De ce a respins CCR legea privind DNA-ul pădurilor: Sursă de finanţare incertă / USR anunţă că va depune iar proiectul: „Motivul indicat de CCR, ridicol”

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 16 octombrie 2020, 23:34 Actualitate | Esenţial


Defrisari in Apuseni
Foto: Hotnews
La adoptarea Legii pentru organizarea şi funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu s-a avut în vedere o sursă de finanţare incertă, generală şi lipsită de un caracter obiectiv şi real, arată Curtea Constituţională a României (CCR) în motivarea deciziei prin care a admis sesizarea Guvernului asupra actului normativ, scrie Agerpres.

La finalul lunii septembrie, Curtea Constituţională a admis sesizarea formulată de Guvern şi a constatat că este neconstituţională Legea pentru organizarea şi funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

„Având în vedere toate aceste considerente, prin aceeaşi jurisprudenţă, Curtea a constatat că, în ceea ce priveşte legea supusă prezentului control de constituţionalitate, în procedura de legiferare nu a fost solicitată fişa financiară nici de către iniţiatorii propunerii legislative şi nici de către Camera Parlamentului în care au fost propuse şi adoptate amendamente. Prin urmare, s-a statuat că neîndeplinirea obligaţiei solicitării fişei financiare conduce, în mod firesc, la concluzia că la adoptarea legii s-a avut în vedere o sursă de finanţare incertă, generală şi lipsită de un caracter obiectiv şi real, astfel că au fost încălcate prevederile constituţionale cuprinse în art.138 alin.(5) referitoare la stabilirea sursei de finanţare”, se precizează în motivare.

Potrivit sursei citate, Curtea a observat, cu acelaşi prilej, că argumentul potrivit căruia „deşi a fost solicitată, verbal, fişa financiară a măsurilor propuse, iniţiatorii amendamentelor au precizat că nu există impact financiar pentru anul în curs, întrucât cele două autorităţi sunt finanţate integral din venituri proprii”, prezentat în comunicarea adresată Curţii de preşedintele Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din cadrul Camerei Deputaţilor, nu poate complini niciuna dintre obligaţiile constituţionale, respectiv cea privind solicitarea fişei financiare care trebuia să însoţească propunerea legislativă (art.138 alin.(5) din Constituţie) sau cea privind solicitarea informării din partea Guvernului (art.111 alin.(1) din Constituţie), aspecte, de altfel, evidenţiate şi de Consiliul Legislativ în avizul emis în procedura de legiferare.

În concluzie, arată judecătorii constituţionali, Curtea a reţinut că, întrucât cheltuielile preconizate prin textele de lege criticate grevează asupra bugetului de stat, adoptarea lor ar fi fost posibilă doar după stabilirea sursei de finanţare în condiţiile Legii fundamentale şi după solicitarea informării Parlamentului de către Guvern.

„Neîndeplinirea obligaţiei iniţiatorilor legii de a solicita Guvernului fişa financiară, conform art. 138 alin.(5) din Constituţie coroborat cu art.15 alin.(2) din Legea nr.500/2002, şi a obligaţiei preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului sau a preşedintelui Comisiei pentru muncă şi protecţie socială de solicitare a informării din partea Guvernului, potrivit prevederilor art. 111 alin.(1) din Constituţie, conduce la concluzia că între Parlament şi Guvern nu a existat un dialog real cu prilejul adoptării legii supuse controlului, iar Parlamentul a decis asupra majorării unor cheltuieli bugetare bazându-se pe o sursă de finanţare incertă, generală şi lipsită de un caracter obiectiv şi efectiv", spune CCR.


USR anunţă că va depune iar proiectul privind DNA-ul pădurilor: „Motivul indicat de CCR, ridicol”


Uniunea Salvaţi România apreciază că motivul invocat de către Curtea Constituţională în motivarea deciziei de respingere a DNA-ului pădurilor este unul „ridicol” şi menţionează că va depune din nou proiectul, indicând sursa de finanţare.

„CCR a publicat motivarea deciziei de respingere a DNA-ului pădurilor. Motivul ridicol e lipsa indicării unei surse certe de finanţare! În ultimii patru ani au fost adoptate zeci de legi fără surse certe de finanţare şi fără analize de impact bugetar, unele dintre ele care au destabilizat complet bugetul de stat. CCR nu le-a văzut pe acelea. Dar iată că au găsit de cuviinţă să folosească acest motiv ca să respingă DNA-ul pădurilor, o structură menită să lupte cu adevărat împotriva defrişărilor ilegale din pădurile ţării”, conform unei unei postări a USR pe Facebook.

