Ce metode au folosit Franța și Germania pentru a vaccina cât mai multe persoane vulnerabile și cum s-ar aplica și în România​

de Gabriel Bejan     HotNews.ro
Marţi, 13 aprilie 2021, 7:39 Actualitate | Esenţial


Vaccinare Nisa, Franta
Foto: Serge Haouzi/Xinhua News/ Profimedia
​În Franța, doar una din zece persoane trecute de 75 de ani care au fost sunate să vină la vaccin a și făcut-o, în timp ce în Germania salvarea campaniei este așteptată de la medicii de familie. La fel și în România, deși, deocamdată, medicii de familie spun pas.

România a vaccinat până acum prea puțini vârstnici și bolnavi cronici, arătând că nu-i pasă cu adevărat de persoanele vulnerabile, spre deosebire de statele occidentale unde lucrurile stau exact pe dos. Această percepție este destul de răspândită în România, la trei luni de la debutul campaniei de vaccinare.

Într-o postare pe Facebook, Liviu Iolu de la PLUS a avansat chiar și niște cifre: doar 30% dintre bătrâni și bolnavi au fost vaccinați în România. În timp ce în Franța, de exemplu, procentul acestora ar fi de peste 70%.

Dintr-un anumit punct de vedere, nu este chiar ciudat faptul că unii au impresia că persoanele vulnerabile în fața COVID au fost ignorate de statul român în cele trei luni de la debutul campaniei de imunizare.

Iar aici principalul argument se leagă de decizia Comitetului de vaccinare de a pune în aceeași oală, în etapa a doua, populația cu grad ridicat de risc și așa-numiții „lucrători esențiali”. Aceștia din urmă, mult mai abili decât primii în folosirea cu succes a platformei de vaccinare, în condițiile în care dozele nu ajungeau pentru toată lumea.

A fost ca și cum ai pune să alerge la un maraton alergători profesioniști și amatori și te-ai întreba apoi de ce numai primii trec linia de sosire.

De asemenea, era ușor de prevăzut că într-o țară în care jumătate din populație locuiește în mediul rural, uneori fără acces direct la servicii de sănătate de orice fel (și fără o minimă alfabetizare digitală), mulți nu vor avea cum să ajungă fizic să se vaccineze chiar dacă, să zicem, ar fi reușit să treacă de examenul programării prin platformă.

Și, fără îndoială, mulți nu și-au permis să opteze pentru soluții aflate la sute de kilometri depărtare de casă.

Dincolo însă de a recunoaște niște realități românești particulare- gradul de urbanizare mai redus decât în alte țări, lipsa educației digitale, factorii culturali etc- întrebarea constructivă ar fi dacă totuși există ceva care a funcționat bine în vest în ceea ce privește vaccinarea vulnerabililor și ar putea fi importat și în România. Pentru asta ar trebui să ne uităm în jurul nostru.

Franța: Autoritățile sună persoane vulnerabile pentru a le chema la vaccinare, dar doar una din zece acceptăUn „vaccinodrom” în Perpignan, Franța, 12 April 2021. FOTO: Jc Milhet/AFP/ Profimedia


Franța era ieri la 15,7% din populație vaccinată cu cel puțin o doză și la 5,5% din populație imunizată complet. În ceea ce privește persoanele vulnerabile, lucrurile stau în felul următor: persoanele din azilurile de vârstnici au fost imunizate în proporție de 75%, iar cele care trăiesc în casele lor, din segmentul de vârstă 75-79 de ani, au fost vaccinate doar în proporție de 35%.

Francezii cu vârstele între 65 și 69 de ani nu sunt imunizați decât într-o proporție de 4 procente, potrivit unui articol Radio France International.

Deci nici Franța nu stă grozav la protejarea persoanelor vulnerabile, iar procentul mare de imunizați în fața COVID se regăsește doar în rândul celor instituționalizați. Fapt într-un fel logic, deși și aici au existat suficiente controverse, pentru că, în sine, procesul de vaccinare din aceste centre s-a dovedit mult mai complicat, din cauza documentației stufoase, decât și-au imaginat autoritățile.

Mai trebuie spus că Franța a început vaccinarea pe grupe de vârstă, primii fiind cei peste 75 de ani, iar începând de pe 12 aprilie procesul a ajuns și la grupa de vârstă de peste 55 de ani (cu o lună mai devreme decât se anunțase inițial).

L-am întrebat pe jurnalistul RFI Vasile Damian, de la Paris, ce a funcționat și ce nu a funcționat în această țară în ceea ce privește atragerea populației vulnerabile către centrele de vaccinare.

Franța este printre țările unde gradul de încredere în vaccinurile anti-COVID este scăzut. (era ⅓ în toamnă, potrivit sondajelor, între timp a mai crescut, pentru ca să scadă din nou după scandalul Astra Zeneca). Există neîncredere chiar și în rândul medicilor.

Vasile Damian mi-a spus că, recent, autoritățile s-au apucat să trimită scrisori de informare acasă persoanelor trecute de 75 de ani și care s-au aflat cumva „sub radar” în acest proces.

„Adică persoanelor care nu intră pe internet, trăiesc în localități mici, rurale etc. Apoi, de o săptămână, au început să dea și telefoane persoanelor din această categorie de vârstă. Au fost date 30 de mii de telefoane pe zi din care aproximativ 3000, deci cam 10%, s-au soldat cu prezența persoanei respective la vaccinare. În plus, 20% din persoanele contactate au refuzat ferm vaccinarea, din diverse motive”, mi-a spus Vasile Damian.

În Franța nu numai medicii vaccinează, ci și farmaciștii, cei care sunt deja obișnuiți să facă vaccinuri pentru gripa sezonieră. Ca o particularitate, după cum spune Vasile Damian, campania de vaccinare s-a axat în principal pe grupe de vârstă:

„Nu prea este voie să te întrebe cineva despre comorbidități, alte boli, sunt date personale, s-a mers mai mult pe categorii de vârstă. Și nu au existat nici atâția esențiali la vaccinare, cum ar fi jurnaliștii. Cel mult profesorii”.

Chiar dacă unele dintre metodele din Franța, cum ar fi telefonarea sau informarea prin poștă a persoanelor vulnerabile care nu s-au vaccinat, ar putea fi aplicate și în România, întrebarea care se pune este dacă acestea vor avea vreun efect concret. Probabil, la fel ca în Franța.

Germania și medicii de familieCampanie vaccinare în Germania. FOTO: DAVID GANNON/ AFP/ Profimedia


Germania va avea alegeri legislative federale în luna septembrie, deci subiectul vaccinării este unul care are și o importantă componentă electorală. Potrivit datelor oficiale, la data de 11 aprilie, 6,1% din populație era complet vaccinată (5,03 milioane de oameni) și 13 milioane au primit cel puțin o doză.

Ca și în Franța, vaccinarea s-a făcut pe grupe de vârstă, primii find cei de peste 80 de ani (alături de personalul medical din linia întâi), apoi persoanele trecute de 70 de ani plus cele cu boli cronice și așa mai departe.

Au existat critici și în Germania în ceea ce privește strategia de vaccinare. De exemplu, expertul în imunologie Michael Meyer- Hermann a susținut că prioritizarea ar fi trebuit făcută în funcție de numărul de contacte sociale ale persoanelor și nu în funcție de vârstă, pentru că astfel ar fi avut un efect mai mare.

Cât de vaccinați sunt vulnerabilii din Germania? Depinde foarte mult în ce land trăiesc.

”Încă din 15 februarie, remarcam faptul că în landul Saxonia Inferioară 90% din personalul din căminele de bătrâni era deja vaccinat. Un lucru remarcabil, dar care nu se regăsește peste tot în Germania”, mi-a spus jurnalistul Deutsche Welle, Robert Schwartz.

Ceea ce s-a întâmplat însă cu adevărat semnificativ în Germania de a crescut numărul celor vaccinați a fost implicarea medicilor de familie la începutul acestei luni. Până acum, injecțiile s-au administrat doar în cele 430 de centre de pe teritoriul Germaniei.

„De la începutul lunii aprilie, de când au început să vaccineze și medicii de familie, numărul imunizărilor zilnice s-a dublat. Sunt 35 de mii de cabinete medicale de familie în Germania, acum s-a ajuns la 650 de mii de persoane pe zi vaccinate”, spune jurnalistul german.

Implicarea medicilor de familie un avantaj evident remarcat și de presa locală. Medicii de familie își cunosc pacienții, știu cum să-i convingă, le știu istoricul medical.

Ce se mai întâmplă în Germania?

„Se va înăspri legislația în privința infectărilor, în sensul că Guvernul federal taie din atribuțiile landurilor. De exemplu, landul Saar, de la granița cu Franța, vrea să relaxeze restricțiile deși nu le-a scăzut numărul de cazuri. Potrivit noii legi, care intră în parlament în această săptămână, nu va mai fi posibil așa ceva”, mai explică Robert Schwartz.

România s-ar baza tot pe medicii de familie. Deocamdată, doar o treime vor să participe


Ca și în Germania, autoritățile din România par că vor să se bazeze pe medicii de familie pentru a ajunge cu vaccinurile acolo unde nu au ajuns până acum. Realitatea arată că în mediul rural, trăiesc foarte mulți dintre cei pe care-i considerăm vulnerabili în fața COVID. Și care, dintr-un motiv sau altul, nu au ajuns la un centru de vaccinare.

Valeriu Gheorghiță a explicat însă recent că doar 3 mii de medici de familie din cei peste 10 mii au optat pentru a participa la campania de vaccinare prin intermediul cabinetelor proprii. Adică 30%.

Campania de vaccinare prin medicii de familie ar trebui să înceapă la sfârșitul lunii aprilie sau începutul lunii mai. A existat și un program pilot, la Timișoara, dar care s-a dovedit a fi un eșec: 50 de medici de familie au vaccinat zece pacienți într-un interval de trei zile.

De ce atât de puțini medici de familie s-au înscris să dea o mână de ajutor la vaccinarea anti-COVID? Am întrebat-o pe Sanda Alexiu, președinta Asociației medicilor de familie.

”În acest moment legislația nu este adaptată pentru medicii de familie, ci doar pentru centrele de vaccinare. Dacă, de exemplu, se întâmplă ceva, un accident alergic și după aceea pacientul se îndreaptă împotriva mea eu nu sunt acoperită legal”, mi-a explicat Sanda Alexiu, de ce sunt medicii de familie reticenți în a intra în programul național de vaccinare anti-COVID.

Cine ar trebui să adapteze legislația? Ministerul Sănătății, spune Sanda Alexiu.

Am întrebat-o pe reprezentanta medicilor de familie dacă și-ar dori să participe la acest proces, în condițiile în care în Germania implicarea acestora a ajutat la protejarea multor persoane vulnerabile.

”Sigur, vaccinez de 28 de ani, pacienții mei au încredere în mine, aș putea să-i conving dacă au dubii. Dar trebuie ca ministerul Sănătății să ne facă suportul legal”.

În concluzie, nu există nicio garanție că ce a funcționat bine în altă țară va funcționa și în România. Sau ce a funcționat prost la alții va merge la noi. Toată lumea experimentează în acest moment și speră, cumva, ca până în vară să ajungă la imunitate de turmă. Chiar dacă matematica îi cam contrazice pe toți.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14199 vizualizari

 • -6 (12 voturi)    
  Trebuie intai ca cetatenii sa vrea sa se vaccineze (Marţi, 13 aprilie 2021, 7:51)

  emil bobu [utilizator]

  ceea merge greu in "tara" noastra.
  • +6 (16 voturi)    
   Multi vor, dar se asteapta enorm dupa doze! (Marţi, 13 aprilie 2021, 10:09)

   Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   .*.

   Sincer, s-au facut si sondaje, in jur de 70% vor sa se vaccineze. Doar 30% sunt sosocii, auristii si pesedistii care nu vor sa se vaccineze.
   Dar, se asteapta enorm dupa doze pana la vaccinare. Cunosc oameni care s-au inscris imediat pe 15 martie pe lista de asteptare si nici pana acum, dupa 1 luna, nu au fost programati pentru ca nu au ajuns dozele la ei. Desi ei vor neaparat sa se vaccineze, tot nu s-au vaccinat.
   Este o problema de logistica, problema care nu este doar in Romania, este si in Germania si in Franta si in multe tari din EU si chiar in USA.
   Singurele tari unde programarea a mers bine au fost Israel si UK.

   .*.
   • +1 (5 voturi)    
    Update din Germania (Marţi, 13 aprilie 2021, 15:17)

    carpadeserviciu [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

    Campania de vaccinare aici e un dezastru.

    Vaccinarea a inceput cu batranii, abia acum vaccineaza pe cei peste 70 ani. Au vaccinat si refugiatii (oameni tineri) inaintea platitorilor de taxe sau oamenilor bolnavi din spitale. Lucrurile aici se fac atat de gresit posibil pe cat se poate.

    Parerea mea e ca in toamna la alegeri Verzii si Marea Coalitie si-o vor lua urat de tot, iar AfD va lua avant. S-a gresit mult de tot si se va plati scump. In comparatie cu Germania, factorii de decizie din Romania sunt geniali. Jos palaria pentru cine controleaza asta in tara. Multi din amicii mei s-au dus si s-au vaccinat in tara.

