Uneori, cu acest prilej, Ceausescu dadea cite o amnistie. In decembrie 1989, cind eram la puscarie, ma gindeam ca poate am norocul unei amnistii pe 26 ianuarie, cum s-a intimplat si in 1988, dupa evenimentele din noiembrie 1987 de la Brasov", scrie Marius Mioc pe un blog dedicat "revolutiei din 1989 si ceea ce a urmat dupa ea".

Pe zimbrul secolului 20 se afirma: "in timpul epocii de aur, imaginea primului dintre tovarasi a fost zugravita in alb stralucitor. Dupa ce a fost ucis - totul in negru. Acest articol este, probabil, primul sau tablou "in culori"- cu bune si rele".

"Ceausescu n-a murit", anunta tercide bucuresti, si exemplifica printr-o piesa a Adei Milea, in timp ce, Teofil scrie pe Cu drezina: "E ziua lui Ceausescu. De nastere. Din nou vor aparea pe la televizor nostalgici cu buchete de flori, cu jerbe, cu frustrari, cu idei fixe, care ii vor cauta (presupusul) mormant si i se vor jeli despre vremurile pe care au ajuns sa le traiasca. Cu atat mai mult cu cat am intrat in anul crizei".