88 de bucuresteni din sectorul 3 lupta sa pastreze o suprafata de spatiu verde amenajata chiar de locatari, acum 40 de ani. In locul copacilor plantati de bucuresteni, Patriarhia vrea sa construiasca o biserica si o casa parohiala. Terenul a fost concesionat cu titlu gratuit bisericii, desi legea interzice instrainarea spatiilor verzi publice. O portita birocratica lasa insa loc de interpretari, iar spatiul verde dintre blocuri ar putea lasa loc unei biserici. Tot intre blocuri.

"In fata blocului nostru, pe Strada Fizicienilor, nr. 9, se afla un mic parculet cu copaci plantati acum 40 ani de catre locatari. Desi e singura oaza de verdeata din zona, Primaria a decis ca acest teren - situat la mai putin de 20 de metri de bloc - sa fie dat spre folosinta Patriarhiei, pentru construirea unei biserici si a unei case parohiale. Totul - fara instiintarea si acordul nostru", spune Sebastian Stejar, unul dintre locatarii zonei.

Terenul amenajat de bucurestenii de pe strada Fizicienilor apare in doua documente, cu doua regimuri diferite. Intr-unul figureaza ca “spatiu verde”, “pe domeniul public”, gestionat de Administratia Domeniului Public (ADP) din cadrul Sectorului 3. In Certificatul de Urbanism solicitat de preotul Grapa Ghelasie, terenul figureaza “in domeniul privat al Municipiului Bucuresti” si “liber de constructii”. In baza celui de-al doilea document, Primaria Sectorului 3 a concesionat bisericii terenul de 4000 de metri patrati, cu titlu gratuit (n.r. vezi documentele atasate).

Biserica cu gresie, termopan si tamplarie interioara din lemn de stejar

Pe suprafata de 4000 de metri patrati urmeaza sa fie construit un ansamblul bisericesc “Acoperamantul Prea Sfintei Nascatoare de Dumnezeu”, care va cuprinde pe langa biserica si casa parohiala clopotnita, platforme pietonale, locuri de parcare si anexe – fara sa fie specificat tipul anexelor.

Biserica va avea un acoperis de tabla de cupru, iar tamplaria interioara se va executa din lemn de stejar. Finisaje interioare: zugraveli lavabile la pereti si tavane, gresie portelanata in zonele umede, parchet in camere, tamplarie din PVC cu geamuri termopan. Pe exterior, tencuiala fatadelor va fi realizata cu praf de piatra.

Bucurestenii, despre parcul pe care l-au amenajat: “Primavara, chiar miroase a munte in fata blocului”

Bucurestenii care ingrijesc micul parc, cu ajutor din partea ADP, sunt revoltati ca cei cativa copaci - artari, tei si nuci - or sa dispara din fata blocului lor.

"Cand m-am mutat aici, cel mai tare m-am bucurat de verdeata. Primavara, chiar miroase a munte in fata blocului. Ne supara foarte tare ca vor fi taiati acesti copaci fara ca noi, locatarii, macar sa fi fost intrebati inainte”, ne-a declarat Sebastian Stejar. El spune ca zona avea nevoie de acel spatiu verde si ca „daca mergi 15 minute pe jos in jurul blocurilor din zona se gasesc cel putin patru biserici”.

Locatarii lupta mai departe pentru copaci

Asociatia de proprietari a inaintat prima adresa primariei la sfarsitul lui 2006. Prin respectivul document, ei semnalau faptul ca sunt impotriva construirii respectivei biserici pe terenul verde din fata blocului. Raspunsul Primariei la adresa formultata de 88 de locatari ai zonei, care cereau oprirea constructiei, a fost: „solicitarea dumneavoastra a fost discutata in sedinta Comisiei de Ecologie si Protectia Mediului, din data de 19.09. 2006 si a transmis ca ,<>”.

Saptamanile trecute, dupa ce parintele Grapa Ghelasie a pus piatra de temelie in fata copacilor, locatarii au inceput sa trimita adrese la toate institutiile implicate, in incercarea de a opri taierea arborilor plantati.

Apelurilor lor li s-a raspuns doar cu tacere. Si tot tacere de mormint a venit din partea autoritatilor solicitate de HotNews.ro sa explice situatia. Reprezentantii Primariei Sectorului 3 nu au fost de gasit. Din partea Patriarhiei ne-a vorbit purtatorul de cuvant, parintele Constantin Stoica, care a declarat ca nu stie nimic despre acesta constructie si ca cel mai potrivit sa vorbeasca despre acest lucru ar fi purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Bucuresti. Nimeni nu a raspuns la numarul de telefon indicat de parintele Stoica.