Uniunea menţionează că va depune din nou legea, indicând sursa de finanţare, şi apreciază că este „revoltător” că Guvernul PNL „a ales să blocheze” legea la CCR.

„Nicio problemă. Noi continuăm să milităm pentru DNA-ul Pădurilor şi vom redepune legea indicând sursa de finanţare. Este revoltător că Guvernul PNL, în loc să identifice fonduri pentru a transforma în realitate DNA-ul Pădurilor, a ales să blocheze legea la CCR. Lupta pentru apărarea pădurilor României ar trebui să fie comună, dar se pare că mafia lemnului are legături puternice cu oamenii aflaţi la putere”, mai spune USR.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4213 vizualizari

 • +30 (30 voturi)    
  CCR judeca cu dubla masura (Vineri, 16 octombrie 2020, 23:44)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  adica la pensii, pensii speciale, alocatii e CLARA "sursa" (desi evident, pentru oricine are minim bunsimt si se vede de pe Luna, vb ceea ca bugetul e in deficit grav) ca NU sunt bani, nici surse, altele decat imprumuturi (si curand nici acestea nu vor fi, daca ne retrogradeaza la categoria "jung" agentiile), insa pentru DNA padurilor, "nu e clara sursa", dom'le!
  Al draq buget si "sursa" e clara doar cand are interes PSD sau clica CCR-ista pensionata special, pt alea sunt "surse", pt ce are nevoie tara asta "nu sunt".
  Ce mizerie a devenit si CCR asta, si se mira de ce nu mai au niciun pic de credibilitate, din cauza pensiilor speciale cel putin nimeni, dar absolut nimeni, nici macar pensionarii votanti ai PSD nu mai "tin" cu ei, asa ca pot sa urle linistiti si la Luna, nu doar la COM, cand se ia cineva de ei....ca au devenit printre cei mai detestati din Ro...
  • +14 (14 voturi)    
   CCR = Coalitia Ciumei Rosii (Sâmbătă, 17 octombrie 2020, 6:59)

   FanelJr [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   Propun schimbarea in PCR = Partizanii Ciumei Rosii
 • +25 (25 voturi)    
  Induiosator (Vineri, 16 octombrie 2020, 23:50)

  D.M.A.Gogu [utilizator]

  Cata grija are CCR cu bugetul periclitat printr-o lege propusa de USR care vizeaza protectia mediului. Nu are insa nici un fel de probleme cu legile PSD care maresc pensii si salarii fara a indica vreo sursa de finantare.
 • +25 (25 voturi)    
  Mi se pare sau e ceva la mijloc? (Vineri, 16 octombrie 2020, 23:51)

  droox [utilizator]

  De ce nu s-a respins din acelasi motiv legea pentru crestera pensiilor cu 40% , am impresia ca tocmai acolo erau importante mentionarea surselor de finantare pentru ca impactul bugetar e mult mai mare. Am ajuns ca CCR sa conduca tara
 • +22 (22 voturi)    
  sursa de finantare certa... (Sâmbătă, 17 octombrie 2020, 0:14)

  minus [utilizator]

  e doar la marirea de pensii. La o lege ce se refera la viitorul nostru respirabil...totul este incert.
  Adica nu mai facem nimic, prin asta ne deosebim de altii! Nu ne trebuie DNA-ul padurilor, caci putem canta in cor...cu caciulile pe frunte, stam de paza ca un munte!
 • +14 (14 voturi)    
  ticalosi demagogi! (Sâmbătă, 17 octombrie 2020, 7:58)

  mongolul [utilizator]

  masurile PSD au sursa de finantare?
  "KGB,KGB, las-o jos ca macane!"
 • +6 (8 voturi)    
  creiem DNA padurii,dar desfiintam ceva (Sâmbătă, 17 octombrie 2020, 9:00)

  credinciosul [utilizator]

  o sectie din DNA,una din Parchet,una din dicot,ca insemna ca cineva nu si-a facut treaba de s-au taiat padurile ilegal ca exista legi si nu sunt aplicatede cei care trebuie sa constate,sa intocmeasca dosarele si sa le trimita spre judecare!
  Aveti si voi o gandire,va credeam mai destepti!
  in Austria,Germania o dfi existand DNA al padurilor?
  ia confisca lemnul,camionul si amenda de 10 ori cat e furtul,sechestru daca nu are nimic pe numele lui confiscare extinsa si sa vezi daca mai au curaj!
  in Targoviste,cheresteaua la negru e in floaresi o vand mai ales cei cu ghiuluri,vin masini de Brasov,Suceava,se descarca mai ales noaptea,ii controleaza serios cineii controleaza?
  sau noaptea organul se odihneste dupa o zi grea de raportari!
 • +10 (10 voturi)    
  Ticalosia CCR (Sâmbătă, 17 octombrie 2020, 9:54)

  Mircea11 [utilizator]

  Ticalosia CCR a intrat in cotidian.
  Toti ar trebui sa intre la puscarie, pentru ca cei care ar fi avut coloana vertebrala ar fi trebuit sa demisioneze.
  De cand ii intereseaza pe cei de la CCR sursele de finantare ???
  Justificari halucinante !!!
 • +11 (11 voturi)    
  Cloaca aia comunista va mai fi tolerata (Sâmbătă, 17 octombrie 2020, 10:58)

  John M. [utilizator]

  mult timp acolo sa saboteze democratia de tip european?
  Ia intrebati-o pe jigodia aia de Dorneanu de ce n-a pus aceeasi intrebare la marirea pensiilor si alocatiilor.
 • +5 (5 voturi)    
  CCR (Sâmbătă, 17 octombrie 2020, 14:35)

  hamurabi [utilizator]

  Stau si ma intreb, nu sunt specialist, dar aceasta curte nu poate fi trasa la raspundere ? Nu poate fi deschis un proces impotriva ei ? Nu se va obtine nici-o condamnare, sunt sigur, dar este o posibilitate sa se dezbata mai serios situatia acestei institutii care a are de multe ori atitudini neconstitutionale, sa se mai agite putin apele, sa le mai dam peste bot domnilor respectivi !
  • +4 (6 voturi)    
   Ba eu cred ca se poate trage la raspundere (Sâmbătă, 17 octombrie 2020, 16:49)

   democtrates [utilizator] i-a raspuns lui hamurabi

   1. Mergand masiv la votla vot la 6 decembrie, urmat de schimbarea Constitutiei, prin care sa se stabileasca:
   a) La CCR fara numiri politice(nu Parlament, nu Presedinte , nu partide parlamentare), doar specialisti neinrolati in partide
   b) de gasit unul sau mai multe entitati juridice care sa verifice legalitatea deciziilor CCR, nu se poate ca ea sa nu fie controlata de nimeni
   2.Sesizand organele abilitate din UE(avem pe Laura Codruta Kovesi la UE, deci trebuie incercat).
 • +4 (6 voturi)    
  pensiile speciale au sursa de finantare? (Sâmbătă, 17 octombrie 2020, 19:28)

  Nevermind [utilizator]

  Ca ar insemna ca sunt neconstitutionale.
  • -1 (1 vot)    
   Da Nevermind, au sursa de finantare (Sâmbătă, 17 octombrie 2020, 22:09)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

   Si e curios ca intrebarea vine din partea unui sustinator PSD.
   • +1 (1 vot)    
    au pe dracu' (Duminică, 18 octombrie 2020, 7:45)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    Sustinator pesede pentru ca daca spune un pesedist ca 1+1=2, nu incep sa-l fac prost, ci spun turmei ca omu are dreptate, oricat behaie ea ca ala e prost doar pentru ca pesedist? Probabil te-oi fi contrat pe o faza ca asta.

    I-am luat apararea lui orlando cand a dat o chestie buna, cum i-am luat si lui nasui de la usr. Insa daca e sa acuz pe careva, mai repede o fac la aia de dreapta cand dau/fac rahaturi, pentru ca la pesede n-ai ce pretentii sa ai.

    Ziceam de nasui cu initiative ok, cum ar fi cea cu sediu social. Stii cine a contestat legea? ioha si guwernul lui. Pupa-i tu, ca mie mi-e scarba de asa "dreapta", chiar daca am votat cu ei.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by