Un dosar penal in rem privind modalitatea de achiziţionare a Spitalului Mobil de la Leţcani pentru pacienții cu COVID-19 a fost deschis în urma unei sesizări din oficiu a Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din Poliția Județeană Iaşi, în urma articolelor apărute în presă, a anunţat marţi prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, Dragoş Bordianu. Realizarea spitalului a fost marcată de șicanări politice, acuzații de spionaj, plângeri penale, amenzi de la Consiliul Concurenței și tărăgănări de luni de zile. Iată, pe scurt, toată epopeea acestei investiții anunțate încă din aprilie.

Spitalul mobil Iași- Terapie intensivăFoto: CJ Iași

Prim-procurorul Dragoş Bordianu a spus marți că dosarul penal este în faza incipientă, fiind solicitate înscrisuri pentru a putea determina aspecte care ţin de competenţă, de încadrare.

"Este o urmărire penală începută in rem cu privire la o faptă sesizată din oficiu, a fost o sesizare din oficiu în baza articolelor apărute în presă. Este o sesizare din oficiu făcută de organele de cercetare penală din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Iaşi. Dosarul are ca obiect modalitatea de achiziţionare a spitalului modular. Având în vedere că e în fază incipientă în momentul ăsta doar s-au solicitat înscrisuri care ar putea conduce la stabilirea unei situaţii de fapt", a declarat presei prim-procurorul Dragoş Bordianu, potrivit Agerpres.

Spitalul mobil este amplasat în apropiere de Iaşi, pe DE 585, unde se află Parcul Industrial TransAgropolis din comuna Leţcani.

La începutul lunii aprilie, când cazurile de COVID-19 în România erau la mai puțin de 10% din câte sunt astăzi, Consiliul Județean Iași anunța achiziționarea unui spital modular de campanie, tip ROL 3, care va avea 256 de paturi, dintre care 103 pentru Terapie Intensivă. O gură de oxigen pentru sistemul medical în perioada în care toți ochii românilor erau îndreptați spre tragedia sanitară din Italia.

Cifrele prezentate păreau incredibile la momentul respectiv: o alianță a consiliilor județene din Iași, Neamț, Bacău și Botoșani va aloca aproape 15 milioane de euro pentru a achiziționa spitalul, ce urma să fie amplasat în preajma Iașului - pe locul unde se află de altfel și astăzi, platforma de la TransAgropolis, din apropierea localității Lețcani.

Achiziția trebuia să se finalizeze în mai puțin de o lună, iar livrarea era anunțată ca va dura încă maximum 20 de zile. Practic, spitalul trebuia să fie funcțional, cu toate avizele, până în luna iunie.

Realitatea arată însă că povestea din jurul spitalului e marcată de șicanări politice, acuzații de spionaj, plângeri penale, amenzi de la Consiliul Concurenței și tărăgănări de luni de zile.

Astăzi sunt funcționale câteva paturi de Terapie Intensivă la spitalul modular, iar spitalul nu are personal.