Pelerinajul din 30 noiembrie la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei din apropierea localităţii constănțene Ion Corvin va fi permis în acest an și se va desfășura cu respectarea mai multor reguli, în contextul pandemiei, a anunțat vineri prefectul judeţului Constanţa, Silviu Coşa.

Pelerinaj la moasteFoto: Agerpres
  • "Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei este un moment de mare importanţă pentru noi, întreaga comunitate de credincioşi din ţară, cu precădere pentru cei din Dobrogea. Pelerinajul la mănăstirea aflată în zona Ion Corvin va fi permis, conform legislaţiei actuale, dar cu respectarea mai multor reguli, gândite de autorităţi special pentru protecţia sanitară a fiecărui participant", a transmis prefectul judeţului Constanţa.

Conform acestuia, vor exista maai multe reguli, conform actelor normative privind organizarea procesiunilor şi pelerinajelor:

  • purtarea măştii este obligatorie pe tot parcursul pelerinajului
  • personalul de cult se va asigura că este păstrată o distanţă de cel puţin 2 metri între participanţi

Prefectul a menţionat că participanţii pot proveni şi din afara localităţii în care va avea loc pelerinajul, dar nu pot ajunge acolo folosind transporturi organizate sau curse ocazionale.

"Aşadar, nimeni nu poate interzice dreptul la credinţă, autorităţile doar facilitează desfăşurarea unui eveniment religios, cu respectarea unor norme pe care, personal, le consider de bun simţ. Fac apel la conştiinţa tuturor enoriaşilor. Acelaşi lucru îl aşteptăm şi de la personalul de cult, care va beneficia de sprijinul şi ghidarea forţelor MAI", a declarat prefectul Constanţei, citat de Agerpres.

În urmă cu un an, a fost restricţionat accesul la slujba de la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei a persoanelor din afara localităţii Ion Corvin, însă măsura a fost contestată de către Arhiepiscopia Tomisului, dar şi de mai mulţi credincioşi veniţi din alte localităţi, care nu au respectat dispoziţiile autorităţilor, fiind aplicate şi amenzi.