Pe urmele traficanților de lemn din Africa și ale românului care s-a îmbogățit din afaceri cu fostul dictator al Gambiei ● „Se fac eforturi mari ca Marian Vanghelie să scape de puşcărie”. Judecătorii au fugit din dosar ● Boc, pus la zid că întârzie gratuitățile de transport pentru elevi ● Șefa Inspectoratului Școlar Iași se face de râs, partidul aplaudă, adevărul - evitat de toată lumea ● Ţările puternice nu-şi mai respectă propriile reguli când acestea le defavorizează (Joseph Stiglitz) ● Cum răspunde „Sorin”, numele invocat de Ciolacu când a acuzat șantajul șefilor din industria de jocuri de noroc ● Plătim 8 miliarde de euro numai dobânzile la datorie ● Simion, despre violul de la Școala de Vară: Sunt niște domni dintr-un sat. Nu erau membri AUR, nu au plătit cotizația ● Închisoarea care a înghițit 500.000 de euro și pare părăsită, deși autoritățile spun că funcționează

Press reportFoto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock Editorial / Profimedia

​h2: Pe urmele traficanților de lemn din Africa și ale românului care s-a îmbogățit din afaceri cu fostul dictator al Gambiei

Sunt într-un restaurant la marginea orașului Banjul, capitala Gambiei, unde mănânc o jumătate de pui prăjit cu cartofi și salată împreună cu Lamin.

„Totul trebuie sa fie secret,” îmi explică Lamin, cu un aer important.

Lamin e un traficant de lemn de palisandru, care se ocupă cu preluarea buștenilor traficați din țara vecină, Senegal, și depozitarea lor în Gambia. Insistă că traficul de lemn încă se întâmplă – deși vara trecută s-a interzis tăiatul, transportul și exportul de palisandru în toată Africa de Vest, scrie PressOne.

„Se fac eforturi mari ca Marian Vanghelie să scape de puşcărie”. Judecătorii au fugit din dosar

„Se fac eforturi mari ca Marian Vanghelie să scape de puşcărie”, afirmă fostul jurnalist specializat pe Justiţie Ionel Stoica, într-o postare pe Facebook.

Acesta afirmă că la Curtea de Apel Bucureşti se fac eforturi mari pentru ca Marian Vanghelie, fostul primar PSD al Sectorului 5, să scape de condamnarea la 11 ani şi 8 luni de puşcărie în faza pe fond.

Ionel Stoica subliniază în postarea sa că procesul se va relua de la zero, în condiţiile în care dosarul se îndreptă spre prescripţie. Potrivit fostului jurnalist, modul în care judecătorii au fugit de acest dosar care s-a reluat de 4-5 ori de la zero e demn de cartea recordurilor, scrie PressHub.

Justiția desființează prevederea din regulamentele PNL ca un membru de partid, ce contestă o decizie a conducerii, să apeleze doar la avocați liberali

Viceprimarul Sectorului 4, Robert-Cristian Florea, a câștigat definitiv procesul cu conducerea liberală, în care contesta condiția prevăzută în regulamentele partidului de a apela, în cazul unei acțiuni disciplinare, doar la avocați membri ai PNL. Robert Florea consideră că această prevedere încalcă grav dreptul fundamental și constituțional la apărare. Săptămâna trecută, Curtea de Apel București a răsturnat sentința pronunțată de instanța de fond, Tribunalul București, dându-i astfel dreptate viceprimarului Sectorului 4. De unde a plecat disputa, aflați din articolul Justnews.

Boc, pus la zid că întârzie gratuitățile de transport pentru elevi

Consilierii locali din Cluj-Napoca au aprobat într-o ședință de îndată, online, sâmbătă, 30 septembrie, înainte cu doar o zi de debutul noului an universitar, regulamentele privind acordarea de facilități pe transportul în comun elevilor și studenților. Atât elevii cât și studenții beneficiază de transport gratuit în Cluj-Napoca sau ar trebui să beneficieze.

În cadrul ședinței, primarul Emil Boc și consilierii USR și PSD s-au acuzat reciproc de dezinformare, mesaje distorsionate și de interese electorale pe tema noilor regulamente de acordare a facilităților la transportul public pentru studenții la zi și pentru elevii din învătământul preuniversitar din Cluj-Napoca și din zona metropolitană, scrie Actual de Cluj.

Șefa Inspectoratului Școlar Iași se face de râs, partidul aplaudă, adevărul - evitat de toată lumea

După patru săptămâni de la primul articol, Luciana Antoci a avut o postare pe Facebook în care spune că a fost admisă în Corpul Mentorilor în 2016, printr-o procedură de actualizare la nivel local. O asemenea procedură n-a existat, este ilegală, fiind o invenție scoasă din mânecă. Culmea, Ministerul Educației a venit cu altă versiune: Luciana Antoci era coordonator regional și astfel a devenit mentor.

