Marile corporații care și-au deschis sedii în România au pus în mișcare nu doar piața de birouri, ci și pe cea a locuințelor de închiriat. Apartamentele pentru expați sau, mai general, pentru chiriași cu venituri peste medie se transformă într-o nișă tot mai profitabilă pe piața imobiliară. Tendințele de pe piața muncii din ultimii ani, cum ar fi nomazii digitali sau lucratul de acasă, le permit angajaților străini să se mute în țări cu costuri de trai mai mici, pentru o viață la fel de confortabilă. Iar pentru cei care sunt deja aici, lucratul permanent de acasă, fie și câteva zile pe săptămână, a însemnat repede un interes mai mare pentru cum e acasă.

Fotografie dintr-un apartament de două camere, închiriat cu 900 de euro Foto: panorama.ro

Dacă un străin ar căuta azi chirie în marile orașe de la noi, nu i-ar fi greu să găsească locuința perfectă, la standarde de piețe occidentale, dar bani mult mai puțini. Sunt deja din ce în ce mai multe anunțuri în limba engleză pe site-urile de imobiliare: „2 bedrooms, 1st renting, undergorund parking included” sau „beautiful two rooms for rent”. Pe astfel de cuvinte cheie mizează agenții imobiliari atunci când intermediază tranzacții pentru chirii ce pot să ajungă lejer la 1.000 de euro pe lună, chiar și pentru 50 de metri pătrați, în cartiere bucureștene care, nu cu mulți ani în urmă, erau încadrate în categoria „cartierelor-dormitor”.

Și la tarifele acestea, care depășesc un salariu mediu net de la noi, Bucureștiul nu bate marile capitale ale Europei. 730 de euro era anul trecut chiria medie pe lună pentru un apartament cu două dormitoare (două dormitoare=trei camere) în București, potrivit datelor Eurostat. Pentru un apartament mai mic, două camere/un dormitor, media chiriei era de 510 euro.

Chirii mai mici decât la noi în Capitală sunt la Sofia, Bulgaria, acolo unde media pentru același tip de apartament e de 550 de euro lunar. Iar dintre capitalele din regiune care ne depășesc se numără Varșovia, cu o chirie medie de 790 de euro pe lună, Budapesta cu 850 de euro, Ljubljana cu 970 de euro, Bratislava cu 920 de euro și Zagreb cu 1.050 euro. La capătul opus de continent și de prețuri, Paris tronează cu o chirie medie de 2.150 de euro, urmat de Dublin (1.900 de euro), Haga (1.450 de euro), Berlin și Lisabona (1.400 de euro) și Viena (1.350 de euro).​

CITEȘTE CONTINUAREA PE PANORAMA.RO