Primarului Botoșaniului, Cosmin Andrei, lider al filialei municipale a PSD, a fost plasat sub control judiciar de către procurorii DNA, care vineri dimineață au făcut percheziții la biroul acestuia din primărie. DNA îl acuză că acesta i-ar fi dat unei candidate la un post de consilier lista cu subiectele, iar aceasta a luat fraudulos concursul.

Cosmin Andrei, primarul municipiului BotoșaniFoto: Inquam Photos / Denis Grosu

14:20 Cosmin Andrei a anunţat că s-a autosuspendat din toate funcţiile deţinute în PSD şi va colabora cu anchetatorii.

DNA a anunțat că primarul Botoșaniului, Cosmin Ionuț Andrei, a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile pentru infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite.

Acuzațiile pe care procurorii i le aduc primarului PSD din Botoșani:

  • În 25 august 2021, Cosmin Andrei, în calitate de primar al municipiului Botoșani, ar fi remis lista cu subiectele propuse de către membrii comisiei, unei candidate la postul de „consilier clasa I, grad profesional superior” scos la concurs de instituția pe care o conducea.
  • Ca urmare a acestor demersuri, în 26 august 2021, persoana respectivă ar fi promovat concursul și ar fi ocupat, în mod fraudulos, postul respectiv.

În perioada în care se află sub control judiciar, primarul trebuie să respecte o serie de obligații, între care: să nu depășească limita teritorială a țării decât cu încuviințarea prealabilă a organului judiciar (procuror, judecător de cameră preliminară, instanța de judecată) și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.

În acest caz, DNA a făcut vineri dimineață mai multe percheziții, inclusiv la biroul din primărie, precum și la locuința primarului, iar la final edilul a fost ridicat şi dus la audieri la sediul DNA Suceava.

Monitorul de Botoşani a scris că biroul primarului Cosmin Andrei a fost percheziţionat, iar apoi sigilat de către anchetatori.

Edilul PSD a părăsit clădirea însoţit de trei ofiţeri şi a precizat că nu poate da nicio declaraţie în acest moment. Andrei Cosmin a fost dus pentru audieri la DNA Suceava.

De asemenea, ofiţerii DGA au descins şi la sediul Direcţiei de Impozite şi Taxe, pentru o percheziţie.

Monitorul de Botoșani mai scrie că la DNA Suceava a ajuns, înainte de ora 9.00, și șefa Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici (PSD).

Cosmin Andrei este președintele Organizației Municipale PSD Botoșani din octombrie 2023.

A fost ales primar pe lista PSD în 2020. Acesta se află la primul mandat, după ce a ocupat funcția de viceprimar al municipiului Botoșani timp de opt ani.

Cosmin Andrei nu deține terenuri sau proprietăți, potrivit declarației de avere. În schimb, apare un împrumut de 50.000 de lei pe care l-a acordat în nume personal, însă la beneficiar apare tot numele lui.

În ceea ce privește veniturile edilului, acesta a încasat 154.261 de lei, indemnizația de primar.