Romania a furnizat, in ultimii ani, echipamente militare Coastei de Fildes si Irakului, anunta Amnesty International intr-un raport in care este criticata actuala "dezordine" observata la nivel global in privinta comertului cu armament, relateaza Mediafax.

Raportul mentioneaza vanzarea de catre Romania, in 2003, a patru elicoptere de atac IAR 330 Puma in Coasta de Fildes, tara afectata de un conflict intre fortele guvernamentale si insurgenti. Printre exportatorii de armament, raportul mai mentioneaza Belarus, Rusia, Bulgaria si Ucraina.

Amnesty critica si situatia din Irak, argumentand ca exporturile de arme in aceasta tara contribuie la perpetuarea situatiei instabile si abuzurilor.

Mai mult, Amnesty International denunta "esecul coalitiei conduse de Statele Unite de a impiedica abuzurile, de a controla stocurile de armament si de dezarmare a militiilor locale".

In cadrul efortului SUA de dotare cu echipamente militare a Guvernului de la Bagdad, Romania si Bulgaria sunt mentionate printre tarile care au furnizat munitie in Irak, desi Amnesty nu are date despre cantitatile exportate sau valoarea contractelor.