Relațiile dintre Armenia și Rusia se deteriorează văzând cu ochii. Din ce în ce mai încrezător, Erevanul se întoarce cu spatele spre Moscova și cu fața spre Vest. Este o mişcare curajoasă, dacă ținem cont de reacția dură a Rusiei la tentativele țărilor postsovietice de a părăsi sfera sa de influență și a se apropia de Uniunea Europeană și de SUA.

Rămășițele unui vehicul militar la granița Armeniei cu AzerbaidjanulFoto: Antoine Martin / Sipa Press / Profimedia

De altfel, Moscova a și avertizat în repetate rânduri că Armenia s-ar putea transforma în a doua Ucraina.

Cel mai recent episod dintr-un șir de pași contra vectorului rusesc a fost când Erevanul a anunțat că grănicerii ruși urmează să părăsească Aeroportul Internațional Zvartnots. Acest demers al autorităților armene este unul plin de semnificație, dur și deloc plăcut pentru Moscova.

Grănicerii ruși activau încă din 1992 în cadrul principalului aeroport din această țară, în conformitate cu un acord bilateral dintre Armenia și Rusia. „Inițial, prezența grănicerilor ruși în diferite puncte, inclusiv pe Aeroportului Zvartnots, a fost concepută ca o susținere a statului armean”, a explicat Ararat Mirzoyan, ministrul Afacerilor Externe din Armenia. Acele vremuri au trecut, spune acum Erevanul.

Decizia autorităților armene s-a lăsat cu o reacție negativă din partea Rusiei. Când abia apăruseră zvonuri cu privire la expulzarea grănicerilor ruși, șeful Ministerului Afacerilor Externe din Rusia, Serghei Lavrov, a declarat: „Din motive neclare, armenii consideră că ar trebui să coopereze mai degrabă cu cei care sunt împotriva adevăraților lor prieteni, decât cu vecinii cei mai apropiați, care, din punct de vedere istoric, le-au fost mereu aliați”.

Citește mai mult pe Panorama.ro