UPDATE: Guvernul a abrogat Ordonanta care bloca majorarea salariilor profesorilor de la 1 octombrie. CCR va lua miercuri o decizie

de Carla Dinu     HotNews.ro
Marţi, 11 noiembrie 2008, 7:19 Actualitate | Esenţial


Guvernul a adresat, marti, o adresa prin fax Curtii Constitutionale in care arata ca in sedinta de luni a fost adoptata o noua ordonanta prin care dispozitiile OUG 136, care a blocat majorarea salariilor profesorilor cu 50% de la 1 octombrie, au fost abrogate, informeaza Realitatea TV. Judecatorii Curtii au decis sa amane pentru miercuri luarea unei hotarari privind sesizarea Avocatului Poporului privind neconstitutionalitatea ordonantei de urgenta prin care Guvernul a amanat majorarea cu 50% a salariilor profesorilor, pana in aprilie 2009.

Executivul sustine ca noua ordonanta a fost deja publicata in Monitorul Oficial, aratand astfel ca sesizarea de la CCR a ramas fara obiect.

Presedintele Curtii, Ioan Vida, a sustinut in cadrul sedintei de judecata de marti ca este o situatie inedita cu care CCR nu s-a mai intalnit, respectiv ca in ziua in care se pronunta sa apara o noua reglementare vizavi de dispozitiile criticate.

Judecatorii Curtii au dezbatut marti sesizarea Avocatului Poporului privind neconstitutionalitatea dispozitiilor OUG 136/2008 privind stabilirea unor masuri pentru salarizarea personalului din invatamant in anul 2008.

Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constitutionala, in 7 noiembrie, dispozitiile ordonantei de urgenta a Guvernului prin care a fost blocata majorarea cu 50% a salariilor cadrelor didactice, la 1 octombrie. Institutia considera ca Guvernul nu a respectat separatia puterilor in stat si ca nu poate sa emita ordonante de urgenta privind cresterea salariilor.

Pe 28 octombrie, Guvernul a decis, printr-o ordonanta, ca termenul de aplicare a legii privind majorarea cu 50% a salariilor profesorilor sa fie aprilie 2009.

Pe de alta parte, Comisiile reunite de munca si invatamant au respins ordonanta de amanare a majorarii cu 50% a salariilor dascalilor pana la 1 aprilie 2009. Ordonanta a fost respinsa si de plenul Senatului, cu 79 de voturi pentru si 12 impotriva.

Decizia finala va fi luata in plenul Camerei Deputatilor, care este for decizional.

Potrivit noii decizii adoptate de Guvern, salariile vor creste in doua transe, de la 1 martie si de la 1 septembrie 2009.

Potrivit Mediafax, noua ordonanta prevede, printre altele, urmatoarele:
 • Salariul de baza lunar al unui profesor cu gradul didactic I si o vechime cuprinsa intre 6-10 ani din sistemul preuniversitar va creste de la 1.416 lei la 1.599 lei, in septembrie 2009, iar un debutant va fi platit incepand cu viitorul an scolar cu 1.399 lei, fata de 1.134 lei in prezent.
 • Pentru o vechime cuprinsa intre 10-14 ani, un profesor cu gradul didactic I si studii superioare va ajunge la un salariu de baza lunar de 1.611 lei. Pentru o vechime in invatamant de 25-30 ani, un astfel de profesor va castiga lunar 1.991 lei, iar un cadru didactic de aceasta categorie cu vechime de peste 40 ani va fi remunerat cu 2.294 lei.
 • Un profesor cu grad didactic II si vechime de 6-10 ani va avea in septembrie 2009 un salariu de baza de 1.424 lei, iar un profesor de aceasta categorie cu vechime in invatamant de peste 40 ani va fi remunerat cu 1.918 lei.
 • Un debutant cu studii medii va fi platit cu 1.149 lei.
 • Salariul minim de incadrare al unui preparator debutant va fi majorat de la 1.298 lei la 1.499 lei. Salariul minim al unui preparator cu vechime cuprinsa intre 6-10 ani va fi majorat de la 1.344 lei la 1.524 lei, iar salariul maxim de incadrare va ajunge la 1.872 lei.
 • Salariul minim de incadrare al unui asistent universitar debutant va fi majorat in septembrie 2009 de la 1.414 lei la 1.544 lei. 
 • Pentru un conferentiar universitar cu vechime in invatamant de 6-10 ani, salariul minim va ajunge la 1.700 lei, in timp ce salariul maxim de baza va ramane la 2.914 lei. In cazul conferentiarilor cu vechime cuprinsa intre 10-15 ani, salariul minim de incadrare va creste de la 2.025 lei la 2.049 lei.
 • Limita maxima si cea minima a salariilor acordate profesorilor universitari vor ramane nemodificate. 
 • Ordonanta de urgenta mai prevede ca indemnizatiile de conducere sa fie de minimum 35% si de maximum 45% din salariul de baza in cazul rectorilor, de maximum 30% in cazul unui decan si de cel mult 25% pentru un sef de catedra.
 • Indemnizatia de conducere a unui director de scoala gimnaziala sau de liceu va fi intre 25-35% din salariul de baza, iar cea a unui director de gradinita sau scoala primara va fi cuprinsa intre 15-25% din salariul de baza.
 • Directorul unei unitati de invatamant dintr-un judet va avea dreptul la o indemnizatie de conducere de pana la 50% din salariul de baza, in timp ce directorul adjunct va putea beneficia de o indemnizatie de pana la 40% din salariul de baza.
 • Un bibliotecar gradul IA dintr-o institutie de invatamant superior va beneficia de o crestere a limitelor minime si maxime de salariu de la 1.086 lei la 1.173 lei, respectiv de la 1.597 lei la 1.677 lei.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


