Bistriţa-Năsăud: „Premii motivante” pentru cei care îşi raportează vecinii care aruncă gunoiul în natură
Comisia condusă de prefect care s-a deplasat în teren a fost formată din reprezentanţi ai Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu, ai Sistemului de Gospodărire al Apelor, ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi ai Instituţiei Prefectului, iar la întâlnire au fost invitaţi şi primarii unităţilor administrativ-teritoriale de pe Valea Someşului, respectiv din comunele Şanţ, Rodna, Maieru, Ilva Mică şi din oraşul-staţiune Sângeorz-Băi.
Potrivit comunicatului de presă, printre măsurile propuse s-au numărat cele prin care vecinii să se supravegheze reciproc şi să raporteze autorităţilor dacă persoane „cu comportament poluant” aruncă deşeuri în albia râului Someşul Mare.
„Printre măsurile propuse pentru corectarea comportamentului poluant se numără supravegherea reciprocă a cetăţenilor şi acordarea de premii motivante pentru cei care fac sesizări referitoare la acţiuni care aduc prejudicii mediului. Amplasarea de sisteme de supraveghere video şi acţiuni de monitorizare intensificate în zonele vizate sunt alte propuneri care contribuie la identificarea cetăţenilor care depozitează ilegal deşeuri în scopul sancţionării acestora”, se menţionează în documentul citat.
Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud mai precizează faptul că au fost depistate cele mai afectate zone de pe Valea Someşului şi a fost stabilită o listă de acţiuni „care să contribuie la oprirea acestui obicei vechi de depozitare de deşeuri menajere pe albiile râurilor”, primarii fiind încurajaţi să îi sancţioneze pe cei care poluează.

Cum și-a petrecut Vlad Voiculescu ziua demiterii din funcția de ministru al Sănătății
Ziua demiterii lui Vlad Voiculescu. Ce le-a explicat Barna colegilor despre discuția cu premierul
Landerul InSight al NASA luptă pentru supraviețuire și va intra în hibernare de urgență
VIDEO Demonstrație cu un elicopter de atac la București. Elicopterul multirol pe care Airbus îl propune Armatei române: „E ca un briceag elvețian, bun la toate”
De cate ori nu ati vazut indivizi care, aflati la cativa metri de un cos de gunoi, prefera sa arunce pe jos tigara sau un pahar de carton/plastic?
Pentru acestia ar trebui o armata de politisti care sa nu faca altceva decat sa pandeasca, ori nimeni nu-si permite asa ceva. Deci ramane solutia responsabilitatii cetatenesti.
O alta solutie (pe termen lung) este educatia, cu conditia ca intreaga populatie sa participe la procesul educational. Dar ce te faci deja cu cei care au fost de mici certati cu scoala sau nu au avut posibilitati sa o urmeze si sunt refractari la aceste minime cerinte civilizationale?