    Aici ministrul sanatatii a fost prins furand din bani publici, si-a luat o vila foarte scumpa in Berlin iar sotul lui face afaceri cu masti. Vaccinarea i-ar cam strica veniturile. Toti il injura pe Twitter, presa e cenzurata si nu vorbeste nimic.

    Coruptie exista si in Germania, sumele sunt mai mari, dar e ingropata de justitie ca sa nu dea prost la imagine. Justitia in sine este foarte slaba, serviciile secrete si politia sunt subminate.
    • 0 (2 voturi)    
     refugiatii (Marţi, 13 aprilie 2021, 18:13)

     levierul [utilizator] i-a raspuns lui carpadeserviciu

     au fost vaccinati pentru mobilitatea pe care o au, spre diferenta de cei care stau acasa si baga commenturi pe hotnews, aia au nevoie
     • 0 (0 voturi)    
      Asta e o alta enormitate (Miercuri, 14 aprilie 2021, 0:26)

      Bwawa [utilizator] i-a raspuns lui levierul

      Adica oamenii trebuie sa stea in case si sa tina carantina, dar ursarii si descultii au liber la umblat.
      Pai asa bag si eu niste Mallorca sau Tenerife, ca doar nu am drepturi mai mici ca ale lor. Primesc vaccin din Paula.
      Pacat ca nu exista si vaccin cu inteligenta, mai ales pentru cei care sustin tampenia cu "mobilitatea". Guvernul german scuipa contra vantului.
   • 0 (0 voturi)    
    gresesti amarnic (Marţi, 13 aprilie 2021, 20:10)

    Francisc 1 [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

    dupa entuziasmul initial de inscriere pe liste doar 2 din 10 sau si dus la vaccin ( cel putin la medicul meu cel care i-a si înscris )
   • 0 (2 voturi)    
    Ce spui? (Marţi, 13 aprilie 2021, 22:02)

    Alex_capsunar [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

    In acest moment mai avem doar 430.000 de romani pe listele de asteptare, care vor intra la programare in urmatoarele 2 saptamani. Deja avem centre cu locuri libere in peste jumatate din judete chiar la Pfizer, de AZ nu mai vorbesc, sunt locuri libere in fiecare judet. Deci nu lipsa vaccinurilor e problema. Eu zic ca daca trecem de 35% va fi o minune, dar cred ca din iunie von incepe sa refuzam primirea unor doze
 • +3 (11 voturi)    
  Metoda germana certificata (Marţi, 13 aprilie 2021, 7:52)

  Vincent van Ghelie [utilizator]

  Este sa ai cat mai putini esentiali. Adica oamenii sa fie bine pregatiti si sa gasesti inlocuitor pe piata muncii pentru unul care este bolnav acasa.
  • +8 (18 voturi)    
   ... (Marţi, 13 aprilie 2021, 9:23)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui Vincent van Ghelie

   In Germania campania de vaccinare e un rateu in special din cauza informatizarii scazute, medicii de familie comunica prin fax(!) cu autoritatile.
   La noi medicii de familie par cea mai antivaccinista categorie, daca nu se schimba nimic se va vedea in curand dupa ce se termina de vaccinat cei care au dorit neaparat. Vorbesc de orase, nu de sate. Orase mici-medii care cumulate au o populatie de milioane.
   Cum a zis o doamna, cunostinta de familie daca stiam prin ce o sa trec(inca nu e bine) mai bine ma vaccinam, dar daca astia zic toata ziua la tv ca murim de la vaccin(?!).
   Inainte sa se imbolnaveasca era foarte vehementa , ea mananca ghimbir, ceapa si usturoi, ce covid.
 • -10 (14 voturi)    
  Reticenta persoanelor in varsta (Marţi, 13 aprilie 2021, 7:58)

  PowerIon [utilizator]

