Corespondenta de la Haga

Romania combate pozitia Ucrainei cu armele Kievului

de Anne-Marie Blajan     HotNews.ro
Miercuri, 3 septembrie 2008, 13:51 Actualitate | Esenţial


Aurescu si o parte din echipa Romaniei
Foto: Hotnews
 documente
(03 Sep 2008) DOC, 191KB
Insula Serpilor este o formatiune foarte mica, stancoasa, total neintegrata in coasta ucraineana, care nu are si nu a avut niciodata populatie, nefiind capabila sa sustina locuirea umana, si nu poate sustine niciun fel de viata economica proprie, a demonstrat Bogdan Aurescu in ce-a de-a doua zi a pledoariilor la Haga. Agentul Romaniei ii bate pe ucraineni cu propriile arme, multe dintre argumentele sale fiind din presa de la Kiev si din documentele scrise depuse la CIJ.

Aurescu s-a concentrat in discursul sau pe prezentarea caracteristicilor reale ale Insulei Serpilor si a adus probe a caror veridicitate nu poate fi contestata:
 •  surse romanesti anterioare ocuparii Insulei de catre URSS: ele nu pot fi acuzate de partinire, deoarece la acel moment nu se punea in niciun fel problema contestarii suveranitatii Insulei si nici problema rolului sau in delimitare
 • surse ucrainene de presa recente, care dezvaluie caracteristicile contrare locuirii umane si vietii economice proprii
 • elemente de proba pe care insasi Ucraina le-a inclus in anexele la Contra-Memoriul sau din 2006 si care indica aceleasi caracteristici, ele contrazicand chiar sustinerile Ucrainei din documentele scrise depuse la CIJ.
Faptul ca Ucraina s-a contrazis in documentatie i-a creat reprezentantului Romaniei ocazia sa ii "bata" cu propriile arme in demonstratia ca Insula Serpilor este doar "o formatiune foarte mica, stancoasa, total neintegrata in coasta ucraineana", care "nu are si nu a avut niciodata populatie, nefiind capabila sa sustina locuirea umana". Aurescu si-a propus sa arate ca Insula este "lipsita de sol, de vegetatie, de fauna, fara apa, cu un climat arid si ostil, la care nu se poate ajunge decat foarte greu (atat pe apa, cat si pe calea aerului), fara niciun fel de resurse si care nu poate produce nimic si, prin urmare, nu poate sustine niciun fel de viata economica proprie".

Insula Serpilor este o formatiune mica si stancoasa, neintegrata in tarmul continental al Ucrainei

Folosind imagini prin satelit de pe site-ul NASA, Bogdan Aurescu a argumentat ca ele "dezvaluie elocvent" faptul ca Insula Serpilor nu este deloc integrata in coasta ucraineana. Prin urmare, ea nu poate fi utilizata ca punct de baza relevant in construirea liniei de echidistanta.
Imaginea NASA in care Insula Serpilor
este aproape insesizabila
Foto: Hotnews

"E adevarat ca functia de judecator necesita perspicacitate, dar va asigur ca nu e vorba de un test oftalmologic. Desi romanii, stramosii romanilor, obisnuiau sa-si imagineze justitia ca pe o zeita oarba, va asigur ca ochii dumneavoastra sunt intr-o stare foarte buna", a spus Aurescu, demonstrand distanta de coasta ucraineana a Insulei Serpilor.

Mai mult, agentul Romaniei a adus in sustinerea acestui argument descrieri din presa de la Kiev, care mentioneaza ca Insula nu este altceva decat o „protuberanta stancoasa”.

In continuare reprezentantul roman a proiectat o schita inclusa de Ucraina in Contra-Memoriul sau, care prezinta „Centrele populate pe coasta ucraineana a Marii Negre”. El a atras atentia ca schita nici macar nu include Insula Serpilor. Ea nu apare deloc pe harta, "ceea ce indica implicit ca Ucraina insasi nu o considera nici relevanta si nici integrata in coasta ucraineana", a spus Aurescu.

Discursul s-a referit in continuare la dimensiunile foarte mici ale Insulei Serpilor, care are doar 0,17 km2. Dimensiunile insulei sunt echivalente cu cea a Parcului Izvor din Bucuresti.

Aurescu a invocat informatii din perioada interbelica privind eroziunea constanta a formatiunii maritime datorata valurilor si vanturilor puternice. Mai mult, exista si pozitii recente ale oficialilor ucraineni, care sunt preocupati de consolidarea malurilor sale in vederea "prevenirii ruperii Insulei Serpilor in doua", precum si cu alocarea in bugetul de stat al Ucrainei din ultimii doi ani de fonduri in acest sens.

Anexele Contra-Memoriului Ucrainei i-au oferit agentului Romaniei o serie de alte argumente in a demonstra dimensiunile reduse ale Insulei Serpilor. In documentele depuse la Curte, ucrainenii au calificat formatiunea drept „mica”, „bucatica de pamant izolata in imensul spatiu de apa”, „o stanca solitara si izolata”, avand „dimensiuni neglijabile” si „marime neglijabila”, „un colt izolat de uscat”.

Nici presa de la Kiev nu a fost mai rezervata in aprecieri, iar Bogdan Aurescu a citat-o din plin in discurs, aratand ca jurnalistii ucraineni o numesc „minuscula parte a teritoriului ucrainean”, „o insulita”, „o fasie mica de uscat”, „o foarte mica bucata de uscat”, „o mica insula” sau „chiar si a o denumi insula este excesiv”.

Aurescu a exemplificat cu o referinta din presa ucraineana din vara lui 2008: "De la inaltimea unei pasari in zbor, Insula Serpilor pare exotica, dar de la o mai mica distanta esti in mijlocul unor stanci pustii", scria publicatia respectiva.

In acesta prima parte a pledoariei sale, reprezentantul Romaniei s-a referit la caracterul de stanca al Insulei Serpilor. Scopul a fost de a pune in evidenta nu numai compozitia geologica a formatiunii, dar in special caracterul nelocuibil al acesteia.

