25 de organizaţii civice cer demisia membrilor Curții Constituționale după decizia privind Secția specială

de Redactia     HotNews.ro
Vineri, 11 iunie 2021, 12:53 Actualitate | Esenţial


Valer Dorneanu
Foto: Agerpres
25 de organizaţii civice din România şi din străinătate solicită demisia membrilor Curții Constituționale după decizia prin care interzic judecătorilor români să constate încălcarea dreptului european cu privire la Secţia specială.

Demersul a fost inițiat de către asociația Iniţiativa pentru o Cultură Democratică Europeană, care consideră că decizia CCR este "o înșiruire de sofisme menite să arunce în aer ordinea de drept European", "creează incertitudine juridică și obligă instanțele naționale la nerespectarea unei hotărâri a CJUE": "Situația este fără precedent, dar și fără ieșire. Încălcarea obligațiilor care ne revin ca stat membru UE dictată de CCR trebuie sancționată cu demisia judecătorilor constituționali care au adoptat această hotărâre".

Cele 24 de organizații civice care s-au alăturat acestui demers spun și ele că decizia din 8 iunie a CCR contravine jurisprudenţei constante a Curții de Justiție a UE potrivit căreia judecătorul naţional este primul judecător european, iar acest rol nu poate fi interzis de nicio autoritate, lege sau practică, chiar dacă este vorba de o curte constituţională.
 • "Curtea Constituţională refuză să respecte hotărârea CJUE din data de 18 mai 2021 care consacră obligativitatea pentru statul român de a pune în aplicare recomandările din cadrul Rapoartelor MCV, printre care şi desfiinţarea Secţiei speciale. CCR impune judecătorilor naţionali ca, din moment ce a fost decisă în România constituţionalitatea înfiinţării Secţiei speciale, ei să nu poată aplica direct dreptul european care se opune în mod clar unei astfel de Secţii", afirmă reprezentanții organizațiilor civice.
Între acestea se numără VeDem Just, Freedom House, RESET, Corupţia Ucide, Asociaţia Geeks for Democracy, Rezistenţa.


CCR a decis că înființarea SIIJ este constituțională, respingând sesizările făcute în acest caz.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a pronunțat pe 18 mai decizia în procesele deschise de asociații de magistrați din România privind înființarea controversatei Secții speciale de anchetare a magistraților și arată că exemple practice luate din activitățile SIIJ sunt de natură să confirme realizarea riscului ca această secție să se asemene unui instrument de presiune politică și să intervină pentru a schimba cursul anumitor anchete penale sau al unor proceduri judiciare privind, printre altele, fapte de corupție la nivel înalt într‑un mod care ridică îndoieli cu privire la obiectivitatea sa.

CJUE a lăsat totuși la latitudinea instanțelor naționale "să verifice dacă reforma care a condus în România la înființarea unei secții specializate însărcinate cu anchetarea judecătorilor și a procurorilor nu este de natură să facă secția permeabilă la influențe exterioare". Decizia a fost pronunțată într-un proces deschis la CJUE de către mai multe instanțe și de Forumul Judecătorilor din România și Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului privind legalitatea înființării acestei secții speciale, în guvernarea PSD.

Curtea de Justiție a UE subliniază că o astfel de reglementare trebuie să fie justificată de imperative obiective și verificabile legate de buna administrare a justiției și să garanteze că această secție nu poate fi utilizată ca instrument de control politic al activității judecătorilor și a procurorilor.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14974 vizualizari

 • +39 (53 voturi)    
  hm (Vineri, 11 iunie 2021, 12:55)

  dum_i [utilizator]

  judecatorii ccr sunt garantia mentinerii SMR

  statul mafiot rrromanesc
  • -16 (24 voturi)    
   ghinion, CC n-a intrat in joc (Vineri, 11 iunie 2021, 16:05)

   jescu [utilizator] i-a raspuns lui dum_i

   Curtea Constitutionala a spus doar ca parlamentul a dat legea, si tot parlamentul poate sa o modifice cand vrea si cum vrea. Din punctul lor de vedere e constitutional. Unii de prin diverse partide vor sa foloseasca CC pentru jocuri politice. Ghinion, CC n-a intrat in joc. Nu mai bine se transa problema in parlament fara implicarea CC. Ce vina au oamenii aia din CC ? Nu mai bine cele 25 de organizatii presau parlamentul in loc sa preseze CC ?
  • +2 (2 voturi)    
   Arestarea judecatorilor corupti de la CCR (Sâmbătă, 12 iunie 2021, 23:50)