3286 vizualizari

 • +2 (6 voturi)    
  c-asai in tenis.......... (Marţi, 11 noiembrie 2008, 8:35)

  John Măchenrou [anonim]

  Acelasi meci de tenis, cu cei doi mari jucatori (guvern-parlament) si cu vesnicul arbitru de scaun (curtea constitutionala)..................................
  Iar scorul meciului se hotareste la masa verde (din incinta Cotroceniului)
  • -1 (3 voturi)    
   Mafia doreste suspendarea presedintelui (Marţi, 11 noiembrie 2008, 11:55)

   anonimul [anonim] i-a raspuns lui John Măchenrou

   Se doreste un premier controlat de grupuri de interese.
 • +1 (9 voturi)    
  Curat constitutional, coane Fanica! (Marţi, 11 noiembrie 2008, 10:15)

  PeNaL-ul [anonim]

  Din cate am citit in alta parte, chiar daca CC declara astazi neconstitutionala vechea OUG (din 28 octombrie) de blocare a cresterii salariilor in invatamant - salariile tot nu vor creste, intrucat Tariceanu ar fi dat ieri o alta OUG (care practic o inlocuieste pe cea din 28 octombrie). In aceste conditii, teoretic ar trebui reluat procesul - iar chiar si daca prin absurd s-ar pronunta o sentinta pana in 30 noiembrie, guvernul Tariceanu poate oricand sa dea o a treia (a patra, a cincea, etc.) OUG care sa modifice ordonantele anterioare si care sa blocheze efectiv aceste cresteri.
  Poate vreun jurist specializat in drept constitutional sa analizeze si comenteze o astfel de situatie?

  *******************************************************
  Ultima ordonanta a Cabinetului Tariceanu este menita sa amine din nou cresterea salariilor dascalilor cu 50%, care devenea tot mai posibila odata cu respingerea, ieri, de catre Senat a actului normativ anterior al Guvernului si in cazul in care astazi Curtea Constitutionala ar declara ordonanta de blocare a salariilor ca fiind neconstitutionala. Practic, daca si Curtea Constitutionala si, mai apoi, Camera Deputatilor ar fi anulat ordonanta de acum doua saptamini a Cabinetului Tariceanu care amina cresterea salariilor cu 50%, Tariceanu ar fi fost nevoit sa acorde marirea cu 50% a salariilor cadrelor didactice de la data publicarii - saptamina trecuta - in Monitorul Oficial. Prin ordonanta de ieri, Tariceanu determina politicienii, in cazul in care pledeaza si de aici inainte pentru salarii mai mari cu 50% pentru toti profesorii, sa reia procedurile de respingere a acestei ultime ordonante. Este nevoie, asadar, ca Parlamentul sa discute iar ordonanta si s-o respinga din nou sau sa o conteste cineva din nou la Curtea Constitutionala. Si asta in doar doua saptamini, cite mai sint practic pina la alegeri.
  ********************************************************
 • +1 (3 voturi)    
  Balamuc (Marţi, 11 noiembrie 2008, 10:21)

  Agape [anonim]

  Criza asta e ca o ciuperca nucleara care s-a declansat.
 • 0 (10 voturi)    
  nesimtiti de PNL-isti (Marţi, 11 noiembrie 2008, 11:03)

  suparat [anonim]

  O continua nesimtire din partea guvernului (a se intelege PNL-istii) cu acest joc de-a ordonantele

  or sa mai vada ei loc in parlament din partea mea la 1 Aprilie 2009
  • -1 (3 voturi)    
   esti suparat degeaba, amice (Marţi, 11 noiembrie 2008, 12:42)

   AndreiSe [utilizator] i-a raspuns lui suparat

   Amice suparat,
   Sunt cateva lucruri de lamurit:
   1. Guvernul stie cel mai bine daca marirea salarilor este sustenabila sau nu
   2. Este absolut normal ca marirea salarilor sa se decida de catre noul Guvern, noul Parlament, etc., nu de catre un Parlament, Guvern care mai au 2 saptamani de mandat - si aici poti sa ii dai dreptate Guvernului care nu face decat sa amane (cu metode constitutionale) aplicarea legii maririi salarilor neconditionat
   3. In situatia actuala de criza economica financiara (care nu era declansata la momentul votarii in Parlament a acestei legi controversate) efectiv nu se pot mari salarile bugetare.
   4. Pana acum pentru mariri de salarii sindicatele se duceau la Guvern - de unde deduc eu ca in mitea acestora problema maririr salarilor era de competenta Guvernului. Azi aflam (eu, cel putin, cu stupoare) ca de fapt sindicatele greseau amarnic, ele trebuind sa se adreseze Parlamentului, pentru ca el decide politica. Deci salariul femeilor de servici din scoli trebuie discutat in Parlament, in comisii de buget-finante, in comisia de invatamant, eventual cultura, securitate si de politica externa si abia dupa aceea servit Guvernului. Intrebare: mai poate fi tras la raspundere Guvernul pentru rezultatele economice daca hotararile vin de la Parlament?
   5. Toate problemele astea vin dintr-o pura democratie, care desi este garantata de constitutie, in realitate este o problema majora. Si anume, problema este ca cele trei institutii fundamentale ale statului (Parlament, Presedintie si Guvern) sunt perfect independente, intrucat sunt conduse fiecare de alt partid. Nu ajungeam aici daca Guvernul era imagina parlamentului si presedintele era in aceiasi barca.

   P.S. Daca nu ti-ai dat seama pana acum, nu sunt sustinator al PNL si al PD-L, asta ca sa evitam polemici viitoare
   • +1 (1 vot)    
    Re: esti suparat degeaba (Marţi, 11 noiembrie 2008, 14:40)

    F. [anonim] i-a raspuns lui AndreiSe

    Eu cred ca PS-ul tau e pur declarativ. Mai ales daca ma uit la comentariile de aici: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-5080977-avocatul-poporului-atacat-ccr-ordonanta-urgenta-privind-amanarea-cresterii-salariilor-profesorilor.htm ,unde ai exact acelasi tip de comentariu, iar eu am incercat sa iti explic cum sta situatia. Presupun ca nu ai avut timp sau chef sa citesti fiindca probabil erai ocupat cu alte postari la fel de impartiale.
 • +4 (8 voturi)    
  Muahahahaha! (Marţi, 11 noiembrie 2008, 11:41)

  Anonim [anonim]

  In ce tara traim!

  Guvernul daca vrea, poate sa rastoarne orice lege prin emiterea de ordonante de urgenta (solutia ar fi o motiune de cenzura, dar nu exista sustinere).

  Parlamentul, poate sa suspende presedintele de cate ori vrea muschii lui.

  Presedintele poate sa numeasca ce premier vrea muschii lui, chiar dintr-un partid care a pierdut alegerile.

  Si sunt probabil multe, multe, multe alte exemple de tampenii in constitutia Romaniei, pentru ca ea a fost gandita pentru niste oameni cu bun simt, dar SURPRIZA, in Romania NU EXISTA bun simt.
 • 0 (10 voturi)    
  Tara in pericol (Marţi, 11 noiembrie 2008, 11:42)

  Catalin [anonim]

  Jocul premierului de-a ordonantele (oare cate va da pana pe 30 noiembrie?) care anuleaza alte ordonante pun tara in pericol!
  Datorita acestui precedent ORICE viitor guvern va putea refuza aplicarea ORICAREI legi printr-o cascada de ordonante.

  Solicit Parchetului General sa se sesizeze urgent asupra acestui pericol si sa-i puna capat.

  Statul de drept a incetat a mai functiona in Romania.

  E mai mult decat un joc electoral cu categorii profesionale, salarii si sindicate.
  E un atentat la adresa legalitatii si a statului de drept in Romania!
  • +2 (2 voturi)    
   Care tara? (Marţi, 11 noiembrie 2008, 12:05)

   Stan [anonim] i-a raspuns lui Catalin

   Tara noastra (adica a celor ce traim din munca) este in pericol. Tara lor a celor ce traiesc din furt este in regula. Nu mai are cine sa se sesizeze decat noi sa ne sesizam si sa actionam cu instrumentele pe care le avem. Institutiile statului sunt deja acaparate de hoti.
  • +1 (5 voturi)    
   In pericol de economisire 50% salarii (Marţi, 11 noiembrie 2008, 12:05)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui Catalin

   Parlamentul poate oricand sa demita guvernul printr-o motiune de cenzura.
   Guvernul stie ca Parlamentul nu va face acest lucru.

   Asa ca nu te iseriza degeaba dragule, nu atenteaza nimeni la nimic.
   Daca Parlamentul ar DORI, ar opri toata povestea asta.

   Bine, totusi inteleg disperarea ta: Guvernul a amanat aplicarea legii pana dupa alegeri, deci a aruncat pisica moarta in curtea domnului Basescu care, in viitoarea guvernare va trebui sa explice de ce nu poate PDL-ul sa se tina de promisiune si sa majoreze salariile profesorilor.
   • 0 (2 voturi)    
    de acord (Marţi, 11 noiembrie 2008, 12:50)

    AndreiSe [utilizator] i-a raspuns lui Anonim

    Abia astept argumentatia PD-L-ului. Va fi un exemplu de cum poate conduce oratoria (vorbaria -cu alte cuvinte) la orice rezultat doreste oratorul (vorbistul - cu alte cuvinte)
 • 0 (6 voturi)    
  interesant (Marţi, 11 noiembrie 2008, 11:45)

  ion [anonim]

  Este vorba de prostie. Nu cred. Hotararea CC le-ar fi fost foarte nefavoarbila, chiar mai nefavorabila decit aceasta RAZGANDEALA??
  Au pierdut!!!
 • +1 (9 voturi)    
  intrebare (Marţi, 11 noiembrie 2008, 11:50)

  andreid [anonim]

  uite ordonanta... nu e ordonanta.... uite ordonanta... nu e ordonanta....
  oare cand dreaq scapam de rahatul asta de guvern??????????
  • +2 (4 voturi)    
   Raspuns (Marţi, 11 noiembrie 2008, 12:01)

   Eu [anonim] i-a raspuns lui andreid

   Nu scapam. Conform sondajelor PNL+PSD+PC+
   UDMR au peste 50%. Dupa 1 decembrie sa vedeti cum vor trage in noi din toate pozitiile.
 • +1 (7 voturi)    
  Desteptarea (Marţi, 11 noiembrie 2008, 11:57)

  Eugen [anonim]

  Stiti ce ar insemna marirea salariilor dascalilor cu 50%?? Haos total- EUR la 4.2 RON, inflatie, ajutor FMI, etc. Oare chiar profesorii se gandesc numai la ei?? Chiar nu pot gandi un pic mai departe si sa vada ce consecinte ar avea o asemenea crestere?? Fratilor, treziti-va, e criza!!! In toata lumea oamenii sunt dati afara, si voi crestere cu 50 %?? De unde ma rog acesti bani?? Credeti ca suporta parlamentarii acesti bani?? Tot pe spinarea celor care muncesc in mediul privat!! S-ar putea sa va umple de hartii si sa nu puteti face nimic cu ele!!
  • +2 (4 voturi)    
   restructurare (Marţi, 11 noiembrie 2008, 12:18)

   Kpax [utilizator] i-a raspuns lui Eugen

   pai dupa ce se restructureaza sectorul privat (se intampla aici miscari de ceva vreme) si vor fi multi someri cine crezi ca o sa urmeze cu reforma si restructurarea ..si-au taiat singuri craca de sub picioare ..adica de unde or sa mai ia bani pt asalarii daca nu o sa mai aibe statul de unde sa colecteze taxe si impozite ???
   dar nu intereseaza pe nimeni....loviti domnilor in calul care inca trage caruta pana isi da duhul!!!!
  • +1 (7 voturi)    
   solutie? (Marţi, 11 noiembrie 2008, 12:20)

   stef [anonim] i-a raspuns lui Eugen

   Atunci hai sa le taiam 50% din salariu. In conditiile astea crezi ca ar ajunge EUR la 3 RON, deflatie, oferim noi ajutor FMI-ului, etc...?
   • +1 (3 voturi)    
    Da (Marţi, 11 noiembrie 2008, 12:51)

    AndreiSe [utilizator] i-a raspuns lui stef

    da, dar conditia este sa se taie 50% la toti bugetarii. Pentru ca si marirea de 50% s-ar fi aplicat in final la toti.
  • 0 (0 voturi)    
   DESTEPTAREA (Marţi, 11 noiembrie 2008, 14:57)

   ADRIAN [anonim] i-a raspuns lui Eugen

   Pai daca banii '' investiti " in leptopuri ( comision ) nu maresc deficitul atunci ai dreptate. Daca nu dute la CAOSUNI ca atit te duce capul
 • +2 (8 voturi)    
  Salvarea statului de drept in 3 pasi (Marţi, 11 noiembrie 2008, 11:59)

  Catalin [anonim]

  1. Avocatul Poporului sa conteste in regim de urgenta legea de abilitare a guvernului de a emite ordonante de urgenta, intrucat prin aceasta lege se incalca prevederea constitutionala care stabileste Parlamentul ca unica autoritate legiuitoare a tarii. Scopul unei ordonante asa cum e el declarat de Constitutie a fost deturnat in mod ilegal.
  2. Parlamentul sa adopte in regim de urgenta o motiune de cenzura prin care guvernul sa fie demis, limitandu-i-se astfel puterile.
  3. Parchetul General sa se sesizeze urgent fata de acest act de inalta tradare si atentat la ordinea constitutionala (Codul penal: Actiuni impotriva ordinii constitutionale: Art. 1661. Intreprinderea oricarei actiuni pentru schimbarea prin actiuni ilegale si prin violenta a ordinii constitutionale sau a caracterului national, suveran, independent, unitar si indivizibil al statului roman se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi. )

  Daca nu se ia urgent si ferm asemenea masuri, fara a exagera, putem spune castatul de drept inceteaza sa mai existe.

  Maine prin Ordonanta de Urgenta orice alta lege poate fi suspendata - la nesfarsit!
  • 0 (2 voturi)    
   Iar aberezi (Marţi, 11 noiembrie 2008, 13:25)

   un roman [utilizator] i-a raspuns lui Catalin

   In orice tara civilizata din lume guvernul are dreptul de a da ordonante de urgenta!

