Raportul Amnesty International 2008 dat miecuri publicitatii semnaleaza, referitor la Romania, acuzatiile privind existenta pe teritoriul Romaniei a unor inchisori CIA si refuzul autoritatilor de a redeschide investigatiile, intoleranta si discriminarea fata de minoritatile sexuale si romi si incidentul cu jandarmii romani din Kosovo. Documentul mai exprima ingrijorarea privind tratamentul pacientilor din institutiile psihiatrice.

Basescu este amintit la capitolul discriminare, cu remarca "tiganca imputita", acolo unde apare si Cioroianu pentru ideea de a trimite infractorii in desertul egiptean.

Romania este descrisa in raport ca o tara cu instabilitate politica atribuita in special rivalitatii dintre premier si presedinte. Documentul aminteste de suspendarea presedintelui de catre Parlament si de referendumul care l-a readus la Cotroceni. In plus, reaminteste despre integrarea in UE la 1 ianuarie 2007, punand accent pe raportul pe justitie din luna iunie, in care Comisia Europeana cere Romaniei sa aiba un sistem judiciar mai transparent si mai eficient si a aratat ca trebuie sa ia masuri mai dure in lupta anticoruptie.

Basescu si Cioroianu - declaratii discriminatorii la adresa romilor

Presedintele Basescu este amintit nu doar in contextul suspendarii, ci si la rubrica discriminare impotriva romilor. "Declaratiile discriminatorii si intoleranta in media si din partea unor autoritati publice au continuat. In mai, presedintele Traian Basescu a numit o jurnalista 'tiganca imputita', dar mai apoi si-a cerut scuze. Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii i-a cerut presedintelui explicatii", apare in raportul Amnesty International.

Lui Basescu i se alatura, tot intr-o nota negativa, si fostul ministru de externe, Adrian Cioroianu. Este amintita declaratia sa dintr-o emisiune tv referitoare la ideea de a cumpara o bucata de pamant in desertul egiptean in care sa ii trimita pe toti cei care pateaza imaginea Romaniei. "Adrian Cioroianu si-a cerut scuze ceva mai tarziu, dar a refuzat sa demisioneze", arata Amnesty Internationa, care adauga ca Premirul Tariceanu "a deplans" comentariile ministrului sau, fara a lua insa masuri.

Raportul indica faptul ca minoritatile, si in special cea roma, se confrunta cu actiuni discriminatorii serioase, inclusiv in ceea ce priveste angajarea, locuintele, sanatatea si educatia. "Potrivit unui raport al UNICEF din martie, aproximativ 70% dintre gospodariile romilor nu aveau o sursa directa de apa, iar segregarea copiilor romi in ciclul primar si existenta unor clase speciale pentru copiii romi continua sa provoace ingrijorare".

Biserica Ortodoxa si politicienii discriminatori la adresa minoritatilor sexuale

Amnesty International mai semnala in raportul intocmit pentru 2007 ca minoritatile sexuale - homosexuali, lesbiene si transsexuali - continua sa se confrunte cu discriminarea si ostilitatea. In acest context este amintit marsul GayFest din iunie anul trecut, impotriva caruia s-au pronuntat atat Biserica Ortodoxa, cat si unii politicieni. Politia romana a retinut cateva zeci de contra-demonstranti si a incercat sa ii disperseze pe restul cu gaze lacrimogene, atunci cand acestia au inceput sa arunce cu pietre in demonstrantii gay si au incercat sa rupa cordoanele de securitate, mai arata documentul.

Presupusele centre secrete de detentie CIA in Romania continua sa provoace ingrijorare

Presupusa implicare a Romaniei in programul secret de detentie si extradari al SUA continua sa fie o ingrijorare, potrivit Amnesty International. Raportul prezinta concluzia Parlamentului European din februarie, potrivit careia Romania si Polonia nu au investigat adecvat acuzatiile privind existenta unor facilitati de detentie CIA pe teritoriul lor si aminteste criticile referitoare la ancheta superficiala a autoritatilor romane, precum si ingrijorarile referitoare la lipsa de control a autoritatilor romane asupra activitatilor americane din bazele militare romanesti.

In iunie, raportorul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Dick Marty, a prezentat un al doilea raport care aduce dovezi ca "detinuti de mare valoare" ai SUA au fost retinuti in secret in Romania intre 2002 si 2005. Prin urmare, concluzia APCE a fost ca "exista o mare probabilitate ca centre de detentie secrete operate de CIA (...) sa fi existat timp de cativa ani in Polonia si Romania". Romania a negat orice implicare in centrele de detentie secrete ale CIA si a anuntat retragerea delegatiei sale parlamentare din APCE, remarca raportul Amnesty.

Amnesty International reminteste scrisoarea trimisa de Franco Frattini guvernului de la Bucuresti in care sublinia faptul ca Romania este obligata sa verifice acuzatiile si atentiona ca statele implicate in activitati secrete ale CIA si dovedite sunt pasibile de pedeapsa, tradusa chiar prin suspendarea dreptului de vot in Consiliu. Raspunsul din noiembrie al autoritatilor romane a fost unul prin care a negat existenta unor centre de detentie secrete pe teritoriul sau si a reamintit ca a existat o ancheta a unei comisii care a demonstrat ca acuzatiile au fost nefondate.

Fortele romane de ordine fac abuzuri atat in tara, cat si in strainatate

La capitolul forte de ordine, raportul Amnesty International aminteste de incidentul cu jandarmii romani din Kosovo, care au fost responsabili pentru moartea a doua persoane la Pristina, in februarie 2007. Amnesty remarca faptul ca ofiterii vinovati nu au putut fi identificati, fiindca ei au fost repatriati. Autoritatile romane nu au asumat nicio responsabilitate a vreunuia dintre ofiteri, dar au inceput o ancheta la Bucuresti, condusa de un procuror militar.

Pe de alta parte, documentul arata ca abuzurile fortelor de ordine nu au avut loc doar in strainatate, ci si in tara. El aminteste in acest context decizia CEDO (Curtii Europene a Drepturilor Omului) in cazul lui Belmondo Cobzaru, un rom din Mangalia batut in arestul politiei.

Amnesty ingrijorata de conditiile din spitalele psihiatrice de copii

Violarea drepturilor copiilor si ale tinerilor cu handicap mintal au fost constatate de un raport al Centrului de Resurse Juridice (CRJ) si UNICEF, o situatie care ingrijoreaza si Amnesty International. Malnutritia, lipsa imbracamintei, a unei medicatii si tratament adecvate, lipsa de personal specializat si instruit, masuri abuzive asupra pacientilor si izolarea de restul comunitatii sunt conditiile improprii din centrele psihiatrice remarcate de raport.

Pe de alta parte, sunt amintite cazurile in care copii au fost internati in spitale psihiatrice fara a fi diagnosticati sau fara un tratament specific si sunt acuzate autoritatile ca trimit orfanii in astfel de institutii, in lipsa unei alternative.

Raportul aminteste de o vizita a CRJ la Centrul de Reabilitare si Recuperare din Bolintinul din Vale, in urma careia organizatia a conchis ca nu s-au schimbat conditiile de la ultima vizita, din 2004. Aproape toti cei 107 pacienti erau prost imbracati sau nu aveau haine aproape deloc, nu eixstau activitati de reabilitare, iar pacientii erau subnutriti. Conditiile erau inadecvate, din cauza lipsei de intimitate pentru pacienti si a conditiilor de igiena foarte proaste, care au avut ca urmari raspandirea parazitiilor si a infectiilor printre pacienti.

In octombrie 2007, aminteste Amnesty International, CRJ a facut plangere contestand inchiderea unei investigatii asupra deceselor de la spitalul psihiatric Poiana Mare, unde 17 pacienti au murit in 2004 de malnutritie sau hipotermie.

Ce altceva mai arata raportul?

* China trebuie sa isi respecte angajamentele privind dreturile omului, sa permita libertatea de expresie a presei si sa puna capat "reeducarii prin munca".

* SUA trebuie sa inchida tabara de detentie de la Guantanamo si centrele secrete de detentie, sa judece acuzatii in procese corecte sau sa ii elibereze si sa respinga fara echivoc tortura si relele tratamentele ale detinutilor.

* Rusia trebuie sa demonstreze o mai mare toleranta fata de disidentii politici si niciun fel de toleranta fata de cei care incalca drepturile omului in Cecenia.

* Uniunea Europeana trebuie sa investigheze complicitatea membrilor sai in programul de extradari ai suspectilor teroristi si incalcarea drepturilor omului de catre statele sale membre.

* In Republica Moldovatortura si relele tratamente au ramas larg raspandite, iar victimele au intampinat greutati atunci cand au incercat sa depuna plangeri sau sa solicite asistenta.

* Organizatia Amnesty International denunta "valul de rasism" vizand imigrantii din Italia si incalcarea "normelor internationale privind drepturile omului". Directorul Amnesty International Italia apreciaza ca "Italia risca sa devina o tara periculoasa, in prezent pentru tigani si romani, maine, potential, pentru toti".