  Este cauza principala.
  Ei au 75% prioritate, esentialii au 25%.
  Se pare ca nu se mai gasesc nici multi esentiali doritori de vaccinare.
  Iar multi din restul populatiei cu 0% prioritate se vaccineaza pe rupte in ultimul timp, pentru isi doresc asta. Zero prioritate inseamna ca poti sa fii pe lista de asteptare de luni intregi fara sa te poti programa daca cel putin un varstnic sau esential se inscrie in orice moment.
  Din cauza reticentei populatiei s-ar putea sa avem un esec in atingerea pragului minim de imunizare. Si atunci va apare legea vaccinarii obligatorii anti Covid, cu exceptii pe motive medicale, care nu poate fii atacata la CEDO.
  • +5 (7 voturi)    
   Vei avea o surpriza, (Marţi, 13 aprilie 2021, 9:09)

   adi_69 [utilizator] i-a raspuns lui PowerIon

   exact ca la vot. La final, procentul cel mai mare de vaccinati va fi la varstnici, excat cum ei ies si cel mai mult la vot. Cel putin in cazul meu, din cei cu care am vorbit, in mod clar procentul e reticenti este mai mare ;a tineri decat la varstnici. Asta vorbesc in urban, ca in rural dezastrul este uniform.
   • +8 (8 voturi)    
    pai asa e normal (Marţi, 13 aprilie 2021, 11:37)

    c2 [utilizator] i-a raspuns lui adi_69

    riscul unui tanar de 20 de ani sa pateasca ceva de la Covid tinde spre 0

    insa riscul unui batran de 70 de ani e semnificativ

    e normal ca la batrani sa fie pana la urma o rata de vaccinare mult mai mare
    • 0 (8 voturi)    
     europa a pus carul in fata boilor (Marţi, 13 aprilie 2021, 13:53)

     zeroG [utilizator] i-a raspuns lui c2

     Era logic sa inceapa vaccinarea persoanelor active, adica a celor care muncesc, astfel incat sa se reporneasca cat mai rapid industria. In felul asta se faceau si economii la buget pentru ca nu se mai acordau ajutoare companiilor care si-au supendat activitatea, nu mai existau blocaje, etc. Si nici nu mai inebunea lumea din cauza restrictiilor.
     Daca Germania isi permite sa tina lumea in kurzarbeit, in Romania situatia este cu totul diferita.
     Pensionarii puteau sa stea si ei cuminti prin case pana le venea randul la vaccinare.
     Dar cum vaccinurile s-au dezvoltat intr-un timp extrem de scurt, probabil ca inca sunt in faza de testare.... pe cei in varsta.
     • 0 (0 voturi)    
      Gandeste-te (Marţi, 13 aprilie 2021, 21:04)

      PowerIon [utilizator] i-a raspuns lui zeroG

      La la limitele sistemului de sanatate, ca acolo mor oamenii.
      "Pensionarii puteau sa stea si ei cuminti prin case pana le venea randul la vaccinare".
      Cum nimeni nu le poate impune, au blocat sectiile ATI si au sanse mici sa scape.
      Iar acum numai cine nu vrea nu se vaccineaza, daca se da drumul fara programare la AstraZeneca sau stai cateva zile la Pfizer.
      2 milioane de doze in aprilie si 600 de mii pe listele de asteptare nu-ti spun nimic?
   • -2 (2 voturi)    
    Sa dea domnu sa fie cum zici (Marţi, 13 aprilie 2021, 13:55)

    PowerIon [utilizator] i-a raspuns lui adi_69

    dar deocamdata usurinta cu care in ultimele zile obtin SMS-uri cei tineri ma face sa cred ca aproape doar ei s-au inscris.
  • +3 (13 voturi)    
   Si eu ma vaccinez (Marţi, 13 aprilie 2021, 9:10)

   Socrate2021 [utilizator] i-a raspuns lui PowerIon

   Doar daca vina Godina cu ai lui peste mine in casa la 6 dimineata cu injectia; si cu Caramitru sa imi citeasca drepturile.
   • 0 (6 voturi)    
    :))) (Marţi, 13 aprilie 2021, 11:16)

    Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui Socrate2021

    Te asteapta popa din sat cu bratele deschise! Ca daca il obliga BORu sa te trimita la vaccin i-au mai scazut numarul de clienti...
 • -1 (11 voturi)    
  pai cum asa? (Marţi, 13 aprilie 2021, 8:00)

  tkd [utilizator]

  Pai nu auzim noi toata ziua de dimineata pana seara ce bine merge campania de vaccinare?
  ca suntem fruntasi in Europa

  Ce am dat iar cu oistea in gard si decidentii nostri iar ne mint in fata?
  Rusinica
 • +3 (15 voturi)    
  Etapa 4 (Marţi, 13 aprilie 2021, 8:49)

  elod [utilizator]

