Blocarea planului european de relansare de către Ungaria și Polonia "afectează negativ întreaga Uniune Europeană", a afirmat joi premierul Ludovic Orban, într-un interviu pentru AFP, cu câteva ore înaintea unui summit al celor 27.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Este în interesul tuturor ca planul de relansare să fie adoptat cât mai rapid, deoarece fiecare cetățean ungar va beneficia de el, la fel ca fiecare cetățean din oricare altă țară" europeană, a afirmat el.

Budapesta și Varșovia au blocat luni bugetul UE și planul de relansare aprobat de cei 27 în iulie, deschizând calea unei crize în Uniune, în plin avans al pandemiei Covid-19.

Cele două țări sunt nemulțumite de un mecanism care permite blocarea fondurilor europene pentru țările care încalcă statul de drept (independența justiției, respectarea drepturilor fundamentale etc).

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a apărat miercuri decizia țării sale de a bloca adoptarea bugetului european, alături de Ungaria, împotriva "oligarhiei europene" care îi „pedepsește pe cei mai slabi”, scrie AFP.

"O UE în care există o oligarhie care îi pedepsește pe cei mai slabi nu este Uniunea Europeană în care am intrat", a afirmat Morawiecki în fața parlamentului polonez.

"Spunem 'Da' Uniunii Europene, dar 'Nu' faptului de a fi pedepsiți ca niște copii".

"Mi se spune uneori +Orban cel bun+"

"Această finanțare europeană este un pilon al relansării economice și orice întârziere poate avea consecințe economice grave", a avertizat Orban, care a solicitat fiecărui guvern să "acționeze în interesul general al UE".

De la aderarea sa în 2007, România a primit 56 de miliarde de euro în fonduri de coeziune. În 2019, banii de la Bruxelles au reprezentat 2,4% din PIB-ul României, sub Ungaria (3,3%) și Polonia (4,48%).

Ludovic Orban a respins argumentele invocate de Ungaria și Polonia, apreciind că "respectarea statului de drept este o garanție pentru fiecare contribuabil că banii vor fi cheltuiți corect".

Premierul român a refuzat însă să declare dacă va susține o eventuală excludere a FIDESZ, partidul lui Viktor Orban, din Partidul Popular European (PPE), așa cum a cerut recent președintele acestei familii politice din UE, Donald Tusk.

Același grup politic, același nume de familie și aceeași vârstă (57 de ani) dar asemănările se opresc aici între cei doi politicieni.

"Mi se spune uneori +Orban cel bun+", a glumit Ludovic Orban, care și-a exprimat grija de a "susține unitatea" UE, amenințată de blocajul omologului său ungar.