​​Asociaţia "Iniţiativa pentru Justiţie" cere Consiliul Superior al Magistraturii amânarea soluţionării dosarelor disciplinare până în 20 octombrie, când CEDO ar urma să pronunțe o soluție în cauza în care Camelia Bogdan a dat România în judecată pentru decizia de excludere a sa din magistratură, luată în 2017 de Secţia pentru Judecători în materie disciplinară a CSM.

Consiliul Superior al MagistraturiiFoto: Agerpres

Pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului se află cauza Camelia Bogdan împotriva României, iar în 2 octombrie CEDO a comunicat că va pronunța o decizie în 20 octombrie.

Judecătoarea Camelia Bogdan a fost sancţionată disciplinar cu excluderea din magistratură, printr-o hotărâre a Secţiei pentru Judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii din 8 februarie 2017, pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilități și interdicții privind judecătorii și procurorii. Totodată, s-a dispus şi suspendarea judecătoarei din profesie, până la rămânerea definitivă a acestei sancţiuni.

Prin cererea adresată CEDO, Camelia Bogdan a invocat încălcări ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului (art. 6 şi art. 8 din Convenţie), sub aspectul absenţei prescripţiei răspunderii disciplinare, interdicţiei automate de exercitare a profesiei până la soluţionarea definitivă a cauzei disciplinare şi imposibilităţii de a contesta această interdicţie prin nereglementarea internă a unei căi de atac împotriva măsurii suspendării din profesie, în fapt lipsa de acces la o instanţă de judecată, precum şi divulgarea către presă, de către autorităţi a informaţiilor confidenţiale privind procedura disciplinară.

Plângerea Cameliei Bogdan a fost comunicată Guvernului României, Curtea Europeană stabilind iniţial 4 întrebări şi un termen de răspuns de 6 săptămâni.

Întrebările adresate de CEDO au fost:

  • 1. Dacă legislaţia internă aplicabilă nu a prevăzut o perioadă de prescripţie pentru impunerea unei sancţiuni disciplinare;
  • 2. Dacă a existat o încălcare a dreptului de acces al doamnei judecător la o instanţă judecătorească, aşa cum este garantat de articolul 6, paragraful 1, din Convenţie, având în vedere interzicerea exercitării funcţiilor de judecător, adoptată la 21 martie 2017, de către Consiliul Superior al Magistraturii ;
  • 3. Dacă măsura care interzice exercitarea funcţiei de judecător impusă doamnei judecător Camelia Bogdan în cadrul procedurii disciplinare constituie o ingerinţa în dreptul său la respectarea vieţii private în sensul articolului 8, paragraful 1, din Convenţie ;
  • 4. Dacă refuzul din 11 ianuarie 2018 al Plenului Consiliul Superior al Magistraturii, la cererea formulată de doamna judecător, de apărare a reputaţiei profesionale, faţă de campania de presă la care a fost supusă, precum şi comunicarea către presă a informaţiilor confidenţiale din dosarul de cercetare disciplinară, în timpul desfăşurării procedurii disciplinare, au constituit o ingerinţa în dreptul său la respectarea vieţii sale private în sensul articolului 8, paragraful 1, din Convenţie.

Asociaţia "Iniţiativa pentru Justiţie" cere CSM amânarea soluţionării oricărei cauze disciplinare până la 20 octombrie, data pronunţării hotărârii CEDO în cauza Camelia Bogdan v. România, reamintind şi că încălcarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului atrage după sine sancţiuni pecuniare împotriva statului român. Asociația arată că legislaţia internă permite şi în prezent ca, prin secţiile sale disciplinare, Consiliul Superior al Magistraturii, să dispună ca măsură executorie şi fără posibilitate de contestare, suspendarea magistraţilor din profesie, până la soluţionarea definitivă a cauzei disciplinare.