Un tanar informatician din Piatra Neamt a creat un forum pe Internet, www.politiadinromania.ro, unde vizitatorii sunt invitati sa povesteasca abuzurile sau ilegalitatile savarsite de politisti. Creatorul forumului spune ca nu este suparat pe politisti, ci doar isi doreste ca neregulile din Politia Romana sa fie sesizate de catre cei afectati fara a se teme de repercusiuni din partea organelor. Reprezentantii Directiei Generale de Anticoruptie, institutia care investigeaza politistii corupti, spun ca vor urmari forumul si se vor autosesiza in cazurile flagrante.

Forumul politiadinromania.ro a fost lansat in urma cu o luna de catre Iosub Robert, un tanar informatician din Piatra Neamt. Pagina de Internet are mai multe sectiuni dedicate compartimentelor Rutiera, Criminalistica si Ordine Publica din cadrul Inspectoratelor de Politie.

La fiecare sectiune, utilizatorii pot publica intamplari cu politisti, infractiuni comise de acestia, abuzuri sau chiar si laude. La sectiunea “faze cu politisti” din cadrul forumului au fost postate de catre administrator cateva linkuri la filmulete in care sunt surprinse abuzurile comise de politisti. Unul dintre aceste filmulete arata un poltist de la ordine publica in plina actiune in timp ce snopea in bataie un tanar.

Anton, politistul de beton

Pana in prezent au fost postat cateva zeci de mesaje in care politistii sunt criticati. Una dintre intamplarile povestite de catre vizitatori in are ca personaj principal pe agentul Anton.

“Intr-o seara in luna ianuarie o masina mergea de ceva timp in spatele meu cu faza lunga, efectiv ma urmarea, am fost sigur ca e o femeie care merge cu faza lunga pe acelasi traseu, pt ca ma incomoda am depasit masina din fatza, si cand colo ......hopa....cu faza lunga si cu camera de luat vederi pornita, nino-nino – danonino. Anton politistul de beton. Neavand la mine bani de mita. Soarta!

Am suportat rigorile legii. Si trecand peste atitudinea lui Anton care a completat procesul verbal pe limba lui, si desi eram in 2008 a pus data de 2007. Propun sa se infiinteze un departament de Vanatoare Rutiera un Police-hunt deoarece tovarasu Anton m-a asteptat sa ies dintr-un bar unde am baut o cafea (alcool niciodata) si a mers dupa mine pe bulevardul din centru orasului, dupa aia in giratoriu, am intrat pe alta strada, dupa care iar am schimbat sensul de mers am trecut de 2 treceri de pietoni, am urcat un deal si pe langa mine, in tot acest timp, in trafic s-au comis o gramada de contraventii de alti participanti.

Tovarasul Anton ca o misila l-a urmarit pana m-a lovit. Ce sa facem asta e soarta. Normal ca am facut contestatie . Si recunosc greseala mea pe care am comis-o stresat de urmarire si pe care tovarasul Anton a sanctionat-o cu exces de zel.”

Fara ranchiuna fata de Politie

Creatorului forumului sustine ca nu a suferit abuzuri grave din partea politistilor. “Forumul nu l-am creat pentru ca as avea ceva cu politisti. Am multi prieteni in politie care sunt foarte profesionisti si sunt deranjati de colegii lor care ii fac de rusine. Cel mai mare rau in tara asta este ca lumea tace. Eu le dau posbilitatea oamenilor sa spuna ce au patit”, spune Robert Iosub.

Chiar si pe site este un indemn la echilibru in postarile referitoare la politisti: “Inainte de a scrie despre un politist gandeste-te ca nu toti sunt la fel”.

Robert Iosub sustine ca a trimis mai multe solicitari de parteneriate autoritatilor. “Am trimis scrisori in care povesteam de proiectul meu catre DNA, DGA si chiar si Politie dar nu am primit nici un raspuns”, a mai precizat Robert. El spune ca romanii sunt inca reticenti la a povesti cum au suferit din cauza politistilor.

“La nivel de promovare am avut cateva probleme cu partenerii nostri care sunt reticenti deoarece nu vor sa se puna rau cu politistii”, mai spune creatorul forumului.

DGA se poate autosesiza de pe forum

Abuzurile politistilor si cazurile de coruptie in care acestia sunt implicati sunt investigate de catre Directia Generala de Anticoruptie, institutie diferita de DNA. Reprezentantii DGA spun ca vor monitoriza forumul.

“Daca vor exista informatii care pot constituii un caz, ne vom sesiza din oficiu. Oricum si pana acum DGA a monitorizat informatiile aparute pe Internet”, a declarat subinspectorul Monica Dajbog, puratorul de cuvant al DGA.

Pe de alta parte, reprezentantii Politiei sustin ca institutia in care lucreaza are deja un sistem de comunicare cu publicul pus la punct. “Oricum initiativa e buna. Noi la Politia Capitalei avem o sectiune de petiti online. Imporatant este ca aceste mesaje sa fie in limita bunuluisimt si al legii”, ne-a declarat comisarul Christian Ciocan, purtatorul de cuvant al Directiei Generale a Politiei Municipiului Bucuresti.