Anunțarea condamnării liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi, sentință criticată de SUA și UE și care a fost urmată de noi proteste în noaptea trecută, nu a fost lipsită de momente emoționante. În timp ce judecătorul citea sentința, soția, Iulia Navalnîi, a început să plângă. Alexei Navalnîi i-a transmis că totul va fi bine și a desenat o inimă pe geamul boxei acuzaților.

Navalnii ii deseneaza sotiei o inima, din boxa acuzatilorFoto: Hotnews

Momentul nu a trecut neobservat de jurnaliștii care au asistat la proces, iar imaginile au devenit virale pe rețele sociale.

După ce sentința de 2 ani și opt luni de închisoare a fost citită, Iulia și-a dat jos masca de protecție, a zâmbit și i-a făcut cu mâna, ridicând din umeri. “Nu fi tristă! Totul va fi bine”, i-a strigat Navalnîi, potrivit Guardian. La plecarea din tribunal, soția opozantului rus a refuzat să comenteze.

Navalnîi a fost condamnat pentru că nu ar fi respectat termenii controlului judiciar pentru o sentință cu suspendare care s-a produs în 2014, pentru o presupusă fraudă. El trebuia să se prezinte periodic la poliție, însă după episodul otrăvirii, în august 2020, opozantul rus a petrecut cinci luni într-un spital din Germania, ceea ce, evident, ar fi făcut imposibilă prezența sa la control.

După recuperare, Navalnîi și soția sa s-au întors în Rusia, pe 17 ianuarie, fiind arestat chiar pe aeroport. Arestarea sa a declanșat masive proteste în peste 40 de orașe din Rusia, în ultimele două săptămâni.

Aproape 1.400 de persoane au fost arestate marți noaptea în timpul mitingurilor din Rusia în favoarea oponentului Alexeï Navalnîi, condamnat la doi ani și opt luni de închisoare, potrivit BBC News.

Majoritatea arestărilor au avut loc la Moscova, unde susținătorii lui Navalnîi au început să se adune în Piața Manezhnaya din Moscova pentru un protest neautorizat imediat după ce Tribunalul Moscovei l-a condamnat la închisoare pe liderul Opoziției.

Imediat după pronunțarea sentinței, apelurile pentru proteste au început să curgă pe rețelele de socializare. Poliția, mobilizată în număr extraordinar de mare încă înaintea anunțării verdictului, a intervenit în forță și a bătut manifestanții cu bastoanele.