   De ce? Pai chiar numele o spune, pentru ca pot sa apara situatii de urgenta in care binele tuturor este in pericol si trebuiesc luate masuri in regim de urgenta.

   Cum vrei tu sa fie condusa o tara fara ca guvernul sa poata actiona extrem de rapid?
   Crezi tu cai 322+ parlamentari pe care acum ii pupi in fund ar reusi sa se puna de accord in 24 de ore in legatura cu ce trebuie facut in cazul unor catastrofe naturale sau razboaie?

   Esti un prof sadea, ai cap ca sa nu-ti ploua in gat, oricum nu dai nici o dovada ca ai si un creier.
   • -1 (1 vot)    
    Logica PNL (Marţi, 11 noiembrie 2008, 13:50)

    sadwank [anonim] i-a raspuns lui un roman

    Mah, voi pregatiti la PNL vreun moment umoristic cu ocazia alegerilor? :)):))
    Pai unde vezi tu catastrofe naturale si razboaie? A, in fruntea guvernului, am inteles!
    • 0 (0 voturi)    
     Trist dar adevarat (Marţi, 11 noiembrie 2008, 17:19)

     un roman [utilizator] i-a raspuns lui sadwank

     Ai uitat secetele si viiturile care nu au ocolit Romania de ani multi.
     Trebuie ca esti un PDL-ist cu memoria scurta.
 • -1 (5 voturi)    
  am dat lege fara tocmeala (Marţi, 11 noiembrie 2008, 12:09)

  profu [anonim]

  Legea data de catre Camera Derutatilor a fost , cred eu, un exces de zel si o bomba cu efect intarziat. De ce nu s-a analizat grila de salarizare in invatamat (vezi www.salar.sitsco.com). Eu cred ca trebuie sa se schimbe sistemul de salarizare a cadrelor didactice si marirea cu 50% ar fi justificata.
  Ex: Salariul "pe grila" al unui profesor cu gr.1, studii superioare, vechime 10 ani ajune la aprox 1400 RON. Un profesor cu o vechime mai mare are pe grila 1900-2100 RON in conditiile acelorasi calificative. Pentru vechime ii dai spor, gradatie, merite, fidelitate etc.(acum le are pe toate). Sloganul Portocaliu a fost "La munca egala - drepturi egale). Eu sunt de parere ca grila de salarizare trebuie uniformizata. Atunci se poate vorbi despre mariri spectaculoase.
 • -1 (5 voturi)    
  plec! (Marţi, 11 noiembrie 2008, 12:09)

  asa [anonim]

  ba, nu se poate asa ceva.....nu se poate ! miine ma duc sa cer azil .
  • 0 (4 voturi)    
   Nu (Marţi, 11 noiembrie 2008, 12:21)

   Florin [anonim] i-a raspuns lui asa

   Nu-ti da nimeni azil. De ce?
   S-a decretat international: Romania este o "democratie". Asa ca nu mai tine chestia cu azilul din pacate.
  • 0 (2 voturi)    
   fandaxie... (Marţi, 11 noiembrie 2008, 12:44)

   Yggdrasil [anonim] i-a raspuns lui asa

   Si cam unde te duci, daca tot te sperii asa usor?
  • 0 (2 voturi)    
   si eu! (Marţi, 11 noiembrie 2008, 12:53)

   AndreiSe [utilizator] i-a raspuns lui asa

   Stai asa, nu cere inca! Vin si eu, dar sa mergem impreuna, sa fim macar 2.
 • +2 (6 voturi)    
  Acum ne-am lamurit (Marţi, 11 noiembrie 2008, 12:11)

  Stan [anonim]

  Acum va dati seama de inutilitatea actiunii PSD de anulare a ordonantei de urgenta in Parlament? Guvernul va veni de fiecare data cu o noua ordonanta de urgenta care o anuleaza pe cea discutata in Parlament si asa la nesfarsit.
  PSD este inteles cu guvernul PNL.
 • -2 (6 voturi)    
  Precedentul taricean - previziune (Marţi, 11 noiembrie 2008, 12:12)

  Catalin [anonim]

  Vine alt guvern din 30 noiembrie...
  Sa zicem guvernul Stolojan.

  Da ordonanta de urgenta de scoatere inafara legii a PNL, demitere a parlamentarilor PNL si arestare a lor, plus nationalizare a Rompetrol...
  Se contesta la Curtea Constitutionala....pana se judeca se da alta ordonanta de urgenta de modificare a ordonantei....cand intra si aia la vot sau CC se da alta ordonanta...si alta.
  Intre timp, cu toate ca parlamentul majoritar PSD+PNL+UDMR da o lege de anulare a acestor ordonante, guvernul da o ordonanta de amanare a legii votate de parlament.

  Guvernul Stolojan refuza aplicarea legii, si taie drepturile salariale ale parlamentarilor respectivi prin ordonanta si totodata guvernul intra in posesia actiunilor Rompetrol.

