Aflat astazi la vernisajul unei expozitii organizate la Institutul Cultural Roman, cu ocazia implinirii a 90 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania, presedintele Traian Basescu a sustinut din nou ca tara noastra este datoare sa corecteze nedreptatile pactului Ribbentrop-Molotov, chemandu-i pe cei de dincolo de Prut in Uniunea Europeana alaturi de Romania. Prezenta primarului Chisinaului la vernisaj a fost catalogata de seful statului ca nefiind intamplatoare.

La Institutul Cultural Roman a avut loc, astazi, expozitia "27 martie 1918. Arhivele Unirii", continand documente oficiale deciziei adoptate de catre Sfatul Tarii de la Chisinau din 1918, de la unirea dintre Basarabia si Romania, anunta NewsIn. La eveniment au participat presedintele Traian Basescu, IPS Daniel si Horia Roman Patapievici, dar si primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca.

La discursul sustinut in cadrul vernisajului, Traian Basescu a reconfirmat necesitatea de a repara efectele comunismului si nazismului, care prin pactul Ribbentrop-Movotov "ne-au despartit vremelnic "de vecinii de peste Prut. "Avem datoria sa corectam decizia celor doua regimuri, chemând pe cei de dincolo de Prut, dintre Prut si Nistru, alaturi de noi în UE, sa ne întâlnim acolo unde românii au decis ca ne este destinul", a mai declarat presedintele Basescu.

Traian Basescu a afirmat ca unirea din 27 martie 1918 este un moment de demnitate nationala pentru toti romanii, evocand personalitatile care acum 90 de ani "au stiut sa valorifice un moment prilenic".

Totodata, seful statului i-a invitat pe cei prezenti la eveniment sa participe la manifestarea organizata de studentii basarabeni in aceasta seara in Piata Universitatii.

La randul sau, primarul Chirtoaca a sustinut ca in 2007, a fost arestat pentru ca a depus flori la mormintele celor care au facut posibila unirea Basarabiei cu Romania si si-a exprimat speranta ca sarbatorirea centenarului se va desfasura " poate sub alte auspicii".