Ungaria și Polonia se află joi sub presiunea puternică a europenilor, exasperați de încăpățânarea celor două țări, care au blocat planul de relansare post-Covid, înaintea summitului în format videoconferință al celor 27 de șefi de stat și de guvern din UE, scrie AFP.

Viktor OrbanFoto: JOHANNA GERON / AFP / Profimedia

Acest blocaj "afectează negativ întreaga UE", a afirmat joi premierul român Ludovic Orban, care a făcut apel la "deblocarea cât mai rapidă" a acestui plan de care va beneficia "fiecare cetățean" european.

Șefa Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a cerut și ea aplicarea "fără întârziere" a acestui plan. "Continuăm să ne confruntăm cu circumstanțe grave, atât din punct de vedere economic, cât și sanitar", a subliniat ea, într-o audiere în fața Parlamentului European.

Aceste apeluri vin înaintea reuniunii de la ora 17.00 GMT a șefilor de stat și de guvern, și care trebuia inițial consacrată epidemiei de Covid-19, cu obiectivul unei coordonări "pentru a evita un al treilea val" la începutul lui 2021. România este reprezentată la summit de președintele Klaus Iohannis.

Dar, deși acest subiect va fi abordat, ca și negocierile post-Brexit, paralizia bugetului UE după veto-ul exprimat de Ungaria și Polonia va fi în centrul discuțiilor. "Va fi elefantul din cameră", potrivit unei surse diplomatice.

Varșovia și Budapesta se opun ferm oricărui mecanism de condiționare a fondurilor europene de respectarea statului de drept (independența justiției, a presei etc ...). Acest mecanism poate fi declanșat cu majoritatea calificată a statelor - deci fără Ungaria și Polonia.

"Începutul crizei"

Ca represalii, cele două țări s-au opus luni unei decizii care permitea UE să colecteze fonduri pentru finanțarea planului de relansare de 750 de miliarde de euro, blocând astfel - în lipsa unanimității cerute - bugetul european 2021-2027.

Iar Slovenia, deși nu s-a opus adoptării bugetului, a sprijinit miercuri fronda celor două state.

"Nu este o problemă minoră. Este începutul unei crize care nu se va rezolva într-o zi", estimează o sursă europeană.

Premierul ungar Viktor Orban și-a exprimat îngrijorarea că țara sa ar putea fi privată de finanțările europene printr-o decizie arbitrară a Bruxellesului, cu scopul de a sancționa politica sa anti-migrație. El a cerut "criterii obiective" și "posibilitatea unui recurs juridic".

"Spunem +DA+ Uniunii Europene și +NU+ criteriilor arbitrare de evaluare a așa-zisului +stat de drept+", a scris joi premierul polonez Mateusz Morawiecki, pe Facebook.

Pe aceeași lungime de undă, omologul său sloven Janez Jansa a afirmat că "doar o instanță judiciară independentă poate spune ce este statul de drept".

Mai mulți diplomați evocă posibilitatea de a "reoferi garanții" legate de imparțialitatea acestui mecanism, reafirmând că statul vizat se va putea apăra și va putea sesiza Curtea de Justiție a UE.

Va fi însă suficient acest lucru să convingă guvernul ultraconservator de la Varșovia, care susține că își apără valorile într-un "conflict ideologic" cu "oligarhia europeană"?

"Frustrări și angoase"

UE studiază mai multe posibile "clarificări tehnice" dar "vom vedea dacă va fi necesar, în ultimă instanță, cum să avansăm fără aceste țări care blochează, deoarece Europa nu poate fi luată ostatic de un anumit număr de guverne care nu doresc să avanseze, care nu doresc să respecte soclul esențial al proiectului nostru politic", avertiza miercuri secretarul francez de stat pentru Afaceri europene Clément Beaune.

Planul de relansare ar putea deci face obiectul unui acord interguvernamental care să excludă statele nemulțumite, o opțiune complexă din punct de vedere tehnic și "prematură" dar "care se află pe masă", potrivit unei surse europene.

Parlamentul European a exclus sec orice renegociere a compromisului la care s-a ajuns după multe dificultăți.

Exasperarea este generală și perceptibilă. "Când vedeți pozițiile Poloniei și Ungariei pe migrație, climat, stat de drept, buget, sunt multe subiecte unde au dificultăți. Haideți să-i întrebăm ce vor de la această Uniune!", a ironizat un alt diplomat.

Suveranistul Viktor Orban poate juca această carte a amânării deoarece știe că țările din Sud au nevoie urgent de acest plan, explică o sursă din Partidul Popular European (PPE), familia politică de dreapta din care fac parte liderii ungar și sloven.

Un joc periculos, deoarece Varșovia și Budapesta, principalii beneficiari de fonduri europene, au și multe de pierdut.

Nicio soluție nu este așteptată joi: această reuniune, prevăzută a dura trei ore, va fi "ocazia unui schimb de opinii", dar "lipsa contactului direct este un dezavantaj" pentru că nu pot avea loc discuții în particular, adeseori decisive, reamintește o sursă europeană.

"Reuniunea va exacerba frustrările și angoasele, sunt de așteptat câteva zile de dramă și de tenebre".