Uniunea Europeană studiază "soluții practice" pentru a regla disputa cu Ungaria, Polonia și Slovenia, care blochează planul european de relansare, dar va "avansa" fără ele dacă nu se găsește o soluție, a avertizat miercuri secretarul francez de stat pentru Afaceri Europene, citat de AFP.

Viktor OrbanFoto: JOHANNA GERON / AFP / Profimedia

Ungaria și Polonia, la poziția cărora s-a raliat și Slovenia, blochează planul de relansare post-Covid și bugetul UE deoarece sunt nemulțumite de un nou mecanism care condiționează alocarea fondurilor europene de respectarea statului de drept.

"Cu președinția germană a UE, căutăm soluții practice, care pot trece printr-un anumit număr de clarificări tehnice la acest mecanism, cu siguranță însă nu prin punerea sa în discuție, deoarece valorile noastre și proiectul nostru european" sunt "aici în joc", a declarat Clément Beaune, în fața Senatului francez.

"Vom vedea dacă va fi necesar, în ultimă instanță, cum să avansăm fără aceste țări care blochează deoarece Europa nu poate fi luată ostatic de un anumit număr de guverne care nu doresc să avanseze, care nu doresc să respecte soclul esențial al proiectului nostru politic", a subliniat el.

Budapesta și Varșovia au blocat luni bugetul UE și planul de relansare aprobat de cei 27 în iulie, deschizând calea unei crize în Uniune, în plin avans al pandemiei Covid-19.

Cele două țări sunt nemulțumite de un mecanism care permite blocarea fondurilor europene pentru țările care încalcă statul de drept (independența justiției, respectarea drepturilor fundamentale etc).

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a apărat miercuri decizia țării sale de a bloca adoptarea bugetului european, alături de Ungaria, împotriva "oligarhiei europene" care îi „pedepsește pe cei mai slabi”, scrie AFP.

"O UE în care există o oligarhie care îi pedepsește pe cei mai slabi nu este Uniunea Europeană în care am intrat", a afirmat Morawiecki în fața parlamentului polonez.

"Spunem 'Da' Uniunii Europene, dar 'Nu' faptului de a fi pedepsiți ca niște copii".