Comisia Europeană a anunțat vineri că închide în mod oficial Mecanismul de Cooperare și de Verificare (MCV) pentru Bulgaria și România. Reformele făcute de România în domeniul justiției și anticorupției au fost monitorizate de Comisia Europeană prin Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) timp de 15 ani.

Comisia EuropeanăFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

UPDATE 12.03 Președintele Klaus Iohannis a avut o primă reacție, spunând, la sosirea la întâlnirea ministrului Justiției cu șefii instituțiilor din sistemul judiciar, că în România justiția este funcțională:

  • Mecanismul de Cooperare și Verificare s-a finalizat. Este o mare reușită a României. A durat mult, s-a lucrat mult și intens.
  • România s-a schimbat, că justiția este funcțională.
  • Nu e momentul însă să încetinim lupta anticorupție. Este momentul să accelerăm lupta împotriva drogurilor și lupta împotriva evaziunii fiscale.

Mecanismul de cooperare și de verificare a fost introdus în 2007, la aderarea Bulgariei și a României la Uniunea Europeană, ca măsură tranzitorie menită să faciliteze realizarea de progrese în domeniul reformei sistemului de justiție și în cel al măsurilor anticorupție, precum și în ceea ce privește criminalitatea organizată, în cazul Bulgariei. Comisia abrogă acum cele două decizii prin care a fost instituit acest mecanism.

Ursula von der Leyen: A sosit momentul să recunoaștem aceste eforturi

  • „Permiteți-mi să felicit Bulgaria și România pentru progresele importante realizate de la aderarea lor la UE! Statul de drept este una dintre valorile fundamentale pe care le împărtășim cu toții, la nivelul Uniunii, și ambele state membre au avansat considerabil în acest domeniu, realizând reforme importante în toți acești ani.
  • Astăzi, a sosit momentul să recunoaștem aceste eforturi, punând capăt mecanismului de cooperare și de verificare.
  • Activitățile din aceste domenii pot continua acum în cadrul ciclului anual privind statul de drept, cum este cazul tuturor statelor membre”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

  • „Mă bucur că astăzi putem face următorul anunț oficial: Bulgaria și România și-au îndeplinit obiectivele de referință stabilite în cadrul mecanismului de cooperare și de verificare. Hotărârea de care au dat dovadă și colaborarea strânsă cu Comisia de-a lungul anilor au dat roade.
  • Va fi important să se mențină această dinamică și să se continue eforturile în cadrul ciclului anual privind statul de drept. Este o zi de bun augur nu numai pentru Bulgaria și România, ci și pentru întreaga Uniune Europeană”, a spus și vicepreședinta pentru valori și transparență Věra Jourová.

În ultimul raport MCV, din noiembrie 2022, Comisia Europeană a recomandat încetarea monitorizării României prin acest instrument și continuarea monitorizării prin mecanismul privind Statul de drept, aplicat în toate statele membre UE.

Comisia Europeană anunța în 22 noiembrie 2022 că România a îndeplinit condiționalitățile din Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) de monitorizare a sistemului judiciar instituit încă din 2007, astfel încât acesta poate fi ridicat și înlocuit cu mecanismul privind statul de drept. Comisia spunea atunci că, înainte de a lua o decizie finală, va ține seama în lunile următoare de observațiile Consiliului, precum și de cele ale Parlamentului European și va reveni asupra acestei chestiuni atât în cazul Bulgariei, cât și al României. De asemenea, Bruxelles-ul enumera restanțele pe care le mai are țara noastră, care vor fi monitorizate prin mecanismul privind statul de drept.

Mecanismul „Rule of law” a fost implementat de UE din ianuarie 2021, iar prin acesta este monitorizată respectarea statului de drept în toate țările membre. Regulamentul permite Consiliului să adopte, la propunerea Comisiei, măsuri de protecție precum suspendarea plăților din bugetul Uniunii sau suspendarea aprobării unuia sau a mai multor programe finanțate din acest buget în cazul unei ţări în care sunt constatate încălcări ale statului de drept ce pot aduce atingere intereselor financiare ale UE.

Ultimul raport privind statul de drept în cazul României a fost publicat de Comisia Europeană în luna iulie. Deficitul tot mai mare de magistrați generează îngrijorări serioase, dar „România a continuat să aibă o evoluție pozitivă în combaterea corupției”, arată CE în raport. Cele mai mari probleme sunt semnalate de CE la capitolul privind independența presei.