​Peste 50 de oameni s-au strâns, duminică de la ora 12:00, în fața Ambasadei ruse din București pentru a aduce un ultim omagiu pentru disidentul rus Alexei Navalnîi. „Pentru democrație trebuie să luptăm tot timpul”, a fost mesajul celor prezenți.

Comemorare Alexei Navalnîi în fața Ambasadei ruse din BucureștiFoto: David Leonard Bularca / Hotnews

După ora 12:00, timid, au început să își facă apariția persoane cu flori și lumânări, aduse drept omagiu pentru ceea ce a însemnat lupta împotriva regimului Putin, după cum au explicat o parte dintre ei.

„Îmi amintește dureros de faptul că pentru democrație trebuie să luptăm și să luptăm tot timpul. Asta are relevanță în România, pentru că avem și noi derapajele noastre democratice, are relevanță și în Europa, care s-a ridicat împotriva Rusiei sprijinind Ucraina. Este o amintire permanentă că de la valorile democratice nu avem dreptul să ne demobilizăm niciodată”, este de părere Diana.

La un moment dat, unul dintre cei aproximativ 20 de jandarmi prezenți i-au reproșat europarlamentarului Vlad Gheorghe, cel care a organizat acțiunea, că autoritățile locale nu au fost notificate cu 48 de ore înainte ca adunarea publică să aibă loc.

Interacțiunea dintre oamenii strânși în fața Ambasadei ruse a fost pe alocuri tensionată, după ce una dintre protestatare le-a reamintit jandarmilor despre evenimentele de la 10 august.

Raza de speranță dintr-o moarte sumbră

Diana este de părere că moartea lui Navalnîi arată faptul că Vladimir Putin se temea de acesta.

„Sigur că o asemenea moarte e tragică, e dramatică și Navalnîi și-a asumat. Într-un anumit fel foarte sumbru e și o rază de speranță. Putin nu l-ar fi omorât dacă nu îl considera periculos și nu numai ca persoană, ci ca imagine, ca ideal, ca susținători, ca oameni care gândesc așa cum a gândit el”, susține Diana.

O altă femeie, Mariana, spune că a venit să îi aducă un ultim omagiu lui Navalnîi pentru că a fost un „supererou”.

„Am venit să aduc un omagiu acestui supererou care s-a sacrificat pentru un ideal. Sacrificiul lui a fost suprem pentru democrație și pentru dreptate. Este un lucru pe care foarte puțini oameni l-ar putea face, cu un asemenea caracter și cu un asemenea devotament pentru o cauză. Iar pentru Putin am un mesaj: Putin, te urăsc!”, ne-a spus Mariana.

Printre toți cei prezenți a fost clar că Navalnîi a reprezentat definiția curajului în momentul în care decis să se întoarcă în Rusia după ce fusese otrăvit.

„Am venit pentru a fi alături de alți români și oameni care l-au apreciat pe Navalnîi. Să ai curajul să vii din Germania și să speri că poți schimba ceva… Un curaj extraordinar (…). E îngrozitor ce se întâmplă. A fost un om extraordinar. Am venit, am pus o lumânare”, ne-a spus George.

„E nevoie în România să arătăm solidaritate pentru niște oameni care luptă pentru democrație”

Organizatorul acțiunii a fost europarlamentarul Vlad Gheorghe. El spune că este important ca România să arate solidaritate față de oamenii din Rusia care luptă pentru libertate.

„Mi s-a părut un lucru de maxim bun simț de făcut, necesar. Sincer, nu a fost ideea mea 100%, a fost ideea unui coleg pe care îl avem aici. E nevoie în România să arătăm solidaritate pentru niște oameni care luptă pentru democrație într-o țară în care asta te duce la moarte la propriu” , a spus Vlad Gheorghe.

Citește și: