România asigură Republicii Moldova în acest moment peste 90% din necesarul de consum de energie electrică, iar situația este gravă, a declarat sâmbătă, la Digi 24, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Consum energie electricăFoto: Dragonimages / Dreamstime.com
  • "Situaţia este gravă, pentru că în acest moment Republica Moldova are o situaţie energetică foarte complicată, fiind dependentă 100% de resurse externe şi în ceea ce priveşte gazul şi în ceea ce priveşte energia electrică.
  • Pentru energie electrică deja România, în acest moment, asigură cred că peste 90% din necesarul de consum al Republicii Moldova.
  • Din acest punct de vedere, aş spune că reacţia României a fost extrem de promptă de la momentul în care de fapt după bombardamentele din Ucraina Ucraina nu a mai putut să exporte energie electrică în Republica Moldova. Şi atunci, acel necesar pe care Republica Moldova îl cumpăra din Ucraina a fost şi este asigurat în acest moment de către România", a declarat Aurescu.

Potrivit acestuia, deocamdată România poate asigura acest necesar, iar "specialiştii în energie pot să spună mai bine care sunt intervalele de timp pe care se poate conta" pentru livrări de energie electrică.

Aurescu a afirmat că România a ajutat Republica Moldova şi cu furnizarea de păcură şi lemn de foc și continuă "apelurile la comunitatea internaţională pentru a acorda granturi Republicii Moldova ca să poată să cumpere energie de pe piaţa liberă".

Criza energetică din Republica Moldova

Compania rusă Gazprom a anunţat la începutul lunii octombrie diminuarea livrărilor de gaze către Republica Moldova, respectiv numai 5,7 milioane de metri cubi pe lună, motivând această reducere prin disputele cu Chişinăul asupra plăţii gazelor şi refuzul operatorului ucrainean al conductelor de a oferi un „serviciu integral” pentru transportul acestor gaze.

Președintele moldovean Maia Sandu a declarat că țara se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din istoria sa din cauza deciziei Gazprom.

Maia Sandu a cerut guvernului să vină cu un set de acţiuni, obligatorii pentru toate instituţiile publice, de monitorizare continuă şi de reducere a consumului de energie electrică.

Pentru a ilustra gravitatea situației, guvernul de la Chișinău a ținut recent zi o ședință pe întuneric.

La începutul şedinţei, şefa executivului moldovean a permis pentru scurt timp aprinderea luminii pentru ca presa să poată face fotografii de protocol, dar ulterior miniştrii au continuat şedinţa pe întuneric, potrivit portalului Noi.md.

Cel mai mare furnizor de gaze naturale al Europei promite Ucrainei și Republicii Moldova că le va ajuta să treacă peste iarnă

Premierul Norvegiei, cel mai mare furnizor de gaze naturale al Europei, dar și omologii săi din Finlanda, Suedia și Islanda s-au angajat marţi să ajute Ucraina şi Republica Moldova să-şi asigure aprovizionarea cu gaze în timpul iernii, conform agenției EFE, citate de Agerpres.

„Trebuie să asigurăm gaz Ucrainei pentru a putea trece iarna. Este un lucru pe care toţi trebuie să-l sprijinim”, a declarat premierul norvegian Jonas Gahr Store, la o conferinţă de presă comună cu omologii săi din țările nordice, după o reuniune a Consiliului Nordic desfăşurată la Helsinki, de la care a lipsit premierul danez Mette Frederiksen, din cauza alegerilor parlamentare.

Premierul norvegian a semnalat că atât Ucraina cât şi Republica Modova vecină „au nevoie urgent” de garanţii că vor primi în continuare gaz.

Şeful guvernului de la Oslo nu a oferit însă detalii despre cum ar putea contribui Norvegia la aprovizionarea cu gaze a Ucrainei şi a Republicii Moldova.

Norvegia a devenit anul acesta cel mai mare furnizor de gaze naturale al Europei după ce Gazprom a sistat livrările către mai multe state din UE din cauza refuzului de a plăti importurile energetice din Rusia în ruble, cum a pretins președintele rus Vladimir Putin de la „țările neprietenoase” încă din data de 31 martie.

(Foto: Dresmtime.com)