Parchetul a deschis dosar penal după apariţia în spaţiul public a unor imagini șocante de la Spitalul Județean din Reșița, în care apar cu pacienți dezbrăcați pe holuri, mizerie de nedescris și un cadavru într-un sac de plastic în pat.

HotNews.roFoto: Hotnews

Parchetul Judecătoriei Reşiţa precizează că dosarul penal a fost deschis pentru infracţiunea de abuz în serviciu. "În cauză se efectuează cercetări faţă de faptele care se conturează din imaginile din data de 2 decembrie 2020, ce au apărut în mass media naţională, respectiv imagini filmate şi alte materiale de presă din care reies indicii că mai mulţi pacienţi cu probleme psihice şi alte probleme de sănătate, internaţi într-o secţie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa, nu primesc îngrijiri adecvate fiind lăsaţi dezbrăcaţi pe holurile secţiei, direct pe ciment/podea sau alături de persoane decedate care nu au fost ridicate din saloane, precum şi referitor la condiţiile din saloanele/spaţiile în care aceştia sunt internaţi", a transmis Parchetul Judecătoriei Reşiţa.

Pacienți dezbrăcați pe holuri, mizerie de nedescris și un cadavru într-un sac de plastic în pat. Sunt imagini șocante surprinse în staționarul 3 al Spitalului Județean din Reșița unde sunt tratați pacienți COVID-19.

Fotografiile au fost făcute în Staționarul 3, o clădire veche de peste 60 de ani și a cărei stare de degradare nu permite amenajarea circuitelor în limita standardelor actuale, a confirmat managerul spitalului, Alina Stancovici, citată de resita.ro. Potrivit acesteia, aici sunt pacienți pozitivi, din toate categoriile de vârstă și patologii asociate (cu insuficiență renală, insuficiență cardiacă, afecțiuni neurologice, inclusiv afecțiuni psihice) care nu pot fi transferați în secții adecvate afecțiunii deoarece acestea sunt non-covid.

"Imaginile surprinse demonstrează neputința unui sistem medical, de această dată fiind rândul spitalului reșițean, dar trebuie să recunoaștem că situația se regăsește și la alte spitale din țară, fapt care trebuie să dea de gândit tuturor pentru că sănătatea este o componentă de bază a sistemului și fără o investiție majoră în resursa umană și logistică din sistemul sanitar vom surprinde mereu realitatea amară cu care ne confruntăm, fie din postura de manager, de medic, asistent sau infirmier, ori din aceea de pacient sau aparținător al acestuia”, a mai spus Alina Stancovici, managerul SJUR.

Inspecţia Sanitară de Stat a aplicat sancţiuni de 18.400 de lei reprezentanţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa, după prima zi de control. Managerul spitalului a primit o amendă de 10.000 de lei, pentru că nu a făcut lucrările de reparaţii şi igienizare asumate în planul de management. Au mai fost sancţionate două asistente şefe, o asistentă şi o infirmieră, a anunțat Ministerul Sănătății.