Comisarul european Olli Rehn s-a aratat interesat la o conferinta despre criminalitate si guvernare de solutionarea dosarelor de mare coruptie. Rehn a intrebat-o pe Monica Macovei - fost ministru al Justitiei- daca s-a finalizat vreun dosar de mare coruptie din Romania, inclusiv cel al unui "fost premier", relateaza NewsIn.

Intrebat de un jurnalist italian daca se simte inselat de catre Guvernul Romaniei, dupa ce Executivul roman a incetat aplicarea reformelor la trei luni dupa aderare, Olli Rehn a raspuns ca nu Comisia Europeana a luat decizia ca Romania si Bulgaria sa adere in 2007, ci statele membre, cu exceptia unui stat nordic, "foarte incapatanat".

"Aceasta nu a fost o recomandare a Comisiei Europene, ci a statelor membre, materializata in 2004 si 2007. La inceputul mandatului meu, in toamna anului 2004, am fost foarte ingrijorat de evolutia din cele doua tari, din Bulgaria si in mod expres Romania", a spus Olli Rehn.

"In acel context, Comisia nu a recomandat incheierea negocierilor in noiembrie-decembrie 2004 la cateva capitole-cheie, in special privind concurenta si ajutoarele de stat. Si asta nu numai pentru ca nu existau inca reglementari nici in privinta ajutoarelor de stat si nici a restructurarii sectorului otelului, ci mai ales fiindca un stat incapatanat nu si-a dat acordul pe negocierile cu Romania din cauza problemelor cu sistemul judecatoresc si cu lupta impotriva coruptiei.

Din cauza neintelegerilor dintre statele membre si Comisia Europeana plus tara nordica incapatanata, pe care nu vreau sa o mentionez aici, a fost creat un mecanism riguros, cu o clauza de salvgardare aplicata printr-o majoritate calificata", a spus comisarul Rehn, facand referire la tara sa natala, Finlanda.