   Cozmin II [utilizator] i-a raspuns lui dum_i

   Procurorii trebuie sa aiba curaj sa-i trimita in judecata de judecatorii corupti sau santajabili de la CCR, pentru aderare la un grup infractional organizat, pentru abuz in serviciu, pentru depasirea atributiunilor si pentru favorizarea infractorilor.
   Prin unele decizii aberante si criminale ale acestora, a fost pusa in pericol siguranta nationala.
   Pe baza trimiterii in judecata, presedintele trebuie sa-i suspende sau sa-i demita pe judecatorii corupti sau santajabili de la CCR.
 • -36 (58 voturi)    
  Propunere (Vineri, 11 iunie 2021, 12:56)

  Un cititor [utilizator]

  Barna sa faca toate legile din tara asta. Ca doar de-aia e profesionist. Restul sunt niste prosti.
  • -7 (25 voturi)    
   CC a Germaniei a decis la fel ca CC a Romanieii (Vineri, 11 iunie 2021, 15:20)

   animatron [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   A se vedea decizia Curtii Constitutionale germane, din cauza careia Germania, tara fondatoare a UE, a intrat in procedura de infringement.

   Judecatorii constitutionalisti germani au respins clar ideea ca decizii ale Comisiei UE pot fi aplicate "direct" in dreptul intern, fara sa treaca prin Parlament si fara sa fie in acord cu Constitutia federala a tarii.

   Curtea de la Karlsruhe a creat un soc printre birocratii europeisti, pentru ca pune limpede problema suveranitatii nationale si a deciziilor parlamentare interne.

   Daca astfel de decizii interne constitutionale sunt ignorate de UE ne putem intreba daca un Parlament national mai are vreo alta valoare decat una simbolica, daca "suveranitatea" e reala, daca mai conteaza ce voteaza un parlamentar roman la Bucuresti din moment ce un bugetar UE il poate pur si simplu ignora.

   O instanta care are neclaritati se adreseaza fie Curtii Constitutionale interne (sunt state care nu au asa ceva), fie Curtii Supreme interne, fie CJUE.

   Dar intotdeauna sunt prevazute proceduri de punere in acord a deciziilor interne cu "dreptul european" sau decizii ale CJUE.

   In clar, treci printr-o procedura, de obicei legislativa parlamentara, nu decizi tu de la o Judecatorie oarecare daca iti convine mai mult o decizie UE sau o lege a Romaniei !

   Ce se intampla acum e o lupta politica si propaganda mediatica, are foarte putin de-a face cu dreptul intern sau "european".

   E vorba de lupta politica intre "federalisti" care vor o UE centralizata sub control franco-german si "suveranisti" care vor sa pastreze o doza de libertate si independenta pentru tarile membre.
 • -27 (57 voturi)    
  da da (Vineri, 11 iunie 2021, 12:59)

  cmariusalin [utilizator]

  justitia noastra trebuie sa raspunda doar in fata strainilor, astfel incat sa poata fi manipulati dupa nevoie
  aparitia a inca un actor intern concurent ii nemultumeste grozav
  • +7 (19 voturi)    
   care justitie a voastra mah ? (Vineri, 11 iunie 2021, 15:13)

   sfarleaza [utilizator] i-a raspuns lui cmariusalin

   Ai multe exemple in care "justitia noastra" a aparat mai mult pe cetateanul onest si mai putin pe infractor ? Nu cumva e tocmai invers in justitia romaneasca ?
 • +26 (54 voturi)    
  aparatorii infractorilor (Vineri, 11 iunie 2021, 13:02)

  NOTORIOUS [utilizator]

  CC = aparatorii infractorilor, asta e trista realitate
 • +34 (60 voturi)    
  Dorneanu 'judecatorul suprem' parlamentar PSD (Vineri, 11 iunie 2021, 13:22)

  mihaiAlt [utilizator]

  Un rusofon si anti-european a ajuns Sef la Curtea Constitutionala adica el dicteaza ce vrea el fara ca nimeni sa nu poata argumenta nimic. Si impotriva intereselor Romaniei.

  La fel ca CNA, CCR si alte institutii nu anihilate ci transformate in arme impotriva poporului roman de catre ciuma PSD.
  • -18 (34 voturi)    
   CCR e mai mult decat doar Dorneanu (Vineri, 11 iunie 2021, 13:47)

   palatin [utilizator] i-a raspuns lui mihaiAlt

   O poza cuprinzatoare, se poate?
   Ca m-am saturat "numai Dorneanu".
   • +6 (20 voturi)    
    Dorneanu si clica lui de paraziti (Vineri, 11 iunie 2021, 15:15)

    sfarleaza [utilizator] i-a raspuns lui palatin

    Iti e mai comod asa maestre ? :))
   • -2 (6 voturi)    
    Pivniceru, Marian Enache (Sâmbătă, 12 iunie 2021, 11:55)

    mgexpert [utilizator] i-a raspuns lui palatin

    și alți dinozauri roșii
 • +35 (61 voturi)    
  CCR a zis ca trebuie ignorata decizia CJUE (Vineri, 11 iunie 2021, 13:26)

