Discuțiile privind bugetul și fondurile UE pentru redresarea economică trebuie să continue și se va ajunge la un acord în cele din urmă, a declarat premierul Ungariei Viktor Orban la postul public de radio, potrivit Reuters. Guvernele naționaliste din Ungaria și Polonia, cărora li s-a alăturat ulterior Slovenia, au refuzat să susțină planul de relansare economică pentru că acordarea banilor europeni este condiționată de respectarea statului de drept.

Viktor OrbanFoto: YVES HERMAN / AFP / Profimedia

"Discuțiile trebuie să continue și, în cele din urmă, vom ajunge la un acord, așa se întâmplă de obicei”, a spus Orban.

Premierul ungar a susținut că sunt câteva opțiuni pentru a depăși blocajul și care sunt considerate ”acceptabile de Ungaria și Polonia ...aspectele legale să decidă și nu o majoritate politică”. Viktor Orban nu a dat însă detalii.

Veto-ul Poloniei și Ungariei va întârzia cel mai probabil sute de miliarde de euro într-o perioadă în care blocul comunitar se luptă cu al doilea val al pandemiei de coronavirus.

Ungaria și Polonia se află sub presiunea puternică a europenilor, exasperați de încăpățânarea celor două țări, care au blocat planul de relansare post-Covid, înaintea summitului în format videoconferință al celor 27 de șefi de stat și de guvern din UE.

UE studiază mai multe posibile "clarificări tehnice" dar "vom vedea dacă va fi necesar, în ultimă instanță, cum să avansăm fără aceste țări care blochează, deoarece Europa nu poate fi luată ostatic de un anumit număr de guverne care nu doresc să avanseze, care nu doresc să respecte soclul esențial al proiectului nostru politic", avertiza miercuri secretarul francez de stat pentru Afaceri europene Clément Beaune.

Planul de relansare ar putea deci face obiectul unui acord interguvernamental care să excludă statele nemulțumite, o opțiune complexă din punct de vedere tehnic și "prematură" dar "care se află pe masă", potrivit unei surse europene.