Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, răspunde ultimului atac lansat împotriva sa de arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie: „Minciuna cruntă, insolentă și obscenă expectorată public, atacul la persoana și mai ales la familia cuiva, atac alimentat de ură „creștină” și furie provocată de confruntarea cu realitatea, nu de vreun strop de adevăr, dezonorează total și zgomotos pe absolut oricine”.

Vasile Banescu, purtatorul de cuvant al PatriarhieiFoto: Agerpres

Conflictul dintre purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, și Arhiepiscopul Tomisului în dezbaterea privind celebrarea Paștelui în același timp de către bisericile Ortodoxă și Catolică a ajuns într-o fază fază cu acuzații extrem de grave și atacuri la familie lansate de IPS Teodosie.

Vasile Bănescu a reacționat la „atacul profund nefiresc si dezonorant la persoană și familie” lansat de arhiepiscopul Teodosie:

  • „Minciuna cruntă, insolentă și obscenă expectorată public, atacul la persoana și mai ales la familia cuiva, atac alimentat de ură „creștină” și furie provocată de confruntarea cu realitatea, nu de vreun strop de adevăr, dezonorează total și zgomotos pe absolut oricine.
  • Când acest oricine e însă un reprezentant oficial al Bisericii, o persoană care s-a compromis personal până la creșterea stufoasă în jurul ei a unui bogat folclor public/ infrabisericesc deloc favorabil, care a polarizat major comunitatea eclezială, sfidând în formă continuată Patriarhia Română, legea, binele comun și interesul național, persoană asociată azi cu simpatia declarată pentru un dictator declarat criminal de război și în timp cu alte lucruri tenebroase care compromit grav inclusiv instituția pe care o reprezintă, într-un asemenea nesfârșit de trist și scandalos caz, situația devine una care l-ar putea invita sau chiar constrânge la scuze publice și pocăință.
  • Adevărul, mărturisit sau doar aflat, îl va face liber cândva”.

IPS Teodosie, despre Vasile Bănescu: „Un om vrednic de compătimire” / Atac la familia reprezentantului Patriarhiei

Vineri, arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a răspuns atacurilor lansate de purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, în dezbaterea privind celebrarea Paștelui în același timp de către bisericile Ortodoxă și Catolică. IPS Teodosie l-a calificat pe Bănescu drept „un om vrednic de compătimire, care are nevoie de rugăciune”: „Cred că este un accident în viața lui, în mintea lui”.

  • „Nu știu ce vrea să spună. Este un om vrednic de compătimire, care are nevoie de rugăciune.
  • El nu se roagă, de aceea vorbește chiar împotriva bisericii, nu reprezintă biserica și îmi pare rău. Într-o vreme venea foarte des la noi, la simpozioane, și arăta foarte familiar, așa a fost și în facultate.
  • Cred că este un accident în viața lui, în mintea lui. Are a doua soție care a fost categoric împotriva religiei și atunci ce să aștepți dintr-o astfel de atmosferă de familie?
  • Dumnezeu să-l ajute, ne rugăm pentru el. Nu există anomalii. Calendarele sunt stabilite de bisericile autocefale, nu de mine. Nu vorbesc împotriva bisericii niciodată, dar vorbesc împotriva minciunii. Doamne ajută!”, a susținut IPS Teodosie, potrfivit Replicaonline.

Joi, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a lansat un al treilea atac la adresa arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, după ce acesta a criticat propunerea privind sărbătorirea Paștelui Ortodox la aceeași dată cu Paștele Catolic.. „Zvârcolirile cele mai înfricoșătoare au fost înregistrate, previzibil, în anticul oraș Tomis”, a spus Bănescu.

Reamintim că fostul ministru de Externe Teodor Baconschi și profesorul Adrian Papahagi de la UBB au propus ca BOR să celebreze Paștele odată cu catolicii și protestanții.

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, care de-a lungul timpului s-a poziționat prin mai multe declarații controversate, iar în timpul pandemiei a contestat măsurile anti-COVID impuse de autorități, a reacționat în discuția privind celebrarea Paștelui la aceeași dată de către întreaga creștinătate spunând că îi compătimește pe catolici, care „nu au Lumină Sfântă”.

CITEȘTE ȘI: