Gianni Alemanno, noul primar al Romei, considera ca in cazul repatrierii cersetorilor romani din Italia este necesara cooperarea cu tarile de origine: "Chestiunea repatrierilor trebuie sa fie gestionata de cele doua guverne nationale inclusiv prin intermediul ONG-urilor, mai degraba decat de primari". De cealalata parte, cersetorii romani si-au exprimat solidaritatea cu cei doi conationali arestati pentru exploatarea lor, dand asigurari ca situatia lor in Italia este foarte buna: "in Italia mancam chiar de trei ori pe zi".

In urma cu doua saptamani, Alemanno a promis alegatorilor ca, primul sau obiectiv, va fi sa alunge din capitala Italiei 20 000 de persoane care nu se pot intretine, in mare parte tigani din taberele de nomazi.

Cativa dintre cersetori se gasesc acum intr-o structura de asistenta publica, casa "Madre Teresa di Calcutta" din Roma, alti patru au fost deja repatriati.

Alemanno: "Consulul roman nu mi-a dat asigurarea ca vor fi repatriati"

"Am contactat un ONG pentru a crea in Romania un centru de primire similar, unde sa fie trimise persoanele cu dizabilitati, care sunt exploatate in traficul de cerseori pe strazile italiene. Astfel, aceste persoane nu vor fi abandonate si li se va asigura un suport umanitar, care ii va descuraja sa se intoarca aici", a declarat presei, Gianni Alemanno imediat dupa vizita. "Trebuie creat un mecanism de cooperare cu tarile de origine, cu care nu prea exista colaborare, asa cum mi-au spus operatorii sociali. L-am contactat pe consulul roman care, din pacate, nu mi-a dat asigurare cu privire la acest aspect. Chestiunea repatrierilor trebuie sa fie gestionata de cele doua guverne nationale inclusiv prin intermediul ONG-urilor, mai degraba decat de primari".

In contradictie cu propriile declaratii electorale, in cazul cersetorilor romani, Alemanno nu ii alunga pe toti indezirabili, ci se ocupa, si de misiune sociala. In urma cu doua saptamani, Alemanno a promis alegatorilor ca, primul sau obiectiv, va fi sa alunge din capitala Italiei 20 000 de persoane care nu se pot intretine, in mare parte tigani din taberele de nomazi.

Cersetorii: "In Italia mancam chiar de trei ori pe zi"

In ceea ce-i priveste pe tinerii cersetori romani, ei si-au exprimat solidaritatea cu cei doi conationali arestati pentru exploatarea lor. Nicolae, 24 de ani- cu mainile si picioarele malformate, a declarat presei: "Ei ( profitorii, n.red) sunt la fel de saraci ca si noi, trebuie sa fie eliberati din arest. Eu sunt la Roma de trei ani de zile si ma simt bine in Italia. Reusesc sa mananc de doua sau chiar trei ori pe zi (!). Acasa, in Romania, mancam doar o data pe zi iar doctorita imi spunea ca trebuie sa mananc mai mult, la boala pe care o am".

Primarul Romei e insa de alta parere: "...ei spun asa pentru ca le e frica. Cei exploatati traiesc cu teroarea fata de cei care i-au adus in aceasta conditie. Cei patru din cersetori repatriati aveau malformatii provocate, ceea ce inseamna ca au fost mutilati si pusi anume sa cerseasca", a mai adaugat Alemanno. "Trebuie sa trimitem acest mesaj: cine isi denunta calaii nu este abandonat", a conchis primarul Romei.

Alti romani handicapati nu vor fi deocamdata repatriati, au precizat autoritatile din primaria Romei, din cauza gravelor si realelor infirmitati care nu ar putea fi tratate in tara de origine.

Am contactat Consulatul Romaniei la Roma si suntem in asteptarea unui raspuns cu privire la situatia cersetorilor romani si afirmatia primarului Giannni Alemanno.