Subprefectul de Timiş, Ovidiu Drăgănescu, a declarat că singura alternativă pentru ca spitalele să aibă încălzire este să treacă pe surse bazate pe energie electrică, însă acest lucru ar însemna supraîncărcare şi poate duce la tragedii cum au fost cele de la Piatra Neamţ, Bucureşti sau Constanţa.

Coronavirus in RomaniaFoto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

”O situație gravisimă în contextul pandemiei de covid19, dar și pentru toți pacienții ce ies din operații sau sunt la secțiile ATI. Singurele alternative sunt aproape inaplicabile: încălzire pe curent, ceea ce poate duce la supraîncărcare și accidente și tragedii ca la Piatra-Neamt, București sau Constanța, ori cu ajutorul instalațiilor de climă, dar la temperaturi negative ele se pot bloca de la înghețarea apei eliminate”, a scris Drăgănescu, care are și atribuții de prefect, pe pagina sa de Facebook.

Ovidiu Drăgănescu a adăugat că a discutat cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, despre situaţia de la Timişoara, însă nu a găsit o soluţie.

"Am căutat soluţii la ministerul Energiei şi la guvern, dar un ajutor imediat din rezerva de stat nu poate fi aprobat decât prin ordonanţă de guvern, ceea ce este imposibil acum deoarece un guvern demis nu poate adopta, constituţional, un asemenea act. Caut în continuare o soluţie care să ajute Colterm să repornească alimentarea cu agent termic a Timişoarei”, a mai scris Drăgănescu.

Toate spitalele din Timișoara - Spitalul Județean, Spitalul de Copii Louis Țurcanu, Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș, Spitalul Municipal, Institutul de Boli Cardiovasculare și Spitalul CFR - au rămas fără apă caldă și căldură după ce E.On a oprit furnizarea gazului către societatea de termoficare Coltrem, intrată oficial marți în insolvență, din cauza datoriilor.

Managerul Spitalului Județean din Timișoara, medicul Raul Pătrașcu, a declarat pentru HotNews.ro că "riscăm ca toate eforturile pe care le-am depus, eforturi supraomenești, pentru a salva viețile oamenilor să se năruie. Pentru că un organism bolnav nu se poate lupta și cu boala și cu frigul, nu poate rezista la atâția factori de stres".

Bolnavii de la Spitalul Judeţean Timişoara au primit plăpumi şi pături pentru a se încălzi, după sistarea furnizării agentului termic, în timp ce la Terapie Intensivă se folosesc pături electrice şi aparatele de climatizare, potrivit News.ro.

Citește și:

VIDEO Incendiu la Secția ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța: Bilanț revizuit: 7 din cei 10 pacienți de la ATI au murit/ Imagini dramatice cu pacienți scoși pe geam. Spitalul nici măcar nu ceruse autorizație de securitate la incendiu