  Daniel Morar si Kovesi constata ca respectivii nu mai au imunitate (alta ordonanta-lant) si ii aresteaza, executand deja pe Tariceanu (prin ordonanta pedeapsa cu moartea e instituita pentru infractiunea de nerespectare a ordonantelor de urgenta, prevazuta tot prin ordonanta).
  • -1 (3 voturi)    
   Ti-am mai spus eu (Marţi, 11 noiembrie 2008, 13:28)

   un roman [utilizator] i-a raspuns lui Catalin

   ca nu stii ce este democratia si ca voir profii mai traiti si acum in comunism.
 • +4 (6 voturi)    
  PNL a tras-o PSD-ului (Marţi, 11 noiembrie 2008, 12:18)

  Dan [anonim]

  Ce frumos tipau PSD-istii ca singura solutie este anularea in Parlament a ordonantei de urgenta. Ei dragilor v-a tras-o PNL-ul. De fiecare data cand va pregatiti voi sa anulati o ordonanta o sa vina guvernul si v-o ia inaine anuland-o singur si dand alta.
  • 0 (4 voturi)    
   stai linistit (Marţi, 11 noiembrie 2008, 12:59)

   directia 5 [anonim] i-a raspuns lui Dan

   psd a fost platit cu banii inainte exact ca la c...ve ,vezi alocarile bugetare pentru primarii psd si CJ conduse tot de psd,dar ar fi interesant daca alianta psd-pc-pnl v a reusii sa isi impuna premierul astronaut iar ministru la invatamant va fi liberal cum vor gestiona criza 'salariala' ?
   oricum banii din actualul buget sunt praduiti deja -asa cum a spus tary pe' investitii ', s au luat calculatoare [oare 'Flamura Rosie produce calculatoare ? sau s au importat ?]
 • 0 (6 voturi)    
  propun sa ne sinucidem cu totii.... (Marţi, 11 noiembrie 2008, 12:22)

  gerula [anonim]

  propun sa ne sinucidem cu totii.... in masa...
  • +1 (3 voturi)    
   ... (Marţi, 11 noiembrie 2008, 12:35)

   Vladutz [anonim] i-a raspuns lui gerula

   mai bine ii mierlim pe ei decat sa ne mierlim pe noi... ce zici? nu crezi ca-i mai simplu asa?

   mai bine se duc cateva mii decat cateva milioane.
 • 0 (10 voturi)    
  UN OM VERTICAL (Marţi, 11 noiembrie 2008, 12:27)

  CRISTI [anonim]

  TARICEANU a gasit atidotul legal la niste oameni iresponsabili. BRAVO lui il votez la 30 noiembrie. Sunt curios cum va proceda noul guvern cand va fi pus in situatia de a aplica aceasta lege discriminatorie pentru ceilanti angajati. Sper sa fie un guvern PD-L sau PSD. Va aduceti aminte de anul trecut cand PSD-ul a mat pensiile cu 50% si a adus euro de la 3.15lei la 3.7 lei. Asa se va intampla si acum probabil ca vom avea euro la 5 lei si vom plati cu toti creditele mai scump. In mod sigur patronii nu se vor grabi sa alinieze salariile la noile masuri inflationiste.
  • 0 (4 voturi)    
   bre... (Marţi, 11 noiembrie 2008, 12:37)

   Vladutz [anonim] i-a raspuns lui CRISTI

   ...te inteleg ca ai credite si esti patat deja in pantaloni, dar mai gandeste-te cu cine votezi.
   • 0 (4 voturi)    
    SA MOARA CAPRA VECINULUI (Marţi, 11 noiembrie 2008, 12:59)

    CRISTI [anonim] i-a raspuns lui Vladutz

    Intadevar sunt intr-o situatie tare delicata. Am 30 de ani o casa de 150 mii euro, un teren de 24 mii euro, in salriu de 1000 euro/luna si credite: 1700 euro si 220 milioane (lei vechi). Prin urmare o rata de 300 euro. A ... mai are si sotia 600 euro pe luna.
    cred ca tu nu castigi intr-o luna cata banzina pun eu la masina. Ca sa fiu ratacios
    • -2 (2 voturi)    
     Esti cam dobitoc (Marţi, 11 noiembrie 2008, 13:42)

     Vanatoru [utilizator] i-a raspuns lui CRISTI

     Ai facut 30 de ani degeaba in viata asta....si iti zic eu ca nici tu nu (cu nevasta-ta cu tot) nu castigati cat bag eu benzina la cartuza.

     Vai steaua ta ce logica mai ai!
    • -1 (1 vot)    
     :) (Marţi, 11 noiembrie 2008, 14:05)

     Vladutz [anonim] i-a raspuns lui CRISTI

     ce, te-ai oparit?

     degeaba ai "30 de ani o casa de 150 mii euro, un teren de 24 mii euro, in salriu de 1000 euro/luna si credite: 1700 euro si 220 milioane (lei vechi). Prin urmare o rata de 300 euro. A ... mai are si sotia 600 euro pe luna." crezi ca-i pasa cuiva de tine si de nevasta-ta?

     nu, calmeaza-te... chiar ar fii aiurea sa stim ca ai cap doar ca sa nu te ploua in gat.
     • +3 (3 voturi)    
      IN TARA ASTA VALORILE NU SUNT RESPECTATE (Marţi, 11 noiembrie 2008, 15:18)

      cristi [anonim] i-a raspuns lui Vladutz

      E mai usor sa jicnesti pe cineva decat sa-l respecti. E mai usor sa pui pideica unui om decat sa incerci sa-l ajungi. Asta este soarta romanior care se lauda ca se trag din romani si din dacii liberi, dar s-au curcit cu tiganii si cu toate triburile otomane. Soarta acetui popor care in secolul al XIX pentru a obtine respectul tarilor din vest s-a numit poporul roman, Pe acest teritorii din evul mediu pana nu de mult au trait valahii. Aceleasi evenimente s-au intamplat in anii '90 cand tiganii se numesc brusc rromi si isi revendica si ei originile romane
  • 0 (2 voturi)    
   ba da, ei s-ar grabi (Marţi, 11 noiembrie 2008, 12:57)

   AndreiSe [utilizator] i-a raspuns lui CRISTI

   dar nu stiu daca vor putea. Sau o sa mareasca la cei 20% angajati care raman iar la cei 80% pe care ii dau afara sa le dea statul ajutor de somaj luata din impozitele bugetarilor!
 • -1 (5 voturi)    
  Razboi impotriva tuturor (Marţi, 11 noiembrie 2008, 12:43)

  M Fr. [anonim]

  Imi provoaca greata sindicalistii din "educatie" De ex. cel de aseara de la Realitatea TV despre care am retinut doar ca are 54 de ani. Ar fi interesante CV-urile lor, s-ar vedea si altceva in spatele sloganurilor. Asa incrancenare (nesimtire) nu am vazut. Daca asa sunt si profesorii si se lasa manipulati de astfel de oameni mi-e sila si de ei.
  Cine vrea haos si mai mare?
  E bine ca guvernul nu cedeaza acum. Rebuia sa faca asta mai demult.
  • 0 (4 voturi)    
   Mie imi face greata cardasia PSD/PNL/PC/UDMR... (Marţi, 11 noiembrie 2008, 13:00)

   FSHO/YFS [anonim] i-a raspuns lui M Fr.

   Ca platitor de impozite, vreau ca banii mei sa contribuie la civilizarea, modernizarea si prosperitatea Romaniei, adica sa fie folositi pentru modernizarea invatamantului, la sanatate, constructia de autostrazi, protectia mediului si cercetare. Nu vreau ca banii mei sa fie furati cu nerusinare de clientela politica, tot felul de smecheri si paraziti oplositi prin tot felul de organizatii asa-numite de "utilitate publica", sau sa fie delapidati si deturnati pentru cumpararea de voturi si fraudarea alegerilor.
   • -1 (3 voturi)    
    cam cat adica? (Marţi, 11 noiembrie 2008, 13:14)

    AndreiSe [utilizator] i-a raspuns lui FSHO/YFS

    te rog, daca nu e confidential, cam cat platesti impozite?
    Inainte de a raspunde tine cont ca impozitele platite de bugetari sunt egale cu 0 pentru ca se duc tot acolo de une vin!
   • +1 (3 voturi)    
    Adevarat! (Marţi, 11 noiembrie 2008, 13:20)

    M Fr [anonim] i-a raspuns lui FSHO/YFS

    Nu stiu daca va face asta cineva. Cand e vorba de o adevarata reforma inflorieste doar o floare. Aici e numai aparenta ori picatura care poate sa reverse paharul...
    Poate asa trebuie sa se intample ca sa evoluam
 • +1 (3 voturi)    
  Prostia sau ticalosia PDSR-ista ! (Marţi, 11 noiembrie 2008, 13:19)

  martin [anonim]

  Ambele epitete sunt valabile. PDSR saboteaza motiunea de cenzura lansata de PD-L, fiindca PDSR e interesat de buna administrare a tarii, doar daca o conduc ei.
  Ca urmare guvernul lui Tariceanu,devenit expert in driblarea legilor ,anuleaza prima ordonanta ce bloca marirea salariilor profesorilor si emite o noua ordonanta.
  Prostanacul Geoana cu PDSR-ul lui nu stiu si nu vor sa stie ca numai votarea motiunii PD-L ar fi lovit puternic guvernul si PD-L-ul, dar ei cauta sa evite ca viitorul aliat sa fie deranjat cu adevarat .
  De abia astept ziua de 30 noiembrie !
 • +1 (3 voturi)    
  ordonantele (Marţi, 11 noiembrie 2008, 14:37)

  daniel b [anonim]

  membrii guvernului care determina emiterea de catre guverna unor asemenea ordonante fantoma se fac clar vinovati de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si interesului public, asa cum zice la codul penal.

  parchetul general ar fi trebuit sa se sesizeze deja
 • +1 (3 voturi)    
  Curtea Constitutionala (Marţi, 11 noiembrie 2008, 15:01)

  Catalin [anonim]

  Din moment ce a fost publicata in Monitorul Oficial, si a si fost trimisa Curtii Constitutionale - conform declaratiilor lui Bogdan Olteanu - Curtea Constitutionala, maine, cand se pronunta pe exceptia ridicatad e Avocatul Poporului poate lua in discutie si aceasta ordonanta. Imi mentin ideea ca si ordonanta actuala (cea cu 28%) e neconstitutionala.
  Astfel maine Curtea Constitutionala poate tranti si aceasta ordonanta. Sau poate lua act de ea, si emite o opinie in maxim o zi/doua.

  O persoana decenta isi va da demisia ulterior. Tariceanu va mai da o ordonanta....Cand va fi in final demis de PSD (desteapta-te!!!) si inchis la sanatoriu, va putea sa se joace de-a ordonantele cat vrea cu colegii de camera....Insa pana atunci, e premierul Romaniei si trebuie sa aplice legea!
  • -2 (2 voturi)    
   Asa? (Marţi, 11 noiembrie 2008, 17:25)

   un roman [utilizator] i-a raspuns lui Catalin

   Si daca maine cei 322+x decid sa declare razboi unei tari mai mari, atunci guvernul nu ar trebui in nici un fel sa incerce sa se opuna unei asemenea aberatii care ne-ar distruge pe toti?

   Stii ce? Mai lasa-ne cu gargara ta, ca e lipsita de orice substanta, n-are nici fond si nici forma.
 • +1 (3 voturi)    
  Masura dispretului fata de profesori (Marţi, 11 noiembrie 2008, 16:35)

  Catalin [anonim]

  Noua ordonanta de urgenta (cititi-o) ofera o majorare de 3% incepand cu septembrie 2009, cadrelor didactice cu salarii peste 1500 lei.
  Ceilalti bugetari vor primi incepand cu ianuarie 2009 o majorare de cel putin 10% - anumite categorii bugetare primesc mai mult (politistii).
  Nu discutam acum meritele celor care primesc mai mult.
  Observam insa dispretul fata de cadrele didactice performante si bine pregatite (nu ma luati iarasi cu uscaturile prezentre in toate domeniile), care, din daruire, si cu mari sacrificii, au decis sa ramana in invatamant.

  De aici tragem doua concluzii:
  1. Noua ordonanta ajuta clientela politica, prezenta in special in agentiile guvernamentale, clientela care - desi au venituri cu mult peste salariul oricarui profesor preuniversitar - va beneficia de acea majorare de 10% promisa incepand cu 1 ianuarie 2009. Adica soferul, secretara, femeia de serviciu, nepotul, amanta, sotia, si directorul de agentie (cred ca am enumerat toate categoriile de angajati din guvern si agentii) vor primi 10%, indiferent de salariu (ca e un amarat de 3.800 lei net, sau un obscen 10.000 euro net)
  2. Membrii guvernului - nu numai tariceanu, dar si vosganian, anton, campeanu, orban, etc dispretuiesc, urasc profesorii. Cum altfel ar explica faptul ca, in schimb ce ceilalti bugetari primesc garantat cel putin 10%, cei mai pregatiti dintre profesori abia vad 3% spre sfarsitul anului?
  • -2 (2 voturi)    
   Opreste-te ca de nu mor de ras (Marţi, 11 noiembrie 2008, 17:28)

   un roman [utilizator] i-a raspuns lui Catalin

   Auzi la el:

   "Observam insa dispretul fata de cadrele didactice performante si bine pregatite"
   Ai cumva si dovezi ca exista Yeti si martieni?

   Ba tu esti unul din profii de castiga bine si nu esti multumit ca tie iti da doar 3% iar celor care castiga foarte putin le da mai mult. Atat despre dispretul fata de cadrele didactice, bune sau rele.
 • +2 (2 voturi)    
  tema nu conteaza (Marţi, 11 noiembrie 2008, 17:08)

  Moliceanu [anonim]

  Guvernul se joaca de-a legile, emitand si anuland propriile sale ordonante, film pe care l-am mai vazut in 2005 legat de codul fiscal. Acelasi guvern care, prin membrii sai, a votat in parlament o lege a carei aplicare o amana prin ordonanta de urgenta, anuleaza ordonanta de urgenta cu o alta... Scopul final fiind amanarea deciziei si pasarea responsabilitatii catre un viitor guvern, nu pot sa spun decat ca precedentul e creat, jocul se reia de pe vremea unei guvernari arogante care legiuia numai prin ordonante, guvernare care ne-a amanat intrarea in NATO si UE. Daca avem noroc, ne someaza Parlamentul European si Comisia Europei sa intram in legalitate. Daca nu, ultimul stinge lumina...
 • +2 (2 voturi)    
  inca o gainarie a la Tariceanu (Marţi, 11 noiembrie 2008, 21:07)

  papapdie [anonim]

  Inca o chestie care arata incompetenta sau nesimtirea acestui guvern. Ei umbla la marimea indemnizatiilor organelor de conducere, prin OUG. Dar aceste indemnizatii sunt stabilite in Statutul personalului didactic, care este lege organica, la fel ca si Legea Invatamantului. Deci OUG lor este k k, pentru ca nu respecta constitutia. Daca urmariti tot acest ping pong veti observa adevarata fata a taricenilor: niste gainari de doi bani.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by