  Doar pustnicii din bârloguri și cine nu a vrut nu s-a vaccinat.
  Pandemia ține de mai de mult de un an, și unii parcă nici nu ar sta pe lumea aceasta. Vaccinarea este singurul subiect care se discută zi de zi de 4 luni. Este net, telefon, aparținător sau vecin și te-ai și vaccinat bătrân ce ești.
  Să spunem pe față, am ajuns în etapa 4 de vaccinare, în care trebuie să te rogi de oameni să binevoiască de a primi un vaccin. Da, trebuie și medicii de familie să vaccineze. În ultimă instanță putem vaccina în crâșme și beserici, că din acelea avem peste tot.
  • +11 (11 voturi)    
   ... (Marţi, 13 aprilie 2021, 9:31)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui elod

   Nu e chiar asa, sunt zeci de mii in asteptare, dar cred ca in cateva saptamani ajung si ei. Dupa aia, greu de zis in ce directie o ia. Unii s-au mai speriat vazand ce au patit rude/cunoscuti.
   O sa fie o perioada complicata pentru 65+ , sunt multe evenimente religioase luna asta.
 • +5 (17 voturi)    
  Articol inexact in multe locuri (Marţi, 13 aprilie 2021, 9:05)

  adi_69 [utilizator]

  Doar cateva observatii:
  - pana acum e greu de spus ca vaccinarea a mers prost, atata timp cat a acoperit, de departe, ritmul de livrare al vaccinurilor (care nu depinde de Ro)
  - intrarea pe platforma nu a fost singurul mod de inscriere. Exista call-center (sa dea un telefon poate cam oricine) si posibilitatea ca sa te inscrie medicul de familie. Iar abia aici e marea problema, ca foarte multi medici de familie au refuzat sa o faca
  - la medicul de familie te poti vaccina acum doar cu AZ si, in viitor, cu J&J. Cu AZ nu prea mai vrea nimeni sa se vaccineze (acum sunt aprox. 70000 de doze disponibile pe platforma si nu se inghesuie nimeni) Iar in experimentul de la Timisoara cu zeci de medici de familie, in 3 zile, s-au vaccinat sub 10 persoane, despre ce sa vorbim...
  - Franta si Germania au un numar mult mai mare de varstnici in azile decat Ro, in care majoritatea sunt la casele lor. In Ro chiar mentalitatea populara spune ca "te-a aruncat copilul in azil, nu vrea sa mai stie de tine, dupa cate ai facut pentru el". Daca comparam procentele de vaccinati pe azile si pe "independenti" suntem la fel ca Franta si Germania
  - pentru rural exista si echipe mobile. Trece intai primarul prin sat si face lista cu cine vrea sa se vaccineze si la data stabilita vine echipa mobila. Numai ca, aparent paradoxal, nu prea se inscribe nimeni. E greu sa vina cineva doar cu 2 doze.
  Iar in centrele fixe din rural, cate sunt, vin tot orasenii.
  - cea mai mare problema cu vaccinarea va fi ca nu prea vor mai fi doritori. Listele de asteptate scad treptat, in numar absolut. Acum mai sunt doar vreo 600000 inscrisi. In ritmul asta la 1 iunie va bate vantul prin centrele de vaccinare, tocmai cand se deschid mai multe si vine milionul de doze pe luna...
  • +2 (8 voturi)    
   @@@ (Marţi, 13 aprilie 2021, 10:28)

   Socrate2021 [utilizator] i-a raspuns lui adi_69

   La 1 mai va bate vantul, ce 1 iunie....daca nu chiar si mai devreme.
 • +6 (10 voturi)    
  Situatia in teren (Marţi, 13 aprilie 2021, 9:15)

  Vaka [utilizator]

  in Germania este cam asa:
  Prin Ianuarie au inceput vaccinarea. Planul este sa vaccineze pe grupe de varsta si sa prioritizeze anumite categorii profesionale (medici, ambulanta, pompieri, politie, cadre didactice din invatamantul prescolar si primar).

  Alt element este rigiditatea specific germana: cand au un plan, nu conteaza daca este bun sau prost, ei il executa aproare orbeste pana la capat. Aici decizia Romaniei de a face 75:25 si a oferi posibilitatea de a se vaccina tuturor doritorilor reprezinta o mare diferenta.

  In plus, vaccinarea se face diferit de la land la land: De exemplu in Bavaria au creeat o platforma (https://impfzentren.bayern/) similara cu cea din Romania, Berlinul pe de alta parte trimite scrisori.

  Au fost nenumarate scandaluri legate de achizitia vaccinurilor la nivel de UE, Premierul Bavariei a iesit de cateva ori public si a acuzat o campanie de achizitii prost facuta.

  Si ca sa fie treaba complete, au fost si incidentele AZ care au tras frana si mai tare.

  Noi ne-am inscris in Bavaria la jumatatea lui Januarie. La o luna jumate (inceputul lui Martie) ne-am inscris si in Romania. La jumatatea lui Martie me-am pus pe lista de asteprate in Romania, in cateva zile am primit invitatiile si acum doua saptamani ne-am vaccinat la Romexpo. In Bayern nu s-a intamplat inca nimic. Estimarile sunt ca la noi s-ar putea ajunge undeva in vara-toamna.
  • +5 (5 voturi)    
   Mda ... (Marţi, 13 aprilie 2021, 10:07)

   ASI.MO [utilizator] i-a raspuns lui Vaka

   .... si eu m-am inscris din februarie pentru München Ost, dar ... vara-toamna a carui an?
   Chiar daca noi suntem platitorii de impozite si categoria care tine economia in picioare, noi nu suntem "esentiali". :-/
   Asa ca m-am vaccinat in Romania, unde am intrat la rand in 4 zile!
   Aici Bayernul a cam dat-o de gard... leben und leben lassen se aplica doar cand producem!
   *Wut*
  • -6 (6 voturi)    
   hahahahaha (Marţi, 13 aprilie 2021, 14:50)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui Vaka

   Ma intreb ce te faci daca nemtii pun vaccinarea obligatorie? Crezi ca scapi daca le spui ca te-ai vacccinat deja in Romania?
   • +3 (3 voturi)    
    No stress boss. (Marţi, 13 aprilie 2021, 16:15)

    Vaka [utilizator] i-a raspuns lui john70

    Ai tu grija de bostanaria ta.

    Noi am vrut sa ne vaccinam si am ales solutia cea mai rapida. Avem o hartie care dovedeste asta.
    Si la fel cum au echivalat certificatele de vaccinare ale copiilor, unde sunt vaccinuri obligatorii btw, tot asa au sa faca si cu astea,
 • -2 (4 voturi)    
  comparatie nejustificata (Marţi, 13 aprilie 2021, 10:12)

  minos [utilizator]

  Cu totti ne dorim sa avem o tara ca Germania sau macar ca Franta, dar comparatia cu aceste tari in ceea ce priveste vaccinarea, nu este buna, deoarece, paradoxal pentru unii dintre noi, Romania sta mai bine fata de aceste tari si la organizare si la procent vaccinati.
  • +4 (4 voturi)    
   serios? (Marţi, 13 aprilie 2021, 13:28)

   TheBorg [utilizator] i-a raspuns lui minos

   La nr doze administrate la 100 locuitori suntem in urma. Si la număr de persoane vaccinate cu cel putin o doza suntem pe la 12%, in timp ce Franta si Germania sunt la 16%.

   Singurul capitol la care inca suntem in fata lor e ca am vaccinat mai multi cu ambele doze, ceea ce nu e foarte important. De fapt e mai bine sa amani a doua doza ca sa vaccinezi cat mai multi măcar cu o doza.

   Si având in vedere ca in vreo doua săptămâni vor scădea la 0 listele de asteptare la noi, devine complicat sa-i mai ajungem din urma.

   Ne putem lauda doar ca suntem in fata Bulgariei, care abia a vaccinat 7% măcar cu o doza.
 • +8 (12 voturi)    
  mda (Marţi, 13 aprilie 2021, 10:28)

  SoulSearcher [utilizator]

  eu cred ca trebuie aplicata psihologia inversa...

  iesi maine si declari ca persoanele PESTE 50 ani NU AU VOIE sa se vaccineze, decat dupa ce se vaccineaza TOTI cei SUB 50 ani...

  si sa vezi cum se vor aduna toti la cozi... ca de obicei cam asta e la romani, daca interzici ceva, pfii devine si mai atragator :DDD
  • +4 (12 voturi)    
   eu as propune asa (Marţi, 13 aprilie 2021, 11:20)

   robot_critic [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

   cine se vaccineaza acum nu plateste vaccinarea, dupa 1 septembrie va trebui sa plateasca sa zicem 100 de lei (de fapt as calcula pretul real: pret vaccin + pret transport/stocare vaccin + pret personal medical alocat + pret locatie)

   PS: multi oameni sunt precauti/nehotarati si asteapta sa vada niste rezultate in urma vaccinarii dar Gheorghita nu stie/nu publica informatia (gen din cati s-au vaccinat complet cati au mai murit, cati au facut doar o forma usoara, etc)
   • 0 (6 voturi)    
    propune (Marţi, 13 aprilie 2021, 17:33)

    Vasile-Vasile [utilizator] i-a raspuns lui robot_critic

    ce vrei tu!
    eu nu mai voi vaccina nici daca ar fi sa fiu platit!
    nu incerc mizerii experimentale pe corpul meu,
    doar, chipurile, de a face un bine colectiv!
    baga si 10 vaccinuri daca vrei!
 • -3 (13 voturi)    
  Nu mai ridicați vestul în slăvi degeaba... (Marţi, 13 aprilie 2021, 11:15)

  reiand [utilizator]

  Hai să nu mai ridicăm în slăvi mărețul Vest și să ne autoflagelăm.

  În Germania și Olanda campania de vaccinare merge extrem de încet, că stau după toți bătrânii, le trimit scrisori, îi sună... Stau cu vaccinele în depozite, dar de, sunt "fair".

  E foarte discutabil dacă chiar un bătrân de 90 de ani "merită" mai mult un vaccin decât o persoană activă de 45 de ani, și cui e mai eficient să il oferi. Să nu uităm de efectele pe termen lung ale bolii, cu care cel de 45 de ani, chiar dacă supraviețuiește, poate rămâne.

  În România a fost mai multă flexibilitate, mai multă libertate (alegerea vaccinului), eu zic că asta e bine.
 • +2 (2 voturi)    
  Medicii de familie vs. pacienti (Marţi, 13 aprilie 2021, 11:56)

  robyzs [utilizator]

  Medicii de familie s-au obisnuit sa primeasca spaga pentru scutiri si retete compensate.

  Sa nu uitam de scandalurile cu Medicii de familie care emiteau Buletine de trimitere in numele unor pacienti fictivi, in 30 de ani Statul roman nu a reusit sa puna la punct o pagina de internet unde eu, asigurat CNAS, nu pot verifica ce s-a decontat in numele meu, oare de ce?
 • +4 (8 voturi)    
  Putin cam fals si partinitor (Marţi, 13 aprilie 2021, 12:03)

  Miki456 [utilizator]

  Cum au mai spus si altii, lucrurile in teren nu stau deloc asa.
  In Germania lucrurile stau mai prost acum decat in Romania. Da, au crescut capacitatea de vaccinare folosind cabinetele medicilor de familie, dar pleaca deja cu un handicap, si asta se poate vedea din procente.
  Momentam in Ro (si EU in general) livrarea vaccinurilor e problema, nu programarea, nu capacitatea de a ajunge la centru.
  Iar pentru satele unde nu ajunge nimeni, reversul e adevarat si anume ca ei sunt oricum mai putin afectati fata de cei din orase sau localitati mai conectate.
  So... mai usor cu ce treaba buna fac vesticii si cat de prost se descurca Romania.
  Realitatea are nuante, iar acum sunt mai deschise in Ro fata de vest.
 • +1 (3 voturi)    
  VACCINARE (Marţi, 13 aprilie 2021, 13:03)

  g.v. [utilizator]

  <65, "neesențial" - pentru conducerea tarii!
  -înscris pe platforma din prima săptămână când a apărut.
  -înscris pe lista de așteptare in prima săptămână din martie (+ 3 membri ai familiei)
  =pana acum NIMIC.
  *bineînțeles ca nu vreau sa fac turism de vaccinare atâta timp cat in orașul meu sunt 2 centre diferite la 15 minute de mers pe jos.
  *nu o sa mă duc nici sa stau la coada poate "mai rămâne o doza" sau la o "cunoștință" care are o "cunoștință"
  concluzia: ăștia urla de prosti ca nu vrea lumea sa se vaccineze!
 • +4 (4 voturi)    
  Sa dea cate o tigaie la fiecare vaccin (Marţi, 13 aprilie 2021, 14:47)

  Thinkmore [utilizator]

  La fiecare vaccin sa dea cate o tigaie sau cate 50 de lei de caciula sau 2 mici si o bere... Sa vezi pe urma coada la vaccinare si strigate sa dea cate unul sa ajunga la toata lumea...
 • +2 (2 voturi)    
  se poate convinge lumea (Marţi, 13 aprilie 2021, 17:20)

  jescu [utilizator]

  Trebuie doar sa anunte ca la data de ... va fi totul la liber, fara masca sau alte restrictii,...cu magazine, scoli...etc deschise. Cine nu se vaccineaza o face pe raspunderea lui. Asa au procedat englezii si lumea s-a inscris la vaccinare. Dar daca la noi se anunta lockdown permanent, de ce sa te mai vaccinezi.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by