Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a facut apel vineri la evitarea oricaror masuri unilatarale care afecteaza securitatea in Europa, atata vreme cat nu exista un "acord global" privind securitatea continentului. Declaratia a fost facuta la finalul Summitului UE-Rusia, dupa ce liderul francez Nicolas Sarkozy, tara care asigura presedintia UE, s-a declarat "foarte preocupat" de declaratiile Moscovei privind posibila amplasare de rachete rusesti la Kaliningrad.

"I-am transmis presedintelui Medvedev cat de preocupati suntem de declaratiile sale si ca nu ar trebui plasate rachete in nicio enclava, atata timp cat nu am discutat chestiunea securitatii pan-europene", a afirmat Sarkozy.

"Inainte de semnarea unui acord global privind securitatea europeana, ar trebui sa renuntam la masuri unilaterale", a urmat replica lui Medvedev.

In schimb, Rusia si UE ar putea sustine aceleasi idei la summitului G20 care debuteaza vineri seara la Washington. Presedintele Medvedev a declarat ca sustine ideea omologului sau francez Nicolas Sarkozy privind organizarea unui al doilea summit international dedicat crizei financiare la sfarsitului lunii februarie, a declarat, in marja summitului de la Nisa, un purtator de cuvant al Kremlinului, citat de AFP.

Oficialul rus a explicat ca un al doilea summit este necesar in conditiile in care presedintele ales al Statelor Unite, Barack Obama, nu va participa la reuniunea de la Washington a principalilor lideri din statele industrializate si emergente.

"Aceste lucruri trebuie discutate si cu el", a precizat purtatorul de cuvant.