Elevii au aflat ieri mediile finale obtinute la examenul de bacalaureat. Rezultatele finale au fost afisate dupa solutionarea contestatiilor. Judecand dupa notele de la examen, cei mai bine pregatiti elevi par sa fi fost cei din judetul Suceava, unde promovabilitatea a fost de peste 98%, si Constanta, cu peste 97%.

Fruntase la numarul de elevi promovati - peste 90% - sunt si judetele Hunedoara - 94%, Valcea - 92% si Timis - peste 91%, arata rezultatele finale afisate pe site-ul bacalaureat.edu.ro/2008. La polul opus este judetul Ilfov, unde doar 38,58% dintre candidati au luat examenul.

45 de mii de elevi dintre cei peste 230 de mii inscrisi anul acesta la examenul de bacalaureat au obtinut medii peste 9 dupa afisarea rezultatelor finale.

  • Cu BAC-ul la DNA

Bacalaureatul de anul acesta a fost marcat mai mult ca niciodata de acuzatii de frauda. Presedintele Agentiei de Evaluare si Asigurare a Calitatii Educatiei, Gheorghe Radulescu, a cerut demisia ministrului Educatiei ai a secretarului de stat Svetlana Preoteasa, in urma acuzatiilor de frauda care au marcat examenul.

Gheorghe Radulescu a sustinut ca procentele de promovabilitate de peste 90% din unele judete si diferentele foarte mari dintre judete in ceea ce priveste numarul de elevi promovati arata clar faptul ca "a fost frauda generalizata la bacalaureat".

O suta de elevi si persoane implicate in organizarea examenului la un liceu din Sighetu Marmatiei au ajuns la DNA pentru audieri, din cauza suspiciunilor de fraudare a examenului. Procurorii au retinut-o pe directoarea liceului si pe una dintre eleve, suspectata ca ar fi strans bani de la colegi pentru a da mita la bacalaureat.

  • Elevii bucuresteni, campioni la copiat si la contestatii

In ciuda faptului ca acuzatiile de frauda la bacalaureat au curs, oficial, doar 247 de elevi au fost prinsi copiind si eliminati din examen, la nivelul intregii tari, a dezvaluit saptamana trecuta Mihaela Suciu, consilier personal al ministrului Educatiei. Cifra este dubla comparativ cu anul trecut, insa raportata la acuzatiile de frauda la bacalaureat care au curs in toate zilele examenului, pare mica.

Campionii fraudelor de la bacalaureat au fost anul acesta bucurestenii, ei fiind si cei mai nemultumiti de notele obtinute - in medie, aproape unul din cinci absolventi de liceu din Capitala a facut contestatie dupa afisarea, duminica, a rezultatelor provizorii.

  • De la BAC la spital

Clasicele copiute sau manuale deschise pe sub banci sunt probabil si ele de folos elevilor, insa pentru cine vrea sa tina pasul cu tehnica exista si metode mai moderne: un handsfree minuscul. Un magnet se introduce in ureche si un colier care se aseaza in jurul gatului, conectat la un telefon mobil. Mai e nevoie doar de un prieten care dicteaza rezolvarea subiectelor si examenul e ca si rezolvat. Medicii atrag, insa, atentia ca magnetul care se introduce in urecehe poate provoca infectii grave. Medicul Maricel Visan de la Clinica ORL a Spitalului Universitar Coltea a declarat, pentru Realitatea Tv, ca in timpul examenelor, intr-o singura garda, au existat opt cazuri de pacienti carora le-au ramas blocate in urechi castile si a fost nevoie de interventii chirurgicale pentru extragerea dispozitivelor de copiat.

  • Uniunea Studentilor cere reintroducerea examenului de admitere in facultati

In urma scandalurilor care au marcat desfasurarea examenului de bacalaureat din acest an, Uniunea Studentilor din Romania a cerut reintroducerea examenului de admitere in facultati. Reprezentantii Uniunii si-au motovat solicitarea spunand ca au efectuat un sondaj on-line la care au participat 150 de absolventi de liceu, iar 99% dintre acestia au afirmat ca au copiat sau cunosc cazuri de elevi care au copiat la bacalaureat. In aceste conditii, Uniunea Studentilor considera ca este nevoie de o evaluare mai stricta a viitorilor studenti.