Ata chirurgicala utilizata in cazul femeii din Calinesti, judetul Arges, care a decedat in urma unei cezariene din cauza unei infectii masive, a fost nesterila, arata raportul comisiei din Ministerul Sanatatii care a anchetat acest caz, potrivit Antena 3. Inspectorii Ministerului Sanatatii vor sanctiona conducerea Spitalului din Calinesti, judetul Arges, pentru ca a cumparat ilegal un produs de import. Mai precis, ata chirurgicala nu indeplinea criteriile Uniunii Europene. Si firma care a distribuit loturile de ata nesterila va fi pedepsita, anunta Realitatea TV.

Potrivit secretarului de stat, Vlad Iliescu, nu exista pericolul sa apara si alte cazuri de infectii datorate atei chirurgicale nesterile, intrucat aceasta a fost retrasa din uz inca din 10 septembrie 2008, iar de atunci nu au mai fost semnalate alte cazuri de infectie. Mai mult, chiar daca ar mai fi fost utilizata, ata se degradeaza biologic, timpul scurs de atunci fiind suficient pentru ca ministerul sa aprecieze ca nu mai exista niciun pericol pentru populatie, scrie Antena 3.

Inspectia Sanitara de Stat va sanctiona firma distribuitoare pentru comercializarea de produse neinscriptionate CE, in conformitate cu normele europene. Amenda in acest caz se poate ridica pana la suma de 5.000 lei.

Comisia de ancheta a propus si declansarea unui control la nivelul tuturor unitatilor sanitare care au achizitionat ata chirurgicala, control care va dispune rezilierea tuturor contractelor, recuperarea si imputarea prejudicilor create de cei vinovati de incheierea contractelor, a declarat secretarul de stat in Ministerul Sanatatii.

Ata chirurgicala importata din China, din cauza careia a murit o femeie, a fost folosita in 130 de spitale din intreaga tara, precizeaza Realitatea TV.