Toate statele membre ale Uniunii Europene vor avea obligația de a pune în aplicare mandatele de arestare și predare emise de Curtea Penală Internațională (CPI) față de președintele rus Vladimir Putin și de comisarul rus pentru drepturile copiilor, Maria Lvova-Belova, ca urmare a unor eventuale solicitări ale CPI în acest sens, în cazul privind transferul unor copii din Ucraina în Rusia - a subliniat, miercuri, Věra Jourová, vicepreședinta Comisiei Europene pentru Valori și Transperanță.

Vladimir PutinFoto: Dreamstime

„În urma emiterii mandatelor de arestare, Curtea Penală Internațională poate depune o cerere de arestare și predare a suspecților din orice stat sau teritoriu în care aceste persoane pot fi găsite și să ceară cooperarea statelor în arestarea și predarea suspecților. Statele participante la Curte, inclusiv toate statele UE, au o obligație de a se conforma acestor solicitări de arestare și predare” - a precizat, miercuri, comisarul Věra Jourová, în plenul Parlamentului European, la Strasbourg.

Ea a făcut aceste precizări la invitația Parlamentului European, în cadrul dezbaterii din plen „Crime de război rusești: deportarea copiilor ucraineni și mandatul de arestare al lui Putin”. Dezbaterea din Parlamentul de la Strasbourg a avut loc ca urmare a deciziei Curții Penale Internaționale de a emite un mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin în cazul deporătrii în Rusia a unor copii ucraineni din teritoriile ucrainene ocupate de Federația Rusă.

Dintre cele 27 de state UE, Ungaria se numără printre țările care au menținut unele legături cu Federația Rusă și după începerea invaziei ruse la scară largă asupra Ucrainei. Săptămâna trecută, ministrul ungar de Externe și Comerț, Péter Szijjártó, s-a deplasat la Moscova, de unde a anunțat noi acorduri pentru a asigura accesul continuu al Ungariei la energia rusă.

Miercuri, însă, în plenul Parlamentului European, de la Strasbourg, eurodeputata Kinga Gal, de la Fidesz, partidul premierului Viktor Orban, a subliniat că Ungaria condamnă agresiunea Rusiei față de Ucraina.

„Crimele de război și încălcările legilor internaționale sunt evidente și poziția maghiară este clară: condamnăm agresiunea Rusiei, este o încălcare a legilor internaționale și este condamnabilă moral. Ungaria respectă legile internaționale și dreptul Ucrainei de a se apăra. Acum importante sunt salvarea de vieți, reducerea suferinței, oprirea războiului și reinstaurarea durabilă a păcii. Și crimele de război individuale trebuie urmărite penal” - a spus Kinga Gal, europarlamentar Fidesz, conform traducerii oficiale.

Pe 17 martie 2023, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare împotriva președintelui rus Vladimir Putin, acuzându-l de crima de război de deportare ilegală a cel puțin 100 de copii din Ucraina. Decizia va obliga cele 123 de state membre ale Curții să-l aresteze pe Putin și să-l transfere la Haga pentru judecată, dacă președintele rus va intra pe teritoriul lor.

---

Foto: © Malivoja | Dreamstime.com