​Sâmbătă s-a judecat la Tribunalul din Blagoevgrad, Bulgaria, punerea în executare a mandatului european de arestare a Elenei Udrea. Fostul ministru este în custodia poliției din Bulgaria, țară pe teritoriul căreia ea a fost prinsă joi, zi în care instanța din România a decis că trebuie să meargă pentru șase ani la închisoare.

Elena Udrea prinsa in BulgariaFoto: imagini amator

UPDATE 19:33 Udrea ar fi depus tot azi o cerere de azil în Grecia și ar fi prezentat instanței că a închiriat o casă în Blagoevgrad, pe o perioadă îndelungată, pentru a-și arăta intenția de a rămâne în țară și a convinge instanța să-i dea o altă măsură decât arestul, argumentând că dorește să fie alături de copilul ei, relatează Libertatea.

18:36 Elena Udrea va rămâne în arest în Bulgaria până pe 14 aprilie. Instanţa a decis ca Udrea să fie extrădată, însă sentinţa nu este definitivă, relatează News.ro. Pe 14 aprilie Curtea Supremă de la Sofia se va pronunța definitiv pe cererea de extrădare a sa în România.

17:20 Elena Udrea ar fi cerut în fața instanței bulgărești să fie extrădată în România, potrivit Digi24. Udrea ar fi spus că este mamă, că are un copil în România și ar fi cerut să ispășească pedeapsa în țară, după cum relatează Digi24.

15.05 Elena Udrea a ajuns la sediul instanței din Blagoevgrad, urmând să fie audiată. Tribunalul bulgar va decide astăzi următorii paşi în ceea ce o priveşte.

Udrea a fost reţinută în Bulgaria, în baza unui mandat european de arestare emis de autorităţile româneşti. Ea a fost iniţial reţinută de procurorii bulgari pentru 24 de ore, măsura fiind prelungită apoi cu 72 de ore.

Elena Udrea ieșise din țară joi dimineață, prin vama Giurgiu, cu doar câteva ore înainte ca instanța supremă din România să decidă că aceasta trebuie să execute pedeapsa de 6 ani de închisoare din dosarul Gala Bute.

Dacă instanța decide astăzi punerea în executare a mandatului, Elena Udrea are dreptul să atace decizia în termen de 3 zile, iar apelul va fi judecat la Sofia de un complet de 3 judecători, explică ziarul Libertatea. Potrivit sursei citate, Udrea are dreptul sa facă apel până marți (12 aprilie), dar reținerea ei expiră luni, la 18:30. Ceea ce înseamnă că, teoretic, va avea o fereastră de o zi fără nicio măsură preventivă. Rămâne de văzut dacă instanța va lua o măsură în acest sens sau dacă procurorii bulgari vor prelungi reținerea.

Când va fi adusă Elena Udrea în țară?

Potrivit unor surse judiciare, toată procedura se derulează de către Parchetul Tribunalului București și de Interpol. Parchetul a transmis joi, în jurul orei 18:00, către Interpol mandatul european de arestare pe numele Elenei Udrea. De la acel moment, a pornit un termen de 72 de ore în care instanța din Bulgaria trebuie să ia o decizie.

Judecătorii bulgari pot decide să încuviințeze mandatul de arestare pe numele Elenei Udrea, ceea ce înseamnă că aceasta poate fi adusă în țară.

Dacă instanta din Bulgaria admite predarea persoanei condamnate, Politia Romana în colaborare cu autoritățile bulgare stabilesc o data pentru predarea persoanei condamnate, aceasta fiind preluata sub escorta de către o echipa românească.

De asemenea, instanța poate să o pună în libertate, în cazul în care consideră că există vicii de procedură, de exemplu, au precizat sursele citate.

Procuratura din Blagoevgrad este cea care se ocupă de formalități.

Elena Udrea, condamnată definitiv de instanța supremă, în iunie 2018, la 6 ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu în dosarul Gala Bute, trebuie să execute pedeapsa, a decis joi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Astfel, Udrea trebuie să meargă la închisoare după 7 ani de procese, timp în care a profitat de o decizie a Curții Constituționale pentru a tergiversa dosarul. Ea a plecat însă din România înainte de pronunțarea deciziei instanței, fiind prinsă după câteva ore, în Bulgaria.

Cum a fost prinsă Udrea

Potrivit agenţiei bulgare de presă BTA, citată de Agerpres, Elena Udrea a fost reţinută joi în apropierea punctului de frontieră Kulata, la graniţa Bulgariei cu Grecia, în urma unei solicitări urgente a poliţiei române de a opri un vehicul care intrase în Bulgaria. La cererea autorităţilor române, aceasta a fost reţinută pentru 24 de ore pentru a o împiedica să părăsească ţara sau să fugă.

Poliţia bulgară a fost informată că Udrea a comis infracţiuni în timpul mandatului său de ministru, între 2009 şi 2012, obţinând mită de peste 12 milioane de lei româneşti şi 1,1 milioane de euro de la mai multe companii.

Curtea Supremă de la Bucureşti a găsit-o pe Elena Udrea vinovată de organizarea ilegală a unei gale de box pe cheltuiala statului pentru a-şi îmbunătăţi imaginea înaintea alegerilor parlamentare din 2012, confirmând propria decizie din 2018, care a fost ulterior anulată de Curtea Constituţională din cauza unei nereguli.

Cu toate acestea, Udrea nu s-a prezentat în faţa instanţei pentru pronunţarea hotărârii, alegând să se îndrepte spre Bulgaria cu o maşină la punctul de trecere a frontierei Giurgiu-Ruse, a anunţat poliţia română de frontieră. Plecarea Elenei Udrea a fost legală, întrucât nu i s-au impus restricţii de circulaţie în timp ce Curtea Supremă îşi pregătea hotărârea.

În 2018, Udrea a fugit în Costa Rica, înainte de a fi găsită de Interpol şi extrădată în România un an mai târziu. La întoarcere, ea nu a fost încarcerată, dar a fost obligată să plătească 8,1 milioane de lei (3,27 milioane de dolari) drept despăgubiri către trezorerie.