  Gryphus [utilizator]

  Daca nu era clar pt toata lumea ca PSD si-a facut sistem paralel de Justitie care include si CCR, acum sper ca e clar.
 • +28 (56 voturi)    
  CCR trebuie să dispară - asta-i singura soluție. (Vineri, 11 iunie 2021, 13:34)

  vax_XXL [utilizator]

  Putem vota orice fel de politicieni, buni, răi, proști, deștepți, dar măcar putem scăpa de ei, e adevărat, târziu, o dată la 4 ani.
  Dar de acești așa-ziși judecători ce sunt doar niște nemernici cocoțați în funcții pe un mandat cvasi-nelimitat NU putem scăpa așa de ușor. În plus, pot fi corupți cu ușurință, pot fi cu dificultate acuzați și condamnați și pot fi participanți la manevre mult mai murdare împotriva țării și împotriva cetățenilor români decât hoțiile și parandărăturile unor prostovani nemernici de politicieni.
  Dacă nu scăpam de formula aceasta instituită de Iliescu și Iorgovan - doi trădători de neam și țară, atunci calea străinătății, pierderea speranței și adâncirea în nemernicie a celor mai slabi devin simple certitudini pe care le putem aștepta mai devreme sau mai târziu.
  • +6 (16 voturi)    
   Ca sa ajungi la solutia aia... (Vineri, 11 iunie 2021, 15:21)

   sfarleaza [utilizator] i-a raspuns lui vax_XXL

   Tre' sa mergi la vot ! Sa obtii in sfarsit un Parlament reprezentativ pentru toata natia, nu votat numai de un sfert de bobor (cu creier cat nuca). Altfel nu schimbi in veci Constitutia si CCR'ul iti va da m**e perpetuu, cu prisosinta si in vecii vecilor.
 • +23 (43 voturi)    
  Nu pleaca cainele de la Măcelărie! (Vineri, 11 iunie 2021, 13:47)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  Nu au onoare sa-si dea demisia!
 • +1 (15 voturi)    
  De acord (Vineri, 11 iunie 2021, 14:04)

  consumator2 [utilizator]

  Dar cei care vin sa fie numiti prin concurs, nu cum vrea politicul!
 • -3 (19 voturi)    
  alo, (Vineri, 11 iunie 2021, 14:16)

  nick1587873340950 [utilizator]

  cei cu atitea behaitoare pe aici ? SE RESPECT LEGEA, CE NU E BINE ? ca se pune mina pe cei care fac invirteli ?
  • -1 (11 voturi)    
   alo (Sâmbătă, 12 iunie 2021, 0:42)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui nick1587873340950

   Care lege, tovarase?
   Citeste articolul, macar, inainte de a comenta.
 • +14 (32 voturi)    
  Imediat (Vineri, 11 iunie 2021, 14:44)

  Akylas [utilizator]

  Curtea rusinii ar trebui dizolvata prin lege imediat, iar pe urma ar trebui alesi noi judecatori, integri si neafiliati politic !!! Ne-am saturat de aceste nulitati, in frunte cu tovarasul Dorneanu Valer !!!
  • 0 (16 voturi)    
   N'ai cum sa dizolvi CCR prin lege (Vineri, 11 iunie 2021, 15:25)

   sfarleaza [utilizator] i-a raspuns lui Akylas

   Numai schimbarea Constitutiei poate rezolva problema acestei curti putrede, care functioneaza in realitate ca o a treia camera a Parlamentului (la cheremul politicienilor momentului). Pana nu ai un Parlament cat de cat curat n'ai nici o sansa sa scapi de actuala combinatie a acestei gasti de paraziti.
 • +14 (30 voturi)    
  CCR mai tare ca PCR (Vineri, 11 iunie 2021, 14:59)

  Sati [utilizator]

  Curtea PSD-isdistilor judeca dupa constitutia lui Iorgovan. CCR-ul nu a aflat ca suntem in Uniunea Europeana. Sa le spuna cineva.
  • 0 (4 voturi)    
   nici CC a Germaniei n-a aflat (Sâmbătă, 12 iunie 2021, 15:32)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui Sati

   ca sa vezi :)))
  • 0 (0 voturi)    
   Te-apuca rasul... (Duminică, 13 iunie 2021, 13:08)

   muscha mbanana [utilizator] i-a raspuns lui Sati

   mare e gradina Domnului si multi ciudati in ea , nu mai stiu ce sa nascoceasca , noaptea , sub plapuma , in loc sa faca ce trebuie , se apuca sa-si inchipuie fel de fel de prostii ! De fapt , la ce te poti astepta de la niste sorosisti !!!
 • +8 (14 voturi)    
  Daca parlamentul (Vineri, 11 iunie 2021, 15:14)

