​Social Innovation Solutions (SIS), cu sprijinul UiPath, a organizat evenimentul "Automation for Good” care a reunit într-o conversație digitală reprezentanți ai mai multor organizații globale și europene focusate pe soluții tehnologice sustenabile, conversație în cadrul căreia au fost împărtășite exemple de bune practici și oportunități. Acest eveniment digital a reprezentat și pre-lansarea celui mai recent raport realizat de SIS - raportul complet „Automation for Good”, care va fi lansat în toamnă, va oferi o selecție de soluții tech pentru sectorul public și privat, în domenii ce variază de la educație, automatizarea muncii, alimentație și agricultură, climă, energie, digitalizarea sectorului public, dar și trenduri globale pentru 2030 legate de Inteligență Artificială și Automatizare.

Cum pot ajuta automatizarea și inteligența artificială la construirea unui viitor sustenabil?Foto: Social Innovation Solutions

Automatizarea poate avea un impact mare asupra creării de condiții de locuire mai bune, hrană mai bună, energie mai bună, asistență medicală mai bună și educație mai bună, domenii care ar putea avea un rol important pe termen mediu și lung pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (SDGs). Conform țintelor propuse de SDG-uri, este nevoie ca fiecare persoană, indiferent de vârstă, sex sau abilități să aibă o locuință decentă (SDG11), acces la apă curată și canalizare (SDG6), acces la educație de calitate (SDG4), sănătate bună (SDG3), energie curată (SDG7), hrană suficientă (SDG2) și bunăstare financiară (SDG1) pentru a-și desfășura stilul de viață într-un mod în care nu afectează mediul (SDG14 și SDG15).

Prof. Ricardo Vinuesa, profesor asociat la KTH Royal Institute of Technology a publicat în lucrarea „Rolul inteligenței artificiale în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă” o analiză complexă a impactului pozitiv sau negativ al inteligenței artificiale asupra atingerii fiecăruia dintre cele 17 SDG-uri și 169 de ținte ale Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă. Vinuesa, în cadrul evenimentului SIS menționează: ”Am evaluat dacă inteligența artificială poate fi un facilitator sau un inhibitor al fiecăreia dintre țintele strategice. Am constatat că 79% dintre ținte pot fi influențate pozitiv de AI, ceea ce este promițător, în special în direcția mediului și al impactului social, iar 35% dintre ținte pot fi afectate negativ.” Vinuesa a explicat cât de problematic poate fi efectul de domino în cazul procentului de 35% și de ce nu trebuie să ignorăm factorii inhibatori. ,,Dacă vrem să identificăm limitările automatizării, trebuie să înțelegem cu adevărat impactul economic și de mediu al AI.

Posibilul eșec al demersului sustenabil trebuie analizat înainte de a adresa inteligența artificială ca soluție pentru sustenabilitate”.

Cum putem cultiva politici și practici solide pentru a garanta că AI este creată în mod pozitiv și etic, astfel încât indivizii și guvernele să o poată utiliza pe deplin? Când vorbim de tehnologie sustenabilă, o companie trebuie să identifice ”acele provocări care pot fi rezolvate cu tipul de tehnologie pe care o dezvoltă aceasta și apoi să își dorească să facă cercetare, să analizeze și să colaboreze alături de alte entități interesate de aceeași tehnologie pentru a găsi soluțiile potrivite”, a explicat Margareta Mucibabici, Public Affairs & Social Impact Director, UiPath.

UiPath a mapat câteva domenii pentru care tehnologia acestei companii poate aduce soluții: sănătate și well-being, mediu și sustenabilitate, impact social. ,,Analiza impactului social se referă la modul în care este implementată tehnologia astfel încât să creeze rezultate durabile și să fie aproape de oameni, pentru a crea o cultură organizațională centrată pe oameni. Dar este mai mult de atât: trebuie să știi care sunt industriile în care poți implementa automatizarea pentru soluții sustenabile” a menționat Mucibabici.

Cum se uită și ce face Europa pentru viitor? Joint European Disruptive Initiative (J.E.D.I.) își construiește agenda în oglindă cu principiile DARPA, dar modul de abordare se referă la rolul automatizării și al inteligenței artificiale în atingerea SDG-urilor. Un obiectiv cheie al noii viziuni strategice NATO și, bineînțeles, al Uniunii Europene și SUA, este legat de modul în care tehnologia poate juca un rol pentru soluțiile privind clima. Uniunea Europeană a decis încetarea comercializării de noi autoturisme echipate cu motoare termice din 2035. ”Pentru a construi motoare electrice ai nevoie de metale rare, de magneți permanenți și de litiu”, a explicat André Loesekrug-Pietri (Chairman, JEDI), spunând că ,,am putea reduce costurile reciclării litiului pentru a face mai atractivă reciclarea acestuia astfel încât să nu îl mai extragem din pământ”.

Cum reușește o companie să aibă cât mai mulți angajați alfabetizați în tehnologie și interesați de sustenabilitate?

Tehnologia în sine nu este suficientă, aceasta poate deveni complet inutilă dacă nu vor fi schimbate tiparele de consum. Putem încorpora automatizarea în munca de zi cu zi, pentru a construi comportamente mai conștiente atunci când vorbim despre mediu. Un exemplu dat în acest sens de Margareta Mucibabici, UiPath este că ”nu conștientizăm câtă energie consumăm, nu avem astfel de date vizibile, nu măsurăm comportamentul individual. Am putea automatiza un proces prin care consumul de energie să fie vizil și să poată fi ajustat în timp real, pe baza unor matrițe”. Trebuie să existe o conexiune între sustenabilitate și tehnologie pentru a impacta realitatea în rândul angajaților obișnuiți care nu cunosc și poate nu înțeleg agenda unui CEO.

Pentru utilizator, este foarte ușor să uite sau să nu conștientizeze impactul real pe care îl are, de exemplu, laptopul asupra mediului. Dacă 1000 de procesoare sunt utilizate concomitent, consumul de energie este uriaș. ,,Oamenii ar trebui să cunoască costul energetic și costul de mediu al modelelor de business pentru ca ei să realizeze cu adevărat o diferență prin afacerile lor,” a spus Vinuesa în cadrul conferinței.

În ceea ce privește alfabetizarea digitală și alfabetizarea în materie de sustenabilitate, ne confruntăm cu o nouă provocare. ,,Ne gândim la competențele digitale care sunt importante în această nouă economie și pentru agenda digitală. Dar dacă vrem să cuplăm abilitățile digitale și obiectivele digitale cu cele de sustenabilitate trebuie să ne asigurăm că nu creăm seturi de abilități care sunt într-o bulă ”, a spus Margareta Mucibabici în încheierea conferinței de pre-lansare a raportului ,,Automation for Good 2022”.

​Articol susținut de Social Innovation Solutions