Fals: doar șefii Casei Corpului Didactic din fiecare județ puteau deveni mentori. Sunt 42 în toată țara, Luciana Antoci nu era șefă la CCD. Nu puteai ajunge mentor decât în patru moduri: concurs în 2012, curs PROF 1, curs PROF 2, coordonator regional.

Luciana Antoci nu îndeplinea niciuna din condiții. Șefa ISJ și alți 14 inspectori din conducerea învățământului ieșean au apărut din neant pe lista mentorilor din România, deși nu dăduseră concursul din 2012 și nu urmaseră nici cursurile cerute.

Practic, s-au trecut singuri pe această listă pentru că aveau pâinea și cuțitul în mâinile lor.

Mentorii primesc o reducere a normei și un mic spor la salariu, scrie ReporterIS.

Ţările puternice nu-şi mai respectă propriile reguli când acestea le defavorizează (Joseph Stiglitz)

Evaziunea Fiscală şi Corporaţiile Multinaţionale: A abordat modul în care companii precum Apple exploatează lacunele fiscale şi a discutat despre iniţiativele OECD şi propunerea unui impozit global minim de 15%, pe care l-a considerat insuficient.

Criza Datoriilor Globale: Stiglitz a evidenţiat problema creşterii datoriilor globale, agravată de pandemia COVID-19, conflictul din Ucraina şi creşterea rapidă a ratelor dobânzii, precum şi dificultăţile ţărilor supraîndatorate.

Lipsa unui Cadru Internaţional pentru Falimentul Ţărilor: A vorbit despre absenţa unui mecanism internaţional de gestionare a falimentelor ţărilor şi despre eforturile nereuşite ale ONU de a stabili principii în acest sens, opoziţia unor ţări puternice fiind un factor major de împiedicare.

Rolul şi Politicile FMI: Stiglitz a criticat FMI pentru practicile sale, care pot agrava crizele datoriilor şi destabiliza economia globală, prin creşterea ratelor dobânzii şi impunerea de taxe suplimentare ţărilor în dificultate, scrie Bursa.

Cum răspunde „Sorin”, numele invocat de Ciolacu când a acuzat șantajul șefilor din industria de jocuri de noroc

Omul de afaceri Sorin Constantinescu, influencer și fost consilier guvernamental în domeniul jocurilor de noroc, susține într-un interviu acordat Libertatea că „dacă voiam să ajung la Ciolacu, ajungeam în 5 minute, nu aveam nevoie de interpuși”. Acesta discută și despre întâlnirea cu liderul AUR.

Contactat de Libertatea, Constantinescu, în prezent influencer pe rețele sociale, a susținut că șeful Executivului a spus „minciuni de politician” și că „niciodată nu am încercat să intru la el sau să merg prin interpuși”. – Domnule Constantinescu, ați văzut declarațiile premierului… – Eu nu mai sunt reprezentantul industriei de Jocuri de vreo 10 ani. Pe domnul Ciolacu l-a deranjat extrem de mult că eu m-am întâlnit cu George Simion la o masă, fără să fiu membru de partid sau simpatizant AUR. Trebuia distrasă cumva atenția, ei sunt într-un deficit de imagine. Probabil, un consilier deștept i-a zis «Bag-o pe asta cu jocurile de noroc și cu mafia și că ești șantajat, ca să cazi într-o lumină de erou». Dar niciodată nu am încercat să intru la el sau să fac vreun lobby pentru industrie, scrie Libertatea.

Împotriva Statului. Cazul Marilisei Toma, căreia i-a fost furată afacerea într-o zi

Într-o zi, Marilisei Toma i s-a furat afacerea. Asociatul ei, alături de care, legal, avea drepturi egale în firmă, a reușit, printr-o serie de falsuri girate inclusiv de funcționari ai statului român, să o scoată peste noapte din propria afacere. Miza: toate bunurile companiei. Cel mai important dintre bunuri, un bloc cochet într-o zonă bună a Iașului, care bate spre un milion de euro. Femeia a aflat întâmplător că nu mai are acces la conturile, la veniturile și cheltuielile companiei, la banii investiți, la contractele care se semnau, la angajamente. Povestea mizei mai mici, o casă de aproximativ 80.000 de euro, afacere pe care asociatul Marilisei Toma, Emil Bejan, a pariat totul, jucând pe degete instituțiile statului, scrie Investigatoria.

Singurătatea Domnului D. sau cum refuză statul să adopte o strategie pentru cei 400.000 de români care suferă de Alzheimer

2% din populația României a fost diagnosticată oficial cu Alzheimer. 400 de mii de oameni suferă în tăcere de această maladie. În tăcere și, mai ales, în sigurătate. Iar coșmarul prin care bolnavii și familiile lor trec ar putea fi substanțial redus printr-o strategie națională.

Preț de câteva clipe a rămas cu mâna suspendată în aer, întrebându-se ce urmează și cine-i va ordona mâinii ce să facă. Zgomotul casei de marcat îi păru familiar și totodată străin. Dintr-odată străin. Un sertar cu bani s-a deschis în fața lui, scrie Europa Liberă.

Plătim 8 miliarde de euro numai dobânzile la datorie

Dobânzile plătite de statul român în contul datoriei publice au crescut rapid, de la 12,1 miliarde lei în 2019, anul de dinaintea pandemiei, la 29 miliarde lei în 2022.

După primele șase luni din acest an, datoria publică urcase deja la 726 miliarde lei și dacă se continuă în același ritm se va ajunge cel mai probabil ca plata dobânzilor aferente datoriei publice să urce la aproximativ 40 miliarde de lei în 2023.

Din 2015 până în 2022, în opt ani, doar dobânda la creditele statului a însumat 117 miliarde lei, în creștere an de an. Sunt bani care nu ajung în investiții, și pentru care trebuie alte împrumuturi rostogolite, scrie CdG.

Simion, despre violul de la Școala de Vară: Sunt niște domni dintr-un sat. Nu erau membri AUR, nu au plătit cotizația

Preşedintele AUR, George Simion, a comentat, duminică, la Prima News, acuzaţiile de viol de la Şcoala de Vară AUR şi a precizat că dacă au greşit cei doi bărbaţi suspectaţi să fie pedepsiţi, dar a menţionat că nu doreşte ca aceştia să fie linşaţi public. El a adăugat că respectivii oameni sunt „nişte domni dintr-un sat” şi a reiterat că „nu erau membri AUR, nu au plătit cotizaţia”.

“Dacă sunt vinovaţi trebuie exemplar pedepsiţi. În momentul ăsta am auzit despre acest viol la televiziuni, la Realitatea, cu un certificat, dar nu la INML, unde se judecă astfel de chestii. Nu apărăm pe nimeni. Respectivii pentru care s-a ambalat atât amar de presă sunt nişte domni dintr-un sat.

Este vina celor din AUR Ialomiţa şi şi-au dat demisia, că i-au invitat. Nu erau membri AUR, nu au plătit cotizaţia, scrie SpotMedia.

Statul capturat: au dat-o afară pe directoare, pentru a o înlocui cu fostul, de nota 0,6. Dar membru de partid

La filiala sibiană a Agenției naționale de îmbunătățiri funciare - una din cele mai puțin vizibile instituții deconcentrate din județ – apartenența politică își dovedește pe deplin valoarea: la patru luni după ce o consilieră „fără spate politic” a promovat concursul pentru postul de director, șefii de la București i-au cerut să demisioneze. A refuzat și a fost dată afară de tot din instituție, în locul ei fiind numit un membru PSD care, la concursul pentru postul respectiv, a primit nota 0,6. După doi ani, tânăra avea să afle că nici în instanță nu își putea recâștiga postul, șefii ANIF având legea de partea lor, scrie Turnul Sfatului.

Cum se omoară un dosar de crimă organizată: proxeneți cu vechime, trimiși acasă după 24 de ore

Să condamni o rețea de traficanți de carne vie e greu, să îi scoți pe proxeneţi total de pe piață e și mai dificil. Nici măcar temporar nu mai e o garanție, fapt dovedit de cel mai recent dosar în care polițiștii de la Criminalitate Organizată din două județe au lucrat și l-au deferit justiției. Cauza care îi vizează pe doi frați din Brăila, activi pe „piață” de aproape zece ani, s-a dezumflat la Tribunal. Doar doi membri ai grupului, cu antecedente penale, sunt acum în arest, „capii” fiind trimiși acasă, la fel ca alți patru suspecți, scrie PressHub.

Închisoarea care a înghițit 500.000 de euro și pare părăsită, deși autoritățile spun că funcționează

O ”închisoare” din Chilia a înghițit aproape 600.000 de euro, din care 85% fonduri norvegiene și 15% din bugetul statului român, iar după perioada de implementare a investiției a fost abandonată, spun localnicii și un fost paznic al deținuților.

Este vorba de un experiment pentru integrarea mai eficientă a deținuților, numit de autorități ”Proiectul Delta” și care a presupus construirea a patru case din stuf și chirpici pe insula Ostrovu Tătaru, un sat rămas fără localnici, care aparține de localitatea Chilia Veche.

Penitenciarul Tulcea spune că statul român nu a mai investit bani după finalizarea grantului norvegian, dar este contrazis de Administrația Penitenciarelor și Ministerul Justiției care au declarat că au fost alocați ”suficienți bani” și că proiectul funcționează în continuare, scrie Info Sud-Est.