  ACP [utilizator]

  a infiintat sectia speciala prin lege sa o si desfiinteze. La fel ca si o lege care nu este conforma cu standardele UE tot in parlament se rezolva.
 • 0 (12 voturi)    
  Si ce daca (Vineri, 11 iunie 2021, 16:56)

  sorance2000 [utilizator]

  este constitutional infiintarea ei! Tot atat de constitutionala este si desfiintarea ei. Ca nu e scris in constitutie ca trebuie sa existe aceasta sectie (dubioasa).
  • -1 (3 voturi)    
   DNA e dubioasa (Sâmbătă, 12 iunie 2021, 15:33)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui sorance2000

   maciuca politica a multinationalelor
 • -1 (3 voturi)    
  si pe ei nu-i doare nici in pix (Sâmbătă, 12 iunie 2021, 11:37)

  mongolul [utilizator]

  nu pot, ca nu e constitutional.......
 • -1 (3 voturi)    
  Acesti...dumnezei ai (Sâmbătă, 12 iunie 2021, 14:38)

  persuasiv [utilizator]

  dumnezeilor.
 • +1 (3 voturi)    
  organizatii civice ale sri-aripa cia (Sâmbătă, 12 iunie 2021, 15:29)

  srpc [utilizator]

  mai exact
 • -1 (7 voturi)    
  C.C.R. (Sâmbătă, 12 iunie 2021, 15:54)

  atc [utilizator]

  Doua intrebari la HN:
  - pe cine reprezinta cele 25 de " organizatii civice" si cam catzi membri au?
  - cum isi castiga existenta?
  Pentru ca e interesant de stiut cine sunt cei care au acest tupeu major, si anume sa le ceara demisia membrilor CCR, numiti de institutiile cele mai democratice ale statului, alese prin vot: Presedintele si cele doua camere ale Parlamentului.
  • +1 (3 voturi)    
   Ii reprezinta pe Romanii cinstiti si inteligenti (Duminică, 13 iunie 2021, 0:01)

   Cozmin II [utilizator] i-a raspuns lui atc

   Acele 25 de organizatii civice ii reprezinta pe Romanii cinstiti si inteligenti, care nu pot fi indobitociti de minciunile, calomniile, dezinformarile si intoxicarile mafiei psd.
   Cand tara este captiva mafiei psd, cand mafia si-a infiltrat oameni in toate structurile statului, nu poti spune ca mai exista institutii democratice.
   Parlamentul este populat, in majoritate, cu infractori, corupti, likele sau cozile acestora de topor.
   Ce pretentii poti avea la un parlament, in care parlamentarii sunt pusi pe liste de seful partidului, in functie de cat au cotizat ? Cei care au furat cel mai mult, isi permit sa-si plateasca locul in parlament.
   Ce pretentii poti avea de la un parlament in care mafia psd controleaza aproape toata mass-media si dezinformeaza alegatorii ?
   Ce pretentii poti avea de la un parlament, in care mafia psd fraudeaza masiv alegerile ?
   • 0 (2 voturi)    
    Demisie CCR?! (Duminică, 13 iunie 2021, 8:41)

    atc [utilizator] i-a raspuns lui Cozmin II

    1."...ii reprezinta pe Romanii cinstiti si inteligenti,
    E chiar O.K.! Dar, din ce idei exprimati voi astia inteligentii pe-aici, nu pareti a fi prea multi! Sunt ceva mai multi ailalti, adica, prin contrast cu voi,"hotzi si prosti"! Ca sa vezi cine dadu, prin vot democratic, actuala coalitie majoritara din Parlament!
    2." Parlamentul este populat, in majoritate, cu infractori, corupti, likele sau cozile acestora de topor." E si mai O.K.! Da' n locul tau, inteligent cum te consideri si oricat de suparat pe "mafia" pesedista, nu mi-as permite sa jignesc taman COALITIA MAJORITARA parlamentara, - care dadu si Guvernul "diamantin"- adica pe asa zisii "liberalo-progresisti!". Pai, vorba lu' Pristanda
    ( ala din "Scrisoarea..." lu' Caragiale- scriitor roman, sec.XX): eu cu cine ( mai ) votez, coane' Fanica! Cu 25 de "civici"? Or fi avand ei epoleti mai mishto?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by