Procurorii DNA fac percheziții, marți, într-un dosar vizând obținerea ilegală a 24 de terenuri din București aflate în proprietatea statului, prejudiciul depășind 10 milioane de euro. Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că terenurile se află în sectoarele 1 și 2 ale Capitalei, unele dintre ele fiind în zona Parcului Herăstrău, unde după vânzarea în baza unor acte false au fost ridicate inclusiv blocuri.

Sediul DNAFoto: Victor Cozmei / HotNews.ro

Conform DNA, procurorii fac cercetări într-un dosar care vizează suspiciuni privind fapte de corupție comise în perioada 2014-2023, în legătură cu obținerea pe nedrept a unor imobile (24 de terenuri) aflate în proprietatea statului, situate în București.

Profitul obținut din tranzacționarea ulterioară a acelor terenuri depășește suma de 10 milioane de euro, mai precizează DNA într-un comunicat de presă.

Marți, în acest dosar au loc o percheziții domiciliare în 11 locații din București - sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice.

Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că terenurile se află în sectoarele 1 și 2 ale Capitalei, unele dintre ele fiind în zona Parcului Herăstrău, unde după vânzarea în baza unor acte false au fost ridicate blocuri. În sectorul 2, terenurile obținute și vândute fraudulos sunt în zonele Lacul Tei și Doamna Ghica.

Conform surselor citate, suspecții, unii dintre ei având diferite firme, falsificau sentinte civile prin care atestau în fals dobândirea drepturilor de proprietate de către ei asupra unor terenuri din zone bune ale sectoarelor 1 și 2. Cu aceste documente falsificate, ei mergeau apoi la Cadastru și la primăriile celor două sectoare, unde intrau în posesia acelor terenuri.

Mai departe, cele 24 de terenuri au fost vândute, pe majoritatea dintre ele fiind ridicate blocuri de locuințe, au mai spus pentru HotNews.ro sursele judiciare citate.

Clotilde Armand: Hoția imobiliară din Parcului Herăstrău era vizibilă pentru toți cetățenii de bună credință

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armans, a reacționat printr-un mesaj pe Facebook în care acuză fosta administrație PSD condusă de Dan Tudorache.:

  • „Sentințe civile falsificate integral, expertize cadastrale măsluite, funcționari publici corupți, acesta este peisajul jafului generalizat din Parcul Herăstrău, care face obiectul celei mai recente anchete DNA. Hoția imobiliară din Parcului Herăstrău era vizibilă pentru toți cetățenii de bună credință. Poate acum înțelege toată lumea care era miza PUZ Sector 1 promovat de fosta administrație PSD, în frunte cu Dan Tudorache: betonarea spațiilor verzi și liber la construit în Herăstrău și Pădurea Băneasa. M-am luptat ca acest PUZ să nu intre în vigoare și am blocat în instanță adoptarea lui.
  • La sfârșitul anului 2020, am început în administrația locală a Sectorului 1 o reformă fără precedent- arhitectul-șef a fost schimbat, iar compartimente esențiale au fost reorganizate pentru a servi comunitatea locală și nu rechinii imobiliari (Urbanism, Cadastru, Poliție Locală- Disciplina în Construcții, Taxe și Impozite etc.).
  • Nu întâmplător, când am venit în Primărie am găsit la Cadastru o situație catastrofală: domeniul public era cadastrat la nivel de mai puțin de 5%! Nici măcar cele 50 de străzi înscrise la OCPI nu erau corect cadastrate: deși în realitate au 6 metri lățime, în planurile cadastrale ele figurau în anumite locuri cu numai 1 metru, restul figurând ca proprietate privată. Adică persoane private și-au cadastrat abuziv o parte din domeniul public înaintea primăriei.
  • Informațiile pe care vi le-am prezentat aici le-am mai spus public în repetate rânduri în ultimii trei ani. Acum spun mai apăsat ca niciodată: Tot ce am moștenit la Sectorul 1 de la PNL și PSD a fost doar jaf și hoție instituționalizată”.

Acesta nu este singurul caz în care domeniul public a fost prăduit. Tribunalul București a anulat definitiv, pe 11 martie 2022, un titlu de proprietate prin care au fost puse în posesie, în 2010, mai multe spații verzi dintre blocurile din cartierul Floreasca, la schimb pentru un teren din Dobroiești. Pe o parte din aceste terenuri deja s-au construit blocuri, pe altele sunt plănuite construcții, iar cetățenii din Floreasca luptă de ani de zile să le demoleze.

Citește aici mai mult.

În tandem, prin PUZ-ul coordonator al Sectorului 2, mai multe spații verzi puse în posesie au devenit construibile, în condițiile în care legea interzice schimbarea destinației spațiilor verzi.

PUZ-ul Sectorului 2 a fost aprobat de administrația Firea în 13 august 2020, cu puțin timp înainte de alegerile locale.PUZ-ul a fost atacat în instanță de USR și Asociația Ecopolis, în două litigii separate.

Acesta a produs efecte până pe 26 februarie 2021, când majoritatea PNL-USR din Consiliul General, la propunerea primarului Nicușor Dan, a aprobat suspendarea cu un an a Planurilor Urbanistice Zonale pentru Sectoarele 2, 3, 4, 5 și 6, respectiv până în februarie 2022.

Chiar înainte să expire această suspendare, Tribunalul București, la cererea Ecopolis, a suspendat toate PUZ-urile pentru Sectoarele 2,4 și 5, până la judecarea proceselor de anulare. PUZ-urile Sectoarelor 3 și 6 erau deja anulate, iar anul trecut a fost anulat și PUZ-ul Sectorului 5.

Suspendarea a rămas valabilă până în martie 2023, când Ecopolis a pierdut procesul de anulare a PUZ-ului. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.

În iunie 2023, Tribunalul București a suspendat și anulat PUZ-ul Sectorului2, aprobat de administrația Firea și care dădea liber la betonarea a zeci de hectare de spațiu verde. Decizia a fost luată în procesul intentat de USR, iar decizia poate fi atacată cu recurs.

HotNews.ro a scris încă din faza de dezbatere publică că documentul permite transformarea a peste 30 de hectare de teren de pe malul Lacurilor Colentina, Tei, Plumbuita și Fundeni, dar și de la parcul de lângă Arena Națională din spații verzi în zone unde se pot construi blocuri și case.

Printre zonele unde s-a aprobat schimbarea destinației de spațiu verde se numără: fosta bază sportivă a RADET de pe Calea Floreasca, o zonă de la intersecția bd. Barbu Văcărescu cu strada Țițeica, zona unde este construit Clubul Bamboo, zona fostelor pepiniere din Petricani, Insula Tibiscum de pe Lacul Fundeni și o bucată din spațiul verde de la Arena Națională. Aceste terenuri sunt proprietate privată, majoritatea fiind retrocedate.

De asemenea, în anumite cartiere de case, de exemplu Andronache, este crescut regimul de înălțime până la 14 etaje. La fel între zona dintre Lacul Fundeni și Lacul Dobroiești. Asta înseamnă că persoanele care au case în aceste zone se pot trezi oricând cu blocuri la fereastră.