De vineri începe procedura de concurs de admitere la Institutul Naţional de Magistratură pentru 300 de auditori în justiţie, dintre care 175 de judecători şi 125 de procurori. Ministrul Justiției, Stelian Ion, spune că sistemul ”are nevoie imperioasă de judecători şi procurori” și că efectele blocării acestor concursuri, timp de mai bine de un an, se vor menține o perioadă.

Stelian IonFoto: Agerpres
  • "Sistemul de justiție are nevoie imperioasă de judecători și procurori. A fost ratat un an de concursuri de admitere la INM și în magistratură și efectele se vor menține o perioadă de timp.
  • Am reușit să deblocăm concursurile și, de astăzi, s-a declanșat procedura de înscriere pentru viitorii judecători și procurori.
  • Îmi doresc o competiție reală și de calitate, un concurs cu mulți candidați, din rândul cărora să fie selectați, pe merit, viitorii magistrați.
  • Absolvenții de drept au acum ocazia să opteze pentru intrarea în magistratură și să contribuie astfel la o justiție dreaptă și în interesul cetățenilor", a declarat, vineri, Stelian Ion.

Marți, Consiliul Superior al Magistraturii a decis organizarea concursului de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, în perioada 30 iulie 2021 - 5 aprilie 2022, aprobând şi posturile scoase la concurs. Totodată, CSM a stabilit că în perioada iulie 2021-martie 2022 se va desfăşura concursul de admitere în magistratură, la Bucureşti.

CSM a aprobat și numărul şi posturile de judecător care urmează să fie scoase la concursul de admitere în magistratură - 75 de posturi, numărul şi posturile de judecător în privinţa cărora se poate dispune suplimentarea - 23 de posturi, numărul şi posturile de procuror care urmează a fi scoase la concursul de admitere în magistratură - 50 de posturi, numărul şi posturile de procuror în privinţa cărora se poate dispune suplimentarea - 10 posturi.

Taxa de înscriere la concursul de admitere la INM a fost stabilită la 1.400 de lei.

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și Asociația Inițiativa pentru Justiție cer CSM să revină asupra calendarului de concurs, precum și asupra taxei.