Un inspector în cadrul Direcţiei Generale de Impozite şi Taxe Locale Sector 1, Florin Bogdan, şi un notar public sunt urmăriţi penal de procurorii DNA într-un dosar privind obținerea ilegală a 24 de terenuri din București aflate în proprietatea statului, prejudiciul depășind 10 milioane de euro.

Sediul DNAFoto: Victor Cozmei / HotNews.ro

Procurorii de la Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate celor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând de marţi, a mai multor persoane, a transmis DNA într-un comunicat de presă.

Acuzațiile DNA aduse celor trei persoane reținute:

  • O persoană fizică, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în forma continuată şi a participaţiei improprii, şi spălarea banilor, în formă continuată.
  • O persoană fizică, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în forma continuată şi a participaţiei improprii, spălarea banilor, în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată şi uz de fals, în formă continuată.
  • O persoană fizică, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, spălarea banilor, în formă continuată, complicitate la fals intelectual în forma participaţiei improprii.

De asemenea, s-a mai dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, începând de marţi, faţă de şapte persoane, printre care şi Florin Bogdan, inspector în cadrul DGITL Sector 1, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Totodată, anchetatorii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de un notar public, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii anticorupţie efectuează cercetări cu privire la comiterea, în perioada 2014 - 2023, de către mai multe persoane, printre care şi cei menţionaţi, a unor infracţiuni în vederea obţinerii pe nedrept a 24 terenuri aflate în proprietatea statului, situate în sectoarele 1 şi 2 din Bucureşti.

Trei dintre persoanele cercetate ar fi constituit un grup infracţional organizat, la care ulterior au aderat şi altele.

„Inculpaţii ar fi identificat iniţial terenuri aflate în proprietatea statului ca urmare a dispunerii în trecut a unor măsuri de expropriere după care, prin întocmirea şi folosirea unor sentinţe civile judecătoreşti false, datate în anii 1997 - 2000, ar fi pretins în faţa notarilor publici şi a altor instituţii de stat că au dobândit acele terenuri prin uzucapiune. Ulterior, aceştia ar fi solicitat emiterea actelor de dobândire a proprietăţii şi înscrierea lor pe rolul fiscal ori intabularea funciară”, arată DNA.

Sentinţele respective ar fi fost redactate de către inculpaţi pe numele unor persoane cu o situaţie materială precară, ce nu ar fi avut niciun drept asupra terenurilor şi cărora li s-ar fi indicat şi ce anume să declare în faţa autorităţilor referitor la modalitatea de dobândire a dreptului de proprietate.

Procurorii anticorupţie mai susţin că, în unul dintre cazuri, inculpaţii ar fi beneficiat de ajutorul notarului public şi al inspectorului Bogdan Florin, care nu şi-ar fi îndeplinit atribuţiile de serviciu prevăzute de legislaţia primară şi care ar fi permis dobândirea imobilului respectiv fără o minimă verificare a veridicităţii documentelor puse la dispoziţie.

Ulterior, după înregistrarea frauduloasă a dreptului de proprietate pe numele persoanelor interpuse, terenurile ar fi fost vândute mai departe printr-un circuit complex de spălare a banilor, mai precizează Direcția Națională Anticorupție.

În prezent, pe multe dintre terenurile respective sunt construite ansambluri de locuinţe ori clădiri de birouri. De precizat este faptul că, într-una dintre clădirile de birouri, funcţionează sediul unei secţii de poliţie, pentru al cărei spaţiu se plăteşte chirie şi în prezent unuia dintre inculpaţi. Profitul obţinut de membrii grupului din tranzacţionarea ulterioară a acelor terenuri depăşeşte suma de 10 milioane de euro, potrivit procurorilor anticorupție.

Miercuri, cele trei persoane fizice urmează să fie prezentate Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

DNA precizează că punerea în mișcare a acțiunii penale și efectuarea în continuare a urmăririi penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.