Fostul ministrul al Justitiei, Rodica Stanoiu, a depus plingere penala impotriva presedintelui CNSAS, Laszlo Csendes. Ea sustine ca CNSAS o impiedica sa faca o expertiza grafologica in procesul in care contesta decizia de politie politica. In acest dosar exista deja doua expertize grafologice, care atesta ca scrisul din notele informative semnate "Sanda" ii apartine lui Stanoiu. Fostul ministru vrea insa sa impuna expertiza doar pe niste documente nedatate si neoficiale, evitind in schimb expertiza pe documentele din dosarul de la Pasapoarte. Surse din CNSAS ne-au declarat ca scrisul de pe documentele aduse de Stanoiu nu este al unui intelectual, ci al unei persoane " care muncea cu bratele".

In plingerea penala, Rodica Stanoiu arata ca Laszlo Csendes, presedintele CNSAS si Mihai Ionescu, consilier juridic, se fac vinovati de impiedicarea expertizei dispuse de instanta in dosarul de la Curtea de Apel Bucuresti. Ea sustine ca cei doi ar fi impiedicat accesul expertilor in sediu si studierea materialelor.

"Conducerea CNSAS a interzis in mod explicit expertilor din cadrul Institutului National de Expertize Criminalistice sa patrundă in sediu si, sub pretextul ca intelege sa conteste chiar si scriptele de comparatie, si-a exprimat refuzul punerii la dispozitie a documentelor necesare pentru efectuarea raportului de expertiza. Apreciem ca aceasta conduita îmbraca forma clara a infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si reprezinta o obstructionare a actului de justitie", se arată în plingerea penala.

Mihai Ionescu: faptele sint o inventie

In replica, Mihai Ionescu a declarat pentru HotNews.ro ca "nu am impiedicat accesul niciunui expert in sediul nostru, nici nu au venit la sediu. Aceasta fapta este inexistanta, o inventie".

Ionescu explica faptul ca instanta a admis in ultima incheiere de sedinta sa se faca expertiza grafologica si dupa "eventuale alte documente" din perioada de dinainte de 1989.

"Noi am gasit dosarul de pasapoarte oficial si vrem sa-l punem la dispozitia expertilor grafologi, asa cum a dispus instanta. Vrem sa se faca expertiza nu doar pe documentele provenite de la fostul loc de munca al Rodicai Stanoiu".

E scrisul unui om care munceste cu bratele

Rodica Stanoiu a adus in procesul de la Curtea de Apel Bucuresti trei documente provenite de la Institutul de Cercetari Juridice, unde a lucrat inainte de 1989.

Surse din CNSAS sustin insa ca textele respective ridica mari dubii in sensul provenientei. Mai exact, nu sint datate, nu exista niciun fel de mentiune pe ele cum ca ar proveni dintr-un dosar oficial. Nimic nu probeaza ca, intr-adevar, i-ar apartine Rodicai Stanoiu.

In ce priveste scrisul de pe documentele aduse de Stanoiu, exista o diferenta vizibila intre acesta si scrisul din declaratia de avere, de pe care s-a facut expertiza grafologica, si cel de notele informative.

"Scrisul de pe documetele aduse in instanta nu este scrisul unui intelectual, pare fie scrisul unui copil ceva mai mare, fie al unei persoane care lucreaza cu bratele", ne-au declarat sursele respective.

Mai mult, expertii care le-au vazut spun ca ele par sa fie scrise cu aceeasi pasta de pix, desi provin din ani diferiti. " Nu avem certitudinea ca sint ale ei", spun sursele.

Stanoiu refuza expertiza cu spectrograful

In instanta, Rodica Stanoiu a refuzat sa dea o proba de scris, motivind ca din cauza unei probleme la coloana vertebrala scrisul i s-a schimbat dupa revolutie.

In plus, fostul ministru refuza si expertizarea documentelor pe care le-a prezentat in instanta cu aparatul spectograf, care poate determina vechimea hirtiei, daca textele sint scrise in perioada in care Stanoiu pretinde si daca pasta de pix este diferita de la un text la altul.

"Cum va permiteti sa nu aveti incredere", ar fi exclamat Stanoiu in instanta, refuzind expertiza documentelor.

Scrisul de la Pasapoarte, indentic cu cel din notele date Securitatii

Mai mult, Stanoiu nu este de acord nici cu expertiza grafologica de pe documentele oficiale gasite in dosarul de la Pasapoarte.

Surse din CNSAS explica si motivul: scriul de pe aceste documente este identic cu cel de pe notele informative semnate "Sanda" si cu cel de pe mai recentele declaratii de avere.

Astfel s-ar demonta teoria Rodicai Stanoiu ca inainte de revolutie avea un alt scris si ca notele informative date Securitatii ar fi fost falsificate.

"Sanda" scria la fel ca in declaratia de necolaborare cu Securitatea

In dosarul din instanta, exista deja doua expertize grafologice, dintre care una facuta chiar la cererea Rodicai Stanoiu, de un expert de la Institutul National de Criminalistica. Ambele atesta faptul ca scrisul de pe notele informative semnate "Sanda" este chiar scriul Rodicai Stanoiu.

Ca o ironie, expertiza grafologica s-a facut comparind scrisul din declaratia pe proprie raspundere privind colaborarea cu Securitatea, data de Rodica Stanoiu in calitate de parlamentar.