Temperamentul este in stransa legatura cu orientarea politica a unei persoane, arata un studiu dat publicitatii joi in Statele Unite. Persoanele calme voteaza cu partidele de stanga, iar cele emotive cu cele de dreapta, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Cercetatorii de la mai multe universitati americane au supus 46 de persoane la un test, in cursul carora le-au fost prezentate diferite imagini sau sunete: un paianjen pe fata unei persoane ingrozite sau o figura insangerata, de exemplu.

Expertii le-au masurat reactiile fizic, pe care le-au pus apoi in paralel cu orientarile lor politice, stabilite pe baza unui chestionar.

Rezultatele au aratat ca persoanele cu pozitii mai conservatoare (in favoarea pedepsei cu moartea, patriotismului, razboiului din Irak sau cheltuielilor militare ridicate) au avut reactii fizice mult mai puternice decat cele apropiate valorilor democrate (pacifismul, inasprirea controlului armelor, acordarea dreptului la avort sau permiterea casatoriilor intre persoane de acelasi sex).

Studiul, publicat in revista Science, a fost desfasurat de experti de la universitatile Rice (Texas), Nebraska-Lincoln, Illinois si Virginia Institute for Psychiatric and Behavioral Genetics.