Tot presa ucraineana a fost sursa citarilor lui Aurescu, aratand ca aceasta o descrie ca pe o „stanca de mare”, „o stanca de roci compacte”, „o insula stancoasa”, „o stanca-insula”, „doar o suprafata stancoasa constituita din roci dure” sau „roci pustii”.

Discursul agentului Romaniei a fost insotit de proiectii de fotografii din perioada interbelica, care au aratat trasaturile aride si ostile ale stancii.
Fotografii ale I. Serpilor din
perioada interbelica
Foto: Hotnews

In finalul primei parti a demonstratiei, diplomatul-jurist a facut o paralela cu insulita malteza Filfla, cu care Insula Serpilor seamana, pe care CIJ a considerat-o, in cazul de delimitare dintre Libia si Malta solutionat in 1985, ca fiind „o stanca nelocuita”, care nu trebuie luata in considerare in calcularea liniei mediane provizorii dintre cele doua state.

Insula Serpilor nu a avut niciodata si nu are in prezent o populatie

Caracterul arid, lipsa de resurse, inclusiv de apa, dimensiunile sale mici, izolarea si inaccesibilitatea sa, climatul ostil si aspru fac din Insula un loc unde, in mod natural, oamenii nu pot suporta sa stea, chiar si pentru perioade scurte de timp, a spus Bogdan Aurescu.

Toate sunt argumente in sprijinul tezei ca Insula Serpilor nu a avut si nu are populatie fiindca nu poate sustine locuirea umana. Toti factorii enuntati de el "determina un sentiment acut de izolare si probleme medicale, mai ales de tip psihologic, pentru cei care sunt nevoiti din pricina indatoririlor oficiale sa petreaca un timp limitat pe Insula Serpilor", a sustinut agentul Romaniei.

Autori romani interbelici citati s-au referit la insula Serpilor ca la "o insula a lui Robinson Crusoe", iar paznicul farului si cativa graniceri se puteau simti "exilati" acolo.

El a folosit o serie de surse romanesti si straine, actuale sau foarte vechi pentru a convinge judecatorii ca insula nu este locuibila:
 • documente din arhiva Comisiei Europene a Dunarii (care avea in administrare Farul de pe Insula), din perioada interbelica, in care se descriu dificultatile intampinate in recrutarea lucratorilor la far. Principalul motiv invocat a fost "sentimentul acut de izolare continua si neurasteniile provocate de monotonia traiului pe formatiunea maritima"
 • un raport din anul 1938 semnat de Mediul-sef al Ministerului Afacerilor Interne care descrie in amanunt, cu date medicale, modul in care climatul de pe Insula Serpilor afecteaza sistemul nervos, provocand debilitate, nevroze, depresii generale, dar si astenie fizica, insomnii, afectiuni grave ale sistemului respirator, ce puteau provoca chiar moartea - considerat cea mai buna dovada de Aurescu pentru a-si demonstra ideea
 • scrierile autorilor din antichitate greci si romani care descriau Insula Leuce - numele antic al Insulei Serpilor - ca fiind "fara locuitori", precum si credintele conform carora este interzis accesul pe acest teritoriu datorita pericolelor la care eventualii vizitatori s-ar fi expus. "Niciun om nu merge de buna voie acolo", spun autorii antici citati.
 • Nici sursele din Evul Mediu nu indica locuirea umana pe Insula Serpilor, in timp ce sursele din secolul XIX si din perioada interbelica (romanesti, dar si straine – de exemplu, britanice, rusesti) arata ca nu exista nicio populatie, cu exceptia foarte putinilor lucratori la far sau a catorva graniceri, care insa erau trimisi pentru scurte perioade de timp, prin rotatie frecventa. Acestia din urma nu pot fi insa considerati a intra in categoria de „populatie”.
Toate aceste citari de documente, descrierea insulei au captat pe deplin atentia judecatorilor, care il ascultau pe Aurescu cu zambetul pe buze.

De altfel, Aurescu a sustinut in fata celor 15 judecatori ca aceeasi situatie persista si astazi, cei cativa graniceri ucraineni sau oameni de stiinta trimisi in misiune sau cu contract pentru scurte perioade de timp neputand fi asimilati unei „populatii”. 

Cu atat mai putin poate fi considerata populatie cei sase graniceri ucraineni cantonati pe Insula Serpilor care, cu ocazia vizitei presedintelui ucrainean din 2007, au primit documente de identitate in incercarea de a fi „transformati” in „locuitori permanenti”.

"La prima vedere, aceasta ceremonie este una banala, dar ea e importanta pentru tara noastra, intrucat acordarea actelor de identitate intareste suveranitatea asupra insulei in neogcierile cu Romania", descria presa ucraineana citata de agentul Romaniei acest episod.

Agentul Romaniei a contracarat in continuare argumentele din Duplica Ucrainei din 2007. Ucrainenii sustin in continuare ca importanta istorica a Insulei Serpilor in termeni de notorietate si relevanta strategica ar indreptati-o la platou continental si zona economica exclusiva.

- "Notorietatea istorica nu are niciun fel de legatura cu indrituirea la platou continental si zona economica exclusiva, nefiind de natura sa dovedeasca abilitatea de a sustine nici locuirea umana, nici viata economica proprie", a spus Aurescu. In realitate, notorietatea Insulei Serpilor era legata doar de importanta religioasa a cultului lui Ahile, care se referea la „viata de dupa moarte”, aceasta notorietate datorandu-se acelorasi autori antici care descriau Insula Serpilor ca pustie si fara locuitori.

"Cred ca este o miscare riscanta sa construiesti un argument cu privire la capacitatea de a sustine locuire umana pe notorietatea post-mortem", a spus cu ironie Bogdan Aurescu.

- Pe de alta parte, importanta strategico-militara a formatiunii maritime nu este legata in niciun fel de capacitatea de a sustine locuirea umana sau viata economica proprie, ea fiind motivata de ratiuni pur militare. Scurtele ocupatii ale Insulei Serpilor de catre diverse contingente militare au fost, de altfel, exclusiv sustinute din exterior, in lipsa oricaror resurse care sa faca posibila supravietuirea, a aratat reprezentantul Romaniei.

In continuare Aurescu a combatut un text care sustine - pe baza unei inscriptii antice deteriorate - ca in secolul I e.n. Insula Serpilor ar fi avut o populatie numeroasa si s-ar fi bucurat de o anumita prosperitate si argumentul din Duplica ucraineana conform caruia descoperirea unei „necropole” pe Insula Serpilor ar indica existenta unei populatii.
 • In primul caz, reprezentantul Romaniei a spus ca inscriptia este de fapt una foarte deteriorata ("tres mutilee", cum a subliniat Aurescu in limba originala a inscriptiei) si ca nu provine din Insula Serpilor. De altfel, comentariul respectiv (datand din anul 1885), nu este un studiu despre arheologia sau istoria Insulei Serpilor, autorul insusi fiind de profesie filolog, profesor de literatura greaca veche la Facultatea de Litere din Paris, iar nu istoric. De fapt, comentariul sau este o supozitie personala bazata pe analogie, care nu este sustinuta de faptele istorice: toti autorii antici arata ca formatiunea maritima nu era locuita in antichitate.
 • In ceea ce priveste descoperirea necropolei, ea este o informatie dintr-un studiu rusesc din anul 2002, care cita un studiu antic in care se vorbea despre interdictia de a stabili localitati pe Insula Leuce. Documentul indica si faptul ca autorii antici mentionau interdictia de stabilire pe formatiunea maritima. Bogdan Aurescu a aratat ca studiul nu indica nicio informatie concreta despre asa-zisa necropola, cu privire la care oamenii romani de stiinta care au studiat extensiv Insula Serpilor in cei 70 de ani de suveranitate romaneasca nu au gasit nicio urma (asa cum nu au gasit nici urme de locuire). De fapt, studiul rusesc folosit de Ucraina aminteste concret doar despre descoperirea unei urne, a unui schelet si a 8 morminte. In absenta oricarei urme de localitate pe Insula Serpilor, faptul (daca este si acesta real) ca au fost descoperite cateva ramasite umane intr-un anumit loc nu indica vreo capacitate de sustinere a locuirii umane, ci cel mult faptul ca un mic numar de persoane au murit acolo, datorita conditiilor adverse de pe Insula, a spus agentul Romaniei in fata judecatorilor CIJ.

"Un loc in care oamenii mor, dar nu se nasc niciodata. Aceasta este Insula Serpilor", a rezumat Aurescu.

Un alt argument al ucrainenilor a fost ca existenta unor "asa-zise planuri interbelice romanesti de construire a unui complex format dintr-un spital, o capela, o mica manastire si o statie de salvamar" pe insula.

Aurescu a respins si acest argument spunand ca oamenii de acolo erau trimisi prin rotatie, erau graniceri si se intampla exact cum face acum Ucraina.
Iuscenko inmanand unui locuitor al
 I. Serpilor act de identitate
Foto: Hotnews

Mai mult, "agentul Romaniei a aratat ca acele planuri” – "fanteziste de la bun inceput" – au fost abandonate inca din faza de proiect datorita conditiilor extrem de ostile ale locului, acest aspect fiind dovedit de o sursa romaneasca interbelica invocata chiar de Ucraina.

Insula Serpilor este nelocuibila

In continuare, Bogdan Aurescu a invocat conditiile climaterice si fizico-geografice ale insulei Serpilor, care o fac nelocuibila. El a demonstrat ca insula nu are surse de apa, nu are sol, vegetatie, fauna, beneficiind totodata de un climat aspru, insuportabil.

In ceea ce priveste absenta apei, reprezentantul roman a invocat surse romanesti interbelice si ucrainene - incluse chiar de Kiev in anexele Contra-Memoriului. Potrivit acestora, "apa pe stanca era obtinuta numai din colectarea ocazionala a apei de ploaie sau era adusa de pe continent, si chiar si atunci se dovedea insuficienta", a spus Aurescu.

Ucraina sustine ca apa a existat pe Insula Serpilor si ca un program de cercetare inaugurat in 2003 de Kiev ar fi gasit surse de apa. In realitate, a spus Aurescu, "prima asertiune a Ucrainei se bazeaza pe traduceri defectuoase ale unor autori romani interbelici, in timp ce a doua sustinere este in mod esential viciata de invocarea intentionat gresita de catre Ucraina a datelor stiintifice pe care ea insasi le include in anexele Contra-Memoriului".

Romania a demonstrat, in Replica sa, comparatia compozitiei chimice a fluidului pe care Ucraina sustine ca l-a descoperit pe Insula Serpilor cu apa Marii Negre. Demonstratia "arata elocvent ca lichidul in cauza este nimic altceva decat apa de mare, care contine in plus si alte substante toxice nocive, ceea ce face ca fluidul respectiv sa fie sub standardele acceptate pentru apa potabila".

Discursul Agentului Romaniei s-a referit in continuare absenta solului si a vegetatiei. Singurele flori sunt cele pictate de granicer, spunea presa ucraineana in 2007, citata de Aurescu.

Incercarile Ucrainei de a aduce sol si copaci pe Insula Serpilor - chiar presa ucraineana mentionand faptul ca pe acest teritoriu nu a existat niciodata vreun copac - au esuat datorita conditiilor climaterice foarte ostile.

De asemenea, pe stanca nu exista nici fauna: "chiar si serpii care au dat numele formatiunii maritime fiind listati ca disparuti de catre „Lista ucraineana a speciilor de flora, fauna si pesti”, anexata Contra-Memoriului Ucrainei", a spus Bogdan Aurescu. Singurele specii care traiesc acolo sunt liliecii si sobolanii.

Ultima demonstratie a acestui punct din discurs s-a referit la clima foarte dificila a Insulei Serpilor. Surse romanesti interbelice si presa ucraineana recenta prezentate de agentul Romaniei  arata ca formatiunea stancoasa se gaseste in cea mai uscata zona de stepa est-europeana.

Precipitatiile sunt foarte reduse si verile extrem de uscate si secetoase, temperaturile la sol ajung pana la 50-60ºC. Sunt furtuni si uragane puternice, vanturi continue foarte puternice, ceata si ingheturi teribile in timpul iernii, care formeaza banchize de cativa kilometri in jurul Insulei Serpilor ce impiedica navigatia si accesul la stanca pentru mai multe luni.

"Acest climat arde vara toata vegetatia oricum foarte rara si explica lipsa solului, suprafata Insulei Serpilor fiind acoperita de sarea adusa de valuri, ostila oricarei vegetatii", a spus Aurescu.

In timpul iernii sunt furturni foarte puternice. "In timpul furtunilor toaletele sunt periculoase. Fiind in una, era cat pe ce sa fiu aruncat in mare si m-am salvat numai tinant strans de manerul usii", este marturia caraghioasa unui locuitor al insulei, citata de Aurescu.

Insula Serpilor nu are niciun fel de resurse si nu poate sustine viata economica proprie

Ultima parte a discursului a avut scopul sa demonstreze ca insula nu are resurse proprii si nici o nu poate sustine o viata economica, aducand in sprijinul acestuie argument toate caracteristicile descrise inainte.

Ele "reprezinta o bariera insurmontabila pentru agricultura pe Insula Serpilor, fara de care, in absenta proviziilor aduse din exterior, supravietuirea umana este imposibila", a spus Bogdan Aurescu.

Mai mult, el a invocat surse incluse chiar de Ucraina in anexele Contra-Memoriului, inclusiv un document care arata ca nici macar stancile - din abundenta pe Insula Serpilor  - nu au calitatea necesara pentru realizarea de constructii. Ucrainenii insisi au spus ca „sunt absolut inutilizabile”.
Imaginea cu teritoriile ucrainene locuite de la Marea Neagra. I.
Serpilor nu exista
Foto: Hotnews
Documente rusesti, romanesti si presa ucraineana recenta au fost folosite pentru a demonstra ca toate proviziile, inclusiv apa si hrana, sunt transportate de pe continent. "Transportul este de altfel foarte dificil datorita stancilor submarine care fac accesul navelor si stationarea acestora langa Insula Serpilor aproape imposibile. Incercarea de construire a unui chei a esuat. Accesul (rar) cu elicopterul este de asemenea periculos", a aratat agentul Romaniei.

Concluzia discursului a fost ca toate caracteristicile care fac imposibila locuirea umana pe insula sunt un obstacol si pentru viata economica.

"De altfel, economia este un fenomen social, intrinsec legat de viata umana. Nu in ultimul rand, nu exista niciun argument sau element de proba adus de Ucraina in piesele scrise depuse la dosar care sa suporte asertiunea sa ca Insula Serpilor are capacitatea de a sustine viata economica", a incheiat Bogdan Aurescu plerdoaria sa in cea de-a doua zi la Haga.

Spre deosebire de ziua anterioara, agentul Romaniei a folosit miercuri cea de-a doua limba oficiala a Curtii, engleza, in argumentatia sa in fata celor 15 judecatori. El si-a punctat cu multa siguranta argumentele, folosind o ironie fina la adresa tuturor demonstratiilor ucrainene ca insula este locuita si locuibila si ca are atribute diferite de cele sustinute de Romania.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10082 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  aici nu e vorba de noi (Miercuri, 3 septembrie 2008, 14:11)

  stefan [anonim]

  Nu pe noi trebuie sa ne convinga, ci Curtea.
  N-am idee despre Insula serpilor. La Haga, reprezentantii Romaniei trebuie sa aduca argumente pentru a convinge Curtea. Mai trebuie sa speram ca sentinta ne va fi favorabila. SI ca daca va fi asa, Ucraina o va respecta, la fel cum si Romania o va respecta daca ne va fi defavorabila.
  Avind in vedere ultimele sute de ani si expansionismul rus, sunt cam sceptic, dar....
 • +2 (2 voturi)    
  cred ca ar trebui sa ne temperam la laude. (Miercuri, 3 septembrie 2008, 14:15)

  Lucian* [utilizator]

  Inca nu s-a terminat procesul si nu stim ce este considerat important sau nu de catre CIJ.
  Daca omul nostru se descurca foarte bine atunci bravo lui, dar pe moment nu cred ca are rost sa sarim in sus de bucurie. Nu s-a terminat inca procesul!

  Sper numai sa fie o judecata dreapta si nu o chestie influentata politic.

  Chiar nu au putut romanii nostrii sa pastreze insula aia nenorocita?
  • 0 (0 voturi)    
   Jeg de om (Miercuri, 3 septembrie 2008, 15:21)

   fane [anonim] i-a raspuns lui Lucian*

   Nu, n-au putut, pentru ca infipta intr-un tun sovietic, in '44, a venit la putere in Romania habotnica bolsevica Ana Pauker (Hanna Rabinsohn). Aceasta Elena Ceausescu la patrat, cu fata de barbat, a devenit ministru de externe si in 1948 i-a facut cadou taticului ei, Stalin, Insula Serpilor.
   De aici n-a mai fost cale de intoarcere.
 • 0 (0 voturi)    
  Este interesant de urmarit (Miercuri, 3 septembrie 2008, 14:29)

  Claude [anonim]

  sub aspect juridic si sub aspectul noutatii situatiei. In rest, Cu insula sau fara, tot viata asta o voi duce..
  • 0 (0 voturi)    
   ASA E! (Joi, 4 septembrie 2008, 15:56)

   Lelouche [anonim] i-a raspuns lui Claude

   credeti ca daca avem castig de cauza, petrolul si gazele extrase vor duce la iefiniri pentru populatie? Eu nu cred, decat ca ii vor imbogati iar pe baietii cei jmecheri ( detinatori de rafinarii, etc)si sunt sigur ca procesul si avocatii vor costa statul roman zeci de milioane de euro.
   De ce sa ne miram - ca le-am platit si vilele cumparate cu " buna credinta" de la IAL si apoi despagubite, tot de noi, dupa procese la Strasbourg.
 • 0 (0 voturi)    
  Argumente solide (Miercuri, 3 septembrie 2008, 14:44)

  catalin [anonim]

  S-ar parea ca acest Bogdan Aurescu este foarte bine pregatit pentru ceea ce face. Totusi ar fi interesant de urmarit si contraargumentele Ucrainei...
 • -1 (1 vot)    
  Nu zice hop pana.. (Miercuri, 3 septembrie 2008, 14:49)

  banul manta [anonim]

  Nu-mi miroase a bine. Litigiul este o problema delicata din toate punctele de vedere. Insesi relatiile Romaniei cu Ucraina ( pana una, alta, tara vecina) poate fi afectate. A exploata acest subiect in maniera senzationala- asa cum procedeaza Hotnews- e posibil sa aduca prejudicii intereselor romanesti. NU e vorba de meciul cu Dinamo kiev, ci de relatii diplomatice foarte sensibile. Romania este notorie pentru incapacitatea de a intretine relatii constructive cu vecinii ei. Cu ungurii nu ne intelegem, cu bulgarii la fel, cu sarbii am racit-o, cu ucrainienii relatiile sunt reci de tot, cu moldovenii par destul de compromise. Probabil ca , pe plan european, suntem un caz singular de proasta vecinatate. Acum, prin tam-tamul exagerat facut in jurul unui proces ale carui rezultate nu le putem anticipa e posibil sa o zbarcim iarasi. N-ar fi nici o minune. Suntem obisnuiti cu esecurile.
  • +1 (3 voturi)    
   Iar tu (Miercuri, 3 septembrie 2008, 15:29)

   un roman [anonim] i-a raspuns lui banul manta

   esti un roman tipic, care nu vede decat esecuri peste tot.
   Daca nu invatam sa fim optim isti nu vom castiga nimic niciodata.
  • +3 (3 voturi)    
   nedumerire (Miercuri, 3 septembrie 2008, 16:46)

   Anne-Marie Blajan [anonim] i-a raspuns lui banul manta

   Imi cer scuze, dar ca jurnalist am o nedumerire: care este maniera senzationala in care HotNews exploateaza acest subiect?
   Procesul este de interes national, este prima astfel de actiune a Romaniei si este evident ca importanta sa jurnalistica este foarte mare. Nu vad nimic senzational in a relata un astfel de eveniment. In a scrie despre ceea ce vorbesc reprezentantii Romaniei in fata judecatorilor.
   In al doilea rand, toate argumentele prezentate in acest articol ii apartin agentului Romaniei care a pledat la Haga. In ce sens sunt ele senzationale? Acest agent este un diplomat care intelege foarte bine atat miza procesului si a afirmatiilor sale, cat si riscurile pentru relatiile bilaterale.
   • +1 (1 vot)    
    articolul si modul de prezentare sunt OK!! (Miercuri, 3 septembrie 2008, 17:16)

    Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui Anne-Marie Blajan

    Sincer sa fiu, articolul acesta precum si celelalte scrise de dumneavoastra pe tema acestui proces mi se par chiar foarte la locul lor.
    Consider ca un asemenea tip de articole sunt cu mult mai folositoare decat cele cu tenta nationalista sau care cauta senzationalul.
    Adevarul este ca uneori ne-am invatat cam mult cu stilul bombastic si care cauta sa ne forteze o anumita atitudine.
    Pentru omul din ziua de azi uneori este o adevarata problema sa cearna informatia prezentata in presa (scrisa, audio, video) si sa aiba o atitudine proprie datorata unui rationament propriu si nefortat sau indicat de vreo "autoritate".
    Cred ca asta este si unul din raspunsurile la lipsa de interes si atitudine aproape generalizata a romanilor.
   • +2 (2 voturi)    
    a propos de nedumerire (Miercuri, 3 septembrie 2008, 18:13)

    MG [anonim] i-a raspuns lui Anne-Marie Blajan

    Cred ca folosind cuvantul "bate" din fraza de deschidere ati compromis articolul, care intr-adevar prezinta in rest obiectiv argumentele agentului. Actul de justitie nu e o competitie sportiva, si nu putem sa facem pronosticuri daca intr-adevar ii batem, pana nu se da sentinta, si mai ales fara a prezenta contra argumentele partii opuse.
    "Agentul Romaniei ii bate pe ucraineni cu propriile arme, multe dintre argumentele sale fiind din presa de la Kiev si din documentele scrise depuse la CIJ."
    • 0 (0 voturi)    
     de ce nu? (Miercuri, 3 septembrie 2008, 18:37)

     A [anonim] i-a raspuns lui MG

     "Actul de justitie nu e o competitie sportiva"

     Din punct de vedere al desfasurarii, un proces este *exact* o competitie. Doua parti se lupta pentru a castiga ceva. Deci e foarte posibil ca A sa il "bata" pe B in tribunal, evident pledand, prin argumente. Nu vad de ce consideri asa de deplasata exprimarea.
     Singura diferenta intre un proces si alte competitii e ca, in general, procesele, si mai ales cel de fata, au o miza *mult* mai serioasa si mai mare decat o competitie!
  • 0 (0 voturi)    
   bizonule (Miercuri, 3 septembrie 2008, 21:11)

   ginel [anonim] i-a raspuns lui banul manta

   Bizonule, Insula Serpilor determina granita intre Ucraina si Romania. Si acolo e gramada de petrol. Pe care il ia Romania sau Ucraina.
   Daca insula nu e locuibila, atunci gramada de petrol o ia Romania
   • 0 (0 voturi)    
    BIZONUL VESEL (Joi, 4 septembrie 2008, 15:59)

    banu' mantaua [anonim] i-a raspuns lui ginel

    adica , tu ginele, o sa ai in mod special 1leu/1 litru de benzina
  • 0 (0 voturi)    
   Si ce propui? (Joi, 4 septembrie 2008, 13:22)

   nano2k [utilizator] i-a raspuns lui banul manta

   Sa ne jucam in continuare rolul de ratati si sa ne plangem de mila?
   Scuze, dar nu am intrat degeaba in NATO si UE.
   Am platit si platim in continuare acest pret.
   Daca pierdem si acuma, e grav. Pentru ca nu mai putem vorbi ca nu avem "spate".
 • 0 (0 voturi)    
  Aurescu pare personaj de roman iar insula la fel (Miercuri, 3 septembrie 2008, 14:51)

  Ciprian [anonim]

  Am citit captivat acest articol si pe langa faptul ca imi pare a se pleda bine din partea noastra, nu pot sa nu recunosc ca stilul poate e un pic beletristic. (stilul lui Aurescu presupun)

  Sper din tot sufletul ca vom putea sa notam la sfarsitul acestui proces un succes si mai ales profesionalismul exemplar al agentului si echipei Romaniei.

