Premierul sloven s-a alăturat Ungariei și Poloniei și a denunțat mecanismul care vizează condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Doar o instanță judiciară independentă poate spune ce este statul de drept, nu o majoritate politică", a scris Janez Jansa, într-o scrisoare adresată în 17 noiembrie președintelui Consiliului European Charles Michel.

Slovenia nu s-a opus luni, în cadrul unei reuniuni a reprezentanților țărilor membre ale UE, la adoptarea bugetului multianual și a planului de relansare, blocate de Budapesta și de Varșovia.

Poziția exprimată de Jansa anunță discuții dificile joi, în cursul summitului european consacrat luptei împotriva pandemiei de coronavirus.

Premierul sloven, un apropiat al omologului său ungar Viktor Orban, denunță o "dublă măsură", în această scrisoare de patru pagini.

Acesta evocă experiența autoritară trăită sub regimul comunist de numeroase țări care s-au alăturat blocului comunitar după 2004, și care ar refuza astăzi să cedeze din suveranitatea lor în fața unei majorități calificate.

Șefii de stat și de guvern din UE au ajuns la un acord, în iulie, la capătul unui summit maraton de patru zile și patru nopți.

Aceștia au adoptat un plan de relansare pentru a face față crizei provocate de pandemia de Covid-19, în valoare de 750 miliarde euro, și un buget multianual (2021-2027) de peste 1.000 miliarde euro.