Guvernul va adopta miercuri o hotărâre privind alocarea unei sume din fondul de rezervă bugetară pentru suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor, în vederea suportării costurilor pentru repatrierea cetățenilor români afectați de sistarea zborurilor Blue Air, a anunțat miercuri vicepremierul Sorin Grindeanu.

Blue Air_avionFoto: Hotnews

Premierul Nicolae Ciucă a spus la începutul ședinței de Guvern că încă de aseară s-a luat decizia de intervenire pentru a sprijini cetățenii romîni afectați. Premierul a spus că din informațiile de la Ministerul Afacerilor externe, 2098 de cetățeni romîni au apelat la serviciile consulare.

„Fondurile alocate de la bugetul de stat trebuie recuperate de la compania care a generat această situație. În acest sens rog ANPC să urmărească și să monitorizeze intregul proces, iar la nivelul ministerelor de linie să asigurăm funcționarea tuturor structurilor nominalizate să se ocupe de această situație.”, a spus Ciucă.

Sorin Grindeanu: Se lucrează la punerea în funcțiune a unui mecanism, pentru că lucrurile nu sunt simple

Vicepremierul Sorin Grindeanu a spus că dincolo de problemele Blue Air, Guvernul trebuie să se ocupe de cetățeni aflați într-o situație deosebită.

  • „De aceea am promovat această Hotărâre de Guvern. Sigur va trebui și se lucrează la punerea în funcțiune a unui mecanism, pentru că lucrurile nu sunt simple, să mergi să găsești sloturi în fiecare aeroport, să poți să aterizezi să preiei călătorii de pe un alt aeroport, dar colegii mei și colegii de la Tarom și ceilalți din acest domeniu încearcă să pună la punct acest mecanism”, a spus Grindeanu.

Pe de altă parte acesta a subliniat că există un Regulament european care se aplică tuturor companiilor din acest domeniu.

  • „Acest regulament spune printre altele și faptul că în cazul unor anulări de zboruri sau întârzieri mai mari de 6 ore, călătorii pot cere despăgubiri la compania respectivă. Acest lucru se aplică și companiei Blue Air. Vorbim de o companie privată, Blue Air, care chiar dacă a primit un ajutor în anul 2020 de vreo 300 milioane pe care statul trebuie să-l recupereze, și vă mulțumesc că ați dat sarcini și către ANPC, dar cred că și ANAF și celelalte instituții care se ocupă de recuperarea acestor datorii.”, a spus vicepremierul.

Guvernul va aloca 5 milioane de lei către Tarom, care îi va transporta acasă pe cei afectaţi de oprirea zborurilor Blue Air

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat marți seară că Guvernul va aloca în această dimineață 5 milioane de lei companiei Tarom, pentru a trimite aeronave care să îi aducă acasă pe românii afectaţi de decizia companiei Blue Air de a opri zborurile. Ulterior, Guvernul se va îndrepta împotriva acestei companii pentru a recupera suma de bani, dar şi celelalte restanţe pentru care Administraţia Fondului de Mediu a pus poprire pe conturi.

Sorin Grindeanu a declarat marţi seară, la Antena 3, că principala preocupare a Guvernului în criza Blue Air a fost de a aduce acasă românii aflaţi în străinătate care ar fi trebuit să se întoarcă cu aeronave ale acestei companii aeriene, relatează News.ro.

  • „Pe noi ne-a preocupat, după această hotărâte a Blue Air de a bloca toate zborurile până luni, (...) în primul rând să găsim soluţii. S-au comunicat hotărârile luate în şedinţa din această seară. Va fi o hotărâre a CNSU, pe care o vom adopta în această seară, iar mâine în şedinţa de Guvern vom aproba o hotărâre prin care vom aloca 5 milioane de lei către Ministerul Transporturilor, către Tarom, ca oamenii aflaţi în această situaţie să poată fi transportaţi cu ajutorul Tarom înapoi acasă. Vom găsi soluţii (...) Mâine la ora 10.00 vom da această hotărâre”, a declarat Grindeanu.

Grindeanu: „Blue Air nu era forţat să oprească zborurile. Această poprire nu duce automat la întreruperea zborurilor”

Ministrul Transporturilor a precizat că toţi cei afectaţi de decizia companiei Blue Air de a opri zborurile pot cere în instanţă recuperarea banilor plătiţi pe bilete.

„Avem un Regulament european care se aplică tuturor companiilor aeriene, inclusiv Blue Air, iar acest Regulament european spune că, în momentul în care sunt anulate curse, când există întârzieri foarte mari, cei care au achiziţionat biletele pot să acţioneze compania şi să îşi recupereze banii. Acest lucru se aplică şi Blue Air. Vorbim de o companie privată, nu e vorba de Tarom sau o companie care să se afle în preocuparea statului. Preocuparea noastră este de a aduce românii în ţară, iar vizavi de această companie, care a beneficiat de ajutor din partea Guvernului României, trebuie să vedem cum funcţionează partea economică, pentru că nu poate să rămână situaţia în acest mod”, a declarat Sorin Grindeanu.

Întrebat dacă putea să evite Administraţia Fondului de Mediu poprirea conturilor Blue Air, Sorin Grindeanu a explicat că poprirea nu are legătură cu zborurile.

„Am discutat cu domnul ministru Tanczos Barna şi mi-a spus că această soluţie pe care au adoptat-o este urmare a unui lung şir de discuţii avute cu cei de la Blue Air. Blue Air nu era forţat să oprească zborurile. Această poprire nu duce automat la întreruperea zborurilor. Situaţia de la Blue Air nu a apărut peste noapte, au fost semnale în trecut”, a precizat ministrul Transporturilor.

Sorin Grindeanu a adăugat că Guvernul se va îndrepta apoi în instanţă împotriva companiei Blue Air, pentru a recupera sumele de bani cheltuite pentru transportul pasagerilor afectaţi de anularea zborurilor, dar şi pentru recuperarea altor sume de bani restante pe care compania aeriană le are de plătit statului român.

  • Blue Air a anunțat marți că toate zborurile operate de companie vor fi sistate începând de azi până luni, 12 septembrie. Motivul: conturile au fost poprite de către Ministerul Mediului pentru neplata unei amenzi, iar compania nu poate plăti furnizorii. Pe Aeroportul Henri Coandă s-a creat deja haos, fiind sute de oameni ale căror zboruri au fost anulate.