  Dupa cum mai remarca cineva aici, nu stiu in ce masura stilul si ironia fina ne va ajuta, sau se poate constitui ca un plus pentru speta juridica in cauza. Nu pot decat sa sper ca si din punct de vedere tehnic argumentatia sa fie beton.
 • 0 (0 voturi)    
  Incepe bine (Miercuri, 3 septembrie 2008, 14:53)

  sile [anonim]

  Paralela cu insula Malta poate constitui un precedent. Foarte bine punctat.
 • 0 (2 voturi)    
  In mod clar vom castiga (Miercuri, 3 septembrie 2008, 15:11)

  Dan [anonim]

  In spete similare CIJ a decis in sensul dorit de Romania. E o mare porcarie ca s-a ajuns la acest proces international; ma si mira ca ucrainenii au crezut macar 1/10000 dintr-o secunda ca au sanse; dar poate toata strategia a fost bazata mai degraba pe tragerea de timp, un numar de ani in plus de dependenta energetica fata de Rusia nu sunt de colo pentru niste nesatui! Mai un palat in Londra, mai un club de fotbal de Champions League, mai un razboi...... eheeeeeeee!
  • 0 (0 voturi)    
   si eu ma mir (Miercuri, 3 septembrie 2008, 23:15)

   Opinius [anonim] i-a raspuns lui Dan

   de aceea cred ca de fapt nu au crezut vreodata ca vor ajunge in proces si de aceea au fost de acord cu mecanismul sugerat de partea Romana care parea disperata sa finalizeze negocierile pentru a prezenta cazier curat pentru NATO si UE.

   Au crezut ca pana la urma vom ceda la negocieri.

   Dupa declansarea procesului cred ca au sesizat ca in mod normal nu au nici o sansa (sau mai stii?), dar nu mai puteau da inapoi si nici nu pot sa cedeze ceva Romaniei pentru ca ar fi linsati de poporul pe care tot ei l-au indoctrinat impotriva noastra.

   Asa ca o decizie nefavorabila e pentru autoritati o solutie mult mai buna decat o cedare la negocieri.
 • 0 (0 voturi)    
  Hm... (Miercuri, 3 septembrie 2008, 15:15)

  Doc [anonim]

  "Sunt furtuni si uragane puternice"

  Uragane? Me don't think so. Uraganele sunt furtuni tropicale, altfel decat daca Marea Neagra, cu Insula Serpilor cu tot, e situata la tropice, uragane nu pot sa aiba loc acolo.
 • 0 (0 voturi)    
  Insula serpilor (Miercuri, 3 septembrie 2008, 15:27)

  Ovidiu [anonim]

  In gura suntem tari, sa speram ca si dosarul e la fel de "beton"
 • 0 (0 voturi)    
  istorie (Miercuri, 3 septembrie 2008, 15:59)

  nero [anonim]

  Doar curiozitate, cand s-a mai intamplat in istorie ca o decizie a curtii internationale sa modifice status quo-ul teritorial? Nu stiu cum sa zic dar dupa mine e cam greu de crezut ca se va schimba ceva. Probabil se va ajunge la o decizie de compromis. Fraieri am fost noi atunci cand am dat-o cadou. Cam ca indienii din america... ce om fi primit in schimbe? Oglinjoare sa ne uitam la mutra noastra de magari sau bilute de sticla sa le inghitim si sa credem ca sunt rudotel...
  • +1 (1 vot)    
   chiar de mai multe ori (Miercuri, 3 septembrie 2008, 17:23)

   Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui nero

   eu nu stiu decat de o mediere a granitei intre SUA si Canada, dar vezi ca prin articole mai apare mentionat un caz similar cu al nostru intre Malta si Libia in 1985.
   Problema aici este ca nu este un status quo :)
   Se vorbeste de impartirea zonei de exclusivitate economica si nu de apartenenta insulei.
   Era un status quo daca era deja trasata o linie de demarcare sau daca erau deja niste platforme petroliere in zona. Mai greu pe apa.
   Plus ca nici sovieticii nu au fortat vreun statut al zonei din jurul insulei.
 • 0 (0 voturi)    
  Hai ca se poate (Miercuri, 3 septembrie 2008, 16:18)

  Eugen [anonim]

  Este un inceput, poate continuam si cu canalul Bistroe.
  • 0 (0 voturi)    
   s-a rezolvat deja! (Miercuri, 3 septembrie 2008, 17:17)

   Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui Eugen

   lucrarile la canal s-au oprit.
   dai un search :)
 • -3 (3 voturi)    
  inca o scofala mare (Miercuri, 3 septembrie 2008, 17:26)

  mitica blajinu [anonim]

  Pledoaria romaneasca -o aiureala. Dupa cum a fost ea organizata, ai zice ca insula asta e o catastrofa a naturii: fara sol, fara vegetatie, fara populatie, fara aia, fara ailalta. N-a suflat nici un cuvintel despre adevarata miza a disputei, domnul avocat: gazele din platoul maritim inconjurator. Pai, nici n-are nevoie de viata economica proprie, caci daca sunt puse in valoare, devine mai bogata decat estul Romaniei. Talente de avocat, monser. zice una si e cu ochii pe ailalta. Intr-un cuvant:kkt. O sa vina ( bineinteles, daca ne lasa Ucraina) Vantu cu Luca si vor concesiona terenul, se vor umple de bani, iar cititorii fideli ai Hotnews vor avea vechea lor satisfactie: praful de pe toba.
  • +1 (1 vot)    
   doru instalatoru (Miercuri, 3 septembrie 2008, 18:45)

   me [anonim] i-a raspuns lui mitica blajinu

   Bai da dashtept mai esti! Cum nu si-au dat astia seama?? Pledoaria ta ar fi sunat asa: "Romania vrea platoul continental pt ca are gaze si petrol. Clar ?" Ce precedente juridice, ce se chinuie fraierii astia sa demonstreze atata cu dovezi, cu insule similare, cu docomente, cu analize chimice a apei, cand mitica avea solutia in buzunar?! Cand ma reprezinti si pe mine la un proces? Hai c-am glumit, stai linistit :-) !!!!
  • +1 (1 vot)    
   comentat in gaura (Joi, 4 septembrie 2008, 5:19)

   Lidra [utilizator] i-a raspuns lui mitica blajinu

   Ca asa ne place noua sa vorbim in gaura, fara sa citim inainte. Si dupa aceea dati tot vina pe presa ca nu informeaza cum trebuie.

   Daca ai fi citit de la inceput, ai fi aflat ca CIJ nu isi bazeaza decizia pe miza economica a locatiei, sau ca in subsol sunt petrol sau alte resurse naturale.

   Dar dece sa nu vorbim ca sa nu adormim????
 • -2 (2 voturi)    
  sa dea dumnezeu, dar mi se pare o cauza pierduta.. (Miercuri, 3 septembrie 2008, 19:54)

  capcaunul [anonim]

  ptr ca apartine oficial ucrainei. iar daca ucraina o face locuibila (chiar si numai teoretic), papa de la roma nu poate schimba decizia. sincer nu prea vad cum am putea castiga, dar e bine ca incercam. imi pare rau de un singur lucru: de incantarea jurnalistului ca reprezentantul nostru ar fi ironic; chiar nu se intelege ca ironia e o arma cu doua taisuri in cazul asta, ca poate enerva daca e folosita prea des si in mod gratuit.. asta-i romanul, pana nu se da el cocos nu se lasa
  • 0 (0 voturi)    
   nu e chiar asa (Joi, 4 septembrie 2008, 0:40)

   A [anonim] i-a raspuns lui capcaunul

   Nu e chiar asa, din ce am inteles in cazurile precedente (Anglia-Franta etc) nu s-a tinut cont decat de "formatiunile relevante", adica liniile mari de tarm, nu de toate insulitele mici, pt ca altfel ar deveni foarte complicat.
   Asa, Marea Britanie detine si Gibraltarul, care e foarte locuit, vin si turisti pe-acolo, si e in sudul Spaniei. Pai ce, asta inseamna ca o sa ia tot platoul continental Anglia, din jurul Frantei si Spaniei ? Poate sa si fie locuita Insula Serpilor, platoul ar trebui sa se imparta oricum dupa linia principala a tarmurilor ... Cel putin asa inteleg eu citind articolele astea ...
   Daca ar fi cum vrea Ucraina, s-ar creea un precedent periculos. De exemplu, in Dubai s-au construit nu stiu cate insule artificiale, din mare goala. Oricine cu destui bani poate sa faca o insula din asta, sa o populeze, si dupa aia sa ceara platou continental de la altii ...
 • -1 (1 vot)    
  Nu conteaza insula (Miercuri, 3 septembrie 2008, 20:26)

  sorin [anonim]

  Nu vad ce importanta are insula. E f mica, nu stiu daca are 200m lungime pe 70m latime, insa asta nu e important; important e ca e in partea ucraineana a marii negre. Daca va uitati pe googleearth o sa vedeti ca, cu sau fara insula asta, tot asa se va imparti. Daca era in dreptul tarmului nostru, atunci aveam o problema. Tare mi-e ca mergem pe o pista falsa. Sper sa ma insel.
  • +1 (1 vot)    
   ... (Miercuri, 3 septembrie 2008, 22:10)

   Opposite [anonim] i-a raspuns lui sorin

   Daca ai fi citit articolul sau macar comentariile ai fi descoperit de ce insula e importanta. Dar tu nu, ai preferat sa comentezi fara sa ai habar despre ce se discuta. Misto. Bine macar ca te-ai uitat pe google earth...*sigh* yeah, right.


   Foarte bun articolul Hotnews. L-am citit de la un capat la celalalt. Felicitari pentru prezentarea de calitate a unei stiri cu adevarat importante.
 • 0 (0 voturi)    
  comentariu general (Joi, 4 septembrie 2008, 0:10)

  unul [anonim]

  argumetatie adunata dupa ani de munca si cercetare. bine ancorati in realitate si in normele de drept international. eleganta schimbarea limbii in care au fost facute expunerile. una peste alta, pot spune ca avem juristi de marca. criticile unora de aici sunt out of reality, sincer. noi nu revendicam stanca aia, ci ceea ce este determinat de ea. ceea ce este in adancul marii, ca suprafata. asta este miza "jocului"....iar "ceilalti" stiu la fel de bine ca noi, pentru ca altfel nu ajungeam aici. think!
 • 0 (0 voturi)    
  Interesant! (Joi, 4 septembrie 2008, 10:48)

  Gepetto [anonim]

  Apreciez sincer tipul de argumentatie utilizat de reprezentantii romani. Deci, se poate, avem si oameni destepti unde trebuie! Care va fi rezultatul, se va vedea, este realmente destul de complicat, cunosc binisor problema. Oricum, bravo mediatorilor romani!!! Cat despre carcotasi...Asta este, fara ei nu se poate. Contradictia este mama progresului!!! Hei, nu este o lozinza socialista sau comunista! A scris-o unul pe care-l cheama Hegel...
 • 0 (0 voturi)    
  Bravo! (Joi, 4 septembrie 2008, 11:29)

  vasile [anonim]

  Bravo autoarei, pentru un reportaj extrem de bine documentat, logic, elegant, la obiect. Este un model pentru oricine din presa scrisa.

  M-am saturat pana peste cap de bajbaielile si incropelile omniprezente in media. Am inceput prin a desfiinta cablul TV (desi, ironic, tocmai mi-am luat un televizor nou).
  Mai am un pic si nu mai citesc deloc presa romaneasca. Articole precum acesta ma fac sa mai astept... :)
 • 0 (0 voturi)    
  Aiurea (Joi, 4 septembrie 2008, 11:43)

  calin [anonim]

  Romania in toata istoria ei nu a fost capabila sa isi apere interesele nationale si sa le protejeze pe plan international.
  A luptat secole de-a randul, cu pierderi materiale si umane imense, sa apere teritoriile romanesti si a pierdut din cauza unei proaste administratii si al dezinteresului romanesc tipic.
  Cand ma gandesc in zilele noastre la toate firmele straine, care tot ce produc in Ro si trimit "afara", pentru ca sunt majoritari si ei conduc. ( noi romanii am vandut tot).
  Cand ma gandesc la imaginea Romaniei in lume, la mizeria si sistemul politic, administrativ si de sanatate. La puterea pe care coruptia o are, eu nu vad doar un esec in acest proiect cu Insula Serpilor, vad si un viitor sumbru pentru tarisoara asta a noastra, daca va fi condusa si administrata de la meme maniere.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu, TU esti un roman stricat (Joi, 4 septembrie 2008, 13:33)

   nano2k [utilizator] i-a raspuns lui calin

   Daca trecutul apropiat nu ne umple de mandrie, ar trebui sa facem in asa fel ca in viitor, urmasii nostri sa ne multumeasca ca am facut totusi ceva bun pentru noi si, implicit, pentru ei.
   Pesimismul asta malign si contagios care ne afecteaza din ce in ce mai mult ar trebui sa se transforme in optimism, ca sa putem sa avem macar sperante pentru viitor.

   Trebuie sa lucram mult asupra noua insine. Imi dau seama tot mai mult cand citesc astfel de comentarii.
 • 0 (0 voturi)    
  - (Joi, 4 septembrie 2008, 11:46)

  - [anonim]

  cu ce va incanta pe voi daca va castiga statul roman???
  tot un client al DNA va avea partea de resusele de acolo (petrol, gaze....)
  • 0 (0 voturi)    
   Si ce propui? (Joi, 4 septembrie 2008, 13:36)

   nano2k [utilizator] i-a raspuns lui -

   Sa ajunga pe mana mafiotilor ucrainieni / rusi?
   Oricum, stai linistit, ca si resursele astea (de va fi sa fie ale noastre) le vom vinde sau le vom face cadou altora, ca asa ne-am obisnuit.
   Dar macar ne iese si noua ceva. Sau poate ne vom destepta in ultimul ceas si vom face ceva bun pentru noi.
   Oricum, primul pas este sa castigam procesul. Dimensiunea lui trece peste dimensiunea pecuniara.
 • 0 (0 voturi)    
  dust in a wind.... (Joi, 4 septembrie 2008, 13:14)

  catalin [anonim]

  ce folos cu toata tevatura asta?Insula nu inseamna nimic iar cei 12000 de km/patrati asijderea....poate cele 100 mld mc de gaze?Sau nu stiu cate mil. de barili de titei?Nici asta nu mai inseamna nimic acum,de fapt luptam pentru Austria,pentru ca daca nu ati uitat pana in 2018 toate zacamintele existente+cele ce se vor descoperi apartin statului austrac prin bunavointa politicienilor via OMV....mie scarba ca sunt roman....
  • 0 (0 voturi)    
   nu prea cred (Joi, 4 septembrie 2008, 16:44)

   me [anonim] i-a raspuns lui catalin

   Nu cred ca privatizarea Petrom a avut in vedere si noile zacaminte, pt simplul motiv ca pana acum nici nu sunt ale Romaniei. Stii amanunte despre contract sau ai zis si tu asa ?
 • 0 (0 voturi)    
  Insula e doar axul ... (Joi, 4 septembrie 2008, 14:41)

  johnesku [anonim]

  Nu are nicio relevanta daca si cui va apartine insula pana la urma.

  Ce este importanta este delimitarea teritoriala dintre Romania si Ucraina in acea zona iar Ucraina foloseste argumente hilare pentru a demonstra chipurile ca este locuita/locuibila si ca este o continuare a suveranitatii sale.

  Consecinta e ca Ucraina ar avea drepturi suplimentare stabilite de la acea insula luata ca limita extrema a teritoriului sau.

  Se spune ca si cu privire la Cadrilater (luat cu forta de Romania de la Bulgaria - trebuie sa o recunoastem) era partea cea mai avansata de teritoriu inspre mare si ca atare dpdv strategic si economic Romania a pierdut mult mai mult decat un simplu teritoriu pe uscat.

  Deosebite contra-argumentele utilizate de partea romana si pledoaria Domnului Aurescu iar despre relatarea de la Haga - numai complimente Anne-Marie!
 • 0 (0 voturi)    
  pentru me (Joi, 4 septembrie 2008, 17:41)

  catalin [anonim]

  nu cunosc amanuntle contractului de privatizre Petrom....dar oricum presa a vuit in principal la pretul derizoriu platit [667 mil. $ sau euro]....redeventele mici si platite la 25 de dolari pe barilul de titei care acum stii cat e si ATENTIE SUNT FIXE PE TOATA DURATA CONTRACTULUI deci nu se poate renegocia nimic desi se stia si de catre cel mai dobitoc dintre analistii economici stia ca nu va fi 25 $ barilul de titei 15 ani!!....si inca una si ultima la care am facut referire incomentariul anterior...DA, Romania a vandut Petrom si cu tot cu zacamintele existente la data semnarii contractului+cele care se vor mai descoperi ulterior....suntem straini in tara noastra,asa ca prea putin avem de castigat cu toata aceasta tevatura,....


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by