​Tribunalul București a hotărât că fostul director al Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, academicianul Nicolae Zamfir, a desființat ilegal Consiliul Științific de la IFIN-HH. Hotărârea nu este definitivă.

Nicolae ZamfirFoto: Hotnews

Nicolae Zamfir fusese acuzat de cercetătorii din Consiliul Științific că nu mai putea ocupa legal funcția de director deoarece depășise vârsta legală de 65 de ani stabilită prin regulamentul adoptat de Consiliu, acesta fiind demis ulterior de către ministrul Monica Anisie din funcție.

Zamfir a contestat regulamentul aprobat de Consiliu. Mai mult, Consiliul de Administrație coordonat de el a desființat Consiliul Științific considerîndu-l ilegal constituit. De asemene, Zamfir susținea că limita de vârstă a ocupării funcției de conducere a fost stabilită numai după ce a fost numit inițial în 2004 și că prelungirea contractului său este în conformitate cu legile existente atunci când a semnat un contract anterior.

”Solutia pe scurt: Respinge ca neîntemeiată excepţia inadmisibilităţii acţiunii raportat la caracterul actului contestat. Respinge ca neîntemeiată excepţia inadmisibilităţii acţiunii pentru lipsa plângerii prealabile. Respinge ca neîntemeiată excepţia tardivităţii formulării plângerii prealabile. Admite cererea de suspendare formulată de reclamanţi. Dispune suspendarea executării actului administrativ reprezentat de Hotărârea nr. 4/15.04.2020 a Consiliului de Administraţie a IFIN-HH, până la pronunţarea instanţei de fond. Obligă pârâta la plata către reclamanţi a sumei de 3050 lei cu titlu de cheltuieli de judecată din care 50 lei reprezentând taxă de timbru şi suma de 3000 lei reprezentând onorariu avocat. Executorie. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare, care se depune la Tribunalul Bucureşti – Secţia a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunţată în şedinţă publică azi, 08.09.2020. Document: Hotarâre 3854/2020 08.09.2020”, se arată pe siteul portal.just.ro.

Nicolae Zamfir, director din 2004 al Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară "Horia Hulubei, a fost înlocuit pe 14 august cu Nicolae Mărginean, unul dintre cei mai prestigioși cercetători ai Institutului, președintele Consiliului Științific și fost director al Departamentului de Fizică Nucleară.

Între timp, Consiliul Științific a făcut noi alegeri, iar președinte a fost ales cercetătorul Călin Alexa.

Miza unei decizii definitive în acest caz este reprezentată de limita vârstei de pensionare la 65 de ani stabilită prin regulamentul adoptat de Consiliul Științific.

UPDATE Tot joi, Curtea de apel Bucureștiși-a declinat competenţa de soluţionare în favoarea Tribunalului Bucureşti a procesului intentat de Nicolae Zamfir ministerului Educației pentru destiturea sa din fruntea IFIN-HH.

Miza acestei decizii o reprezintă faptul că directorii de Institute care primesc finanțare de la stat ar putea fi asimilați regimului personalului bugetar, fapt ce le-ar impune declararea veniturilor, lucru refuzat categoric de majoritatea acestor manageri.

Pentru a vă forma o imagine completă, drepturile salariale ale DG al IFIN-HH pe anul 2019 erau de 450.000 RON (link), la acestea se mai adaugă și veniturile ca director al ELI-NP care în momentul de față nu sunt cunoscute deoarece conducerea IFIN-HH nu își publică declarațiile de avere si interese (contrar adresei ANI – link).

Cazul pe scurt:

În iulie, un sindicat reprezentând oamenii de știință de la Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH) de lângă București a depus o plângere de corupție împotriva directorului lor, Nicolae-Victor Zamfir.

Cercetătorii susțin că numirea lui Zamfir în funcția de director a fost ilegală. De asemenea, aceștia spun că a gestionat greșit institutul, perturbând activitatea științifică și proiectul de a construi laserul ca parte a inițiativei Uniunii Europene Extreme Light Infrastructure (ELI), care riscă să fie oprită din România.

În plângere, cercetătorii protestează împotriva extinderii în luna februarie a numirii lui Zamfir în calitate de șef al IFIN-HH de secretarul de stat pentru cercetare, Dragoș Ciuparu, timp de aproape încă patru ani. Ei spun că acest lucru este problematic, deoarece Zamfir are 68 de ani - trei ani peste limita de vârstă legală pentru un astfel de post de funcționar public. De asemenea, au depus plângere împotriva secretarului de stat Ciuparu, acuzându-l de abuz în serviciu și susțin că Zamfir este complicat la abuz.

Cei doi au negat acuzațiile. Zamfir spune că limita de vârstă a ocupării funcției de conducere a fost stabilită numai după ce a fost numit inițial în 2004 și că prelungirea contractului său este în conformitate cu legile existente atunci când a semnat un contract anterior. „Aici, în România, oricine poate acuza pe oricine de orice”, spune Ciuparu.

Dacă ne uităm pe CV-ul public al dlui Zamfir care are 68 de ani împliniți și citim cu atenție Art.11 al HG 576/2016 privind aprobarea Metodologiei de concurs pentru ocuparea funcției de DG la INCD care precizează:

ART. 11

(3) Directorul general, numit în condițiile alin. (1), încheie, în termen de maximum 30 de zile de la emiterea ordinului de numire, un contract de management cu conducătorul autorității publice în coordonarea căreia funcționează INCD pe o durată de 4 ani, dar nu mai mult de data îndeplinirii condițiilor de pensionare.

(7) În situația îndeplinirii de către directorul general în exercițiu a obligațiilor asumate prin contractul de management, la expirarea termenului prevăzut, părțile pot conveni prelungirea contractului, o singură dată, pe o perioadă de maximum 4 ani, dar nu mai mult de data îndeplinirii condițiilor de pensionare.

Context:

Laserul de la Măgurele este cel mai important proiect științific al României din toate timpurile. Finanțat de Comisia Europeană cu peste 300 de milioane de euro, alături de alte două proiecte asemănătoare în Cehia și Ungaria, laserul din România ar fi trebuit să intre într-un consorțiu european care să-i asigure acces la finanțari și la proiecte de cercetare. Nu s-a întâmplat așa, România nu a fost inclusa in consorțiul ELI ERIC. Sigur, înființarea ERIC mai trebuie să primescă, în noiembrie, acordul final al Comisiei Europene.

Conform unei estimări a Bancii Mondiale întreținerea facilității ar costa România 30 de milioane de euro pe an.

Fiecare din cei trei piloni ELI, conține un sistem de laseri puternici și o sursă de particule. Laserul și sursa sunt componente indispensabile ale ELI. Pentru pilonul românesc, sursa de particule este o sursă gamma.

În 2018, ELI-NP a reziliat contractul de 67 de milioane de euro cu consorțiul european EuroGammaS, acuzând consorțiul de întârzieri în livrarea sursei. Consorțiul motiva întârzierea printr-un raport în care arăta că clădirea ce ar fi trebuit să adăpostescă sursa nu era potrivită pentru instalarea echipamentelor.

Citește și: