În jur de 66% din spitalele gestionate direct de Ministerul Sănătăţii sunt conduse de manageri numiţi direct, prin semnătura ministrului Sănătăţii, funcţie eminamente politică, anunță comunitatea Declic, bazându-se pe datele oficiale transmise de Ministerul Sănătății. Peste 22.000 de oameni au semnat o petiție ”Depolitizaţi spitalele, acum!”.

Spital din RomaniaFoto: AGERPRES
  • “Mentionăm că din cele 58 de unităţi sanitare aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, 20 de unităţi sanitare au manageri angajaţi prin concurs, 33 de unităţi sanitare au manageri interimari şi 5 unităţi sanitare au manageri interimari, în curs de numire”, este răspunsul trimis Declic de către Ministerul Sănătăţii.

Ce ne spune această statistică oficială?

  • "Managerii de spital sunt numiți politic, nicidecum pe criterii profesionale, clare și transparente. Este un tertip de care au abuzat absolut toate guvernele. Nu căutăm vinovați, ci spunem STOP! Este o practică nocivă, care trebuie să înceteze", afirmă Declic.

Prin petiția Declic ”Depolitizaţi spitalele, acum!, ale cărei peste 21.000 de semnături au ajuns la Parlament, se cere inițierea unui proiect care să scoată politicul din spitale și să facă loc numirii unor manageri competenți.

Argumentele inițiatorilor petiției:

  • "Managementul spitalelor este politizat, se practică mai mult numirea politică a directorilor pentru mandate interimare de câte 6 luni, succesiv, în loc să se prioritizeze procedura de concurs pentru ocuparea postului pentru 3 ani.
  • Practica de ani de zile a managementului interimar, numit politic, a adus spitalele publice în pragul colapsului. În lipsa unor manageri profesioniști, angajați prin concurs, spitalele vor continua să se degradeze. Iar viețile pacienților vor fi puse într-un continuu pericol.
  • Tragedii precum cea de la Piatra Neamț din noiembrie 2020 și cea de la Matei Balș din ianuarie 2021 se pot întâmpla din nou oricând, în aproape orice spital din România.
  • România are nevoie de manageri de spitale profesioniști, angajați prin concurs și care pun pe